Μαρης, Γαβριηλιδου, Μιχαλοπουλου και Σανδαλτζοπουλος οι νεοι Αντιπρυτανεις του ΔΠΘ

Οι τρεις πρώτοι μιλούν στον «ΠτΘ» για τους στόχους της επόμενης ημέρας στο Πανεπιστήμιο

Στη δεύτερη ημέρα, με τα μέλη ΔΕΠ και τα μέλη Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π., Ε.Τ.Ε.Π. και τους διοικητικούς υπαλλήλους του ιδρύματος να επιλέγουν Πρύτανη, πέρασαν οι Πρυτανικές εκλογές του ΔΠΘ, όμως ήδη είχαν αναδειχθεί οι τέσσερις Αντιπρυτάνεις που θα πλαισιώσουν τον νέο Πρύτανη από την 1η Σεπτεμβρίου.
 
Στις θέσεις των 4 αντιπρυτάνεων, εκλέχτηκαν με σειρά ψήφων οι:
 
-Φώτιος Μάρης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Δ.Π.Θ.
-Ζωή Γαβριηλίδου, Καθηγήτρια του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ.
-Μαρία Μιχαλοπούλου, Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δ.Π.Θ.
-Ραφαήλ Σανδαλτζόπουλος, Καθηγητής του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του ΔΠΘ
 
Να τονίσουμε πως σύμφωνα με τον νόμο Γαβρόγλου υπάρχουν τέσσερις θέσεις αντιπρυτάνεων σε πανεπιστήμια όπως το ΔΠΘ:
– ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας,
– ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης,
– ο Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων, ο οποίος προΐσταται και του διοικητικού προσωπικού του Ιδρύματος, και
– ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης.
 
Επίσης να σημειωθεί πως τον τομέα ευθύνης και τις επιμέρους αρμοδιότητες του κάθε Αντιπρύτανη επιλέγει ο Πρύτανης και προτείνει στην Σύγκλητο, η οποία θα κληθεί να εγκρίνει την πρότασή του. 

Φώτης Μάρης «Η θητεία η οποία θα ακολουθήσει πρέπει να οδηγήσει το Πανεπιστήμιο σε ηρεμία» 

Μετά την εκλογή του ο κ. Φώτης Μάρης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το εκλογικό αποτέλεσμα, μιας και τον έφερε στην πρώτη θέση της σταυροδοσίας, τόσο στα μέλη ΔΕΠ όσο και στο προσωπικό του πανεπιστημίου.
 
Και αυτό γιατί θεωρεί πως ο τρόπος με τον οποίο προσέγγισε την διοίκηση τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια, και ο τρόπος που διαχειρίστηκε το ευαίσθητο χαρτοφυλάκιο του αντιπρύτανη Οικονομικών, έγινε αντιληπτό από όλους τους συναδέρφους ότι ήταν στη σωστή κατεύθυνση, κάτι που τον χαροποιεί και του δίνει δύναμη για την επόμενη θητεία.
 
«Η θητεία η οποία θα ακολουθήσει πρέπει να οδηγήσει το Πανεπιστήμιο σε ηρεμία, να είναι εποικοδομητική, να ενισχύσει την ακαδημαϊκότητα του Ιδρύματος και θα κατευθυνθεί στην πορεία της ανάπτυξης, υποστηρίζοντας τόσο το ίδιο το ίδρυμα όσο και την περιοχή της Θράκης» σημείωσε, εκφράζοντας την άποψη πως όποιος και αν εκλεγεί  Πρύτανης θα υπάρξει μια συλλογική προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. 

Ζωή Γαβριηλίδου «Στόχος όλων είναι να πέσουν οι τόνοι και να πάνε μπροστά το ακαδημαϊκό κομμάτι» 

«Στο σχήμα των αντιπρυτάνεων περιλαμβάνονται άτομα με τα οποία θα υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία, μιας και είμαστε συμπληρωματικοί», σημείωσε από την πλευρά της η κ. Ζωή Γαβριηλίδου, εκφράζοντας την άποψη πως στόχος όλων είναι να πέσουν οι τόνοι στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, και να πάνε μπροστά το ακαδημαϊκό κομμάτι, που είναι και η βασική τους υποχρέωση.
 
