Στο «φως» η συγκλονιστικη ιστορια 300 Θρακιωτων που πολεμησαν στη Μαχη της Κρητης

20 από αυτούς είναι ακόμα εν ζωή - Εκδήλωση στο στρατιωτικό Μουσείο Κομοτηνής

Ξανά στο «φως» ήρθε η άγνωστη -εν πολλοίς- και συγκλονιστική ιστορία 300 Θρακιωτών νέων που κλήθηκαν από τον Βορά στον Νότο για να υπερασπιστούν την εδαφική μας ακεραιότητα, πολεμώντας κατά των Γερμανών κατακτητών στο Ηράκλειο Κρήτης. Η κ. Ελένη Θεοδωρακοπούλου – Ρουσοπούλου, κόρη του στρατιώτη και συγγραφέα του βιβλίου «Η Μάχη της Κρήτης» Χρήστου Ρουσσόπουλου και η κ. Μαρία Τζιβελέκη, ερευνήτρια και εγγονή του στρατιώτη, Θεοφάνη Δημοσχάκη που φονεύθηκε μοιράστηκαν τις άσβεστες μνήμες τους προκαλώντας συγκίνηση στο κοινό που βρέθηκε την Παρασκευή 18 Μαΐου στο Στρατιωτικό μουσείο Κομοτηνής.

 
Η εκδήλωση «Από την Θράκη στην Κρήτη» πραγματοποιήθηκε από τον Σύλλογο Εβριτών Ροδόπης, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων, αλλά και της έναρξης της Μάχης της Κρήτης. Στο σύνολό της πλαισιώθηκε με μουσική από τον κ. Θεοδόση Αμπατζιάνη, πρόεδρο του συλλόγου Θρακών Κρήτης, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως, μεταξύ άλλων, σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρώνειας και Κομοτηνής, κ.κ. Παντελεήμων και εκπρόