Αυξανονται τα ποσοστα εμβολιασμου για την Ιλαρα στη Ροδοπη

Μέσα από τη λειτουργία των ΤΟΜΥ και των ιατροκοινωνικών κέντρων - Μόλις δύο κρούσματα έχουν καταγραφεί στο Νοσοκομείο Κομοτηνής

Ελάχιστα ήταν τα κρούσματα ιλαράς στη Ροδόπη, παρά το γεγονός ότι έχουν παρατηρηθεί εξάρσεις της ασθένειας το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας.
 
Από τις 1/5/2017 και μέχρι τις 17/5/2018 στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 2916 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Ν.Ελλάδα, ενώ περίπου 70 κρούσματα έχουν καταγραφεί στη γειτονική Ξάνθη.
 
Αντίθετα στη Ροδόπη, σύμφωνα με τον Διοικητή του Νοσοκομείου Κομοτηνής κ. Γιώργο Φιλιππίδη, έχουν καταγραφεί μόλις δύο κρούσματα που έχριζαν νοσοκομειακής φροντίδας, με το ένα μάλιστα να αφορά ασθενή από την Ξάνθη.
 
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ τα περισσότερα κρούσματα αφορούν άτομα ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά.
 
Αυτό όμως στην περιοχή μας φαίνεται να αντιστρέφεται, μιας και το τελευταίο διάστημα, με τη λειτουργία των ΤΟΜΥ έχουν γίνει αρκετοί εμβολιασμοί από πληθυσμούς που ήταν ανεμβολίαστοι για χρόνια.
 

Μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Φιλιππίδη έχουν καλή συνεργασία με τα ιατροκοινωνικά κέντρα τόσο στον οικισμό του Ηφαίστου, όσο και στο Αλάν Κογιού, ώστε να εμβολιάζονται τα παιδιά αλλά και αν είναι δυνατόν να επισκεφτούν τις περιοχές παιδίατροι για να γίνουν οι εμβολιασμοί.
 
Πάντως ο κ. Φιλιππίδης ήταν καθησυχαστικός, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, ενώ και τα δύο περιστατικά που νοσηλεύτηκαν στο Νοσοκομείο τελικά δεν είχαν σημαντικές επιπλοκές.
 
Να υπενθυμίσουμε πως το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει τον εμβολιασμό με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.