Άλλωστε είναι πάρα πολλά τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα των πανεπιστημίων, κάτι για το οποίο θα πρέπει να ενημερωθεί το νέο πρυτανικό σχήμα, ώστε να μπορέσει να σχηματίσει μια γνώμη και τη στρατηγική του ιδρύματος. 

Μαρία Μιχαλοπούλου «Υπάρχει μια μεγάλη διάθεση για να δημιουργήσουμε μια νέα ατμόσφαιρα και ένα κλίμα στο οποίο θα μπορέσει ο καθένας να υλοποιήσει τις επιθυμίες του» 

Ιδιαίτερα θετική θεωρεί, με δεδομένη την ατμόσφαιρα και την εποχή στην οποία βρίσκεται το ΔΠΘ, την πολύ μεγάλη συμμέτοχή των μελών ΔΕΠ και των μελών Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π., Ε.Τ.Ε.Π. και των διοικητικών υπαλλήλων και τις δύο ημέρες.
 
Με γνωστούς τους τέσσερις από τους πέντε της ομάδας που θα διοικήσει το πανεπιστήμιο τα επόμενα χρόνια, παρόλο που δεν είναι ακόμα γνωστές οι αρμοδιότητες του καθένα, θεωρεί πως οποιοσδήποτε θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε όποιο ρόλο κληθεί να παίξει.
 
Η εμπειρία της πάντως στην ακαδημαϊκή διοίκηση, μιας και υπήρξε πρόεδρος του ΤΕΦΑΑ και μετέπειτα Κοσμήτορας της ΣΕΦΑΑ, αλλά και μέσω των προγραμμάτων που έχει τρέξει σε όλο το πανεπιστήμιο και η επαφή που είχε με τα υπόλοιπα τμήματα, της δείχνει πως «υπάρχει μια μεγάλη διάθεση για να δημιουργήσουμε μια νέα ατμόσφαιρα και ένα κλίμα στο οποίο θα μπορέσει ο καθένας να υλοποιήσει τις επιθυμίες του στον εργασιακό χώρο».
 
Όσο για το μέλλον, σημείωσε πως κρύβει πολλές προκλήσεις, πέρα από τη διαχείριση του Πανεπιστημίου σε ένα καθεστώς οικονομικής κρίσης, μεταξύ των οποίων θέματα και απαιτήσεις που αφορούν τον νέο νόμο, τη λειτουργία της επιτροπής ερευνών, το νέο κέντρο δια βίου μάθησης και τα προγράμματα μεταλυκειακής εκπαίδευσης, που πρέπει να καλυφθούν μέσα από το ανθρώπινο δυναμικό του Πανεπιστημίου και πιθανότατα μια νέα διάρθρωση και στήριξη από τις διοικητικές υπηρεσίες.
 
«Όλο αυτό μπορεί να αποτελέσει εάν ουσιαστικό βήμα για αλλαγή στο πανεπιστήμιό μας, και νομίζω ότι ο κόσμος είναι έτοιμος να ακούσει τι θα πει η ομάδα που θα αναλάβει από την 1η Σεπτέμβρη και το κάθε ακαδημαϊκό τμήμα να λειτουργεί με τον τρόπο που θα επιλέγει.
 
(σ.σ. Καίτοι επιχειρήσαμε δεν κατέστη δυνατό να επικοινωνήσουμε με τον τέταρτο εκλεγέντα αντιπρύτανη κ. Ραφαήλ Σανδαλτζόπουλο. Θα επανέλθουμε στο θέμα, φιλοξενώντας και τις δικές του δηλώσεις)

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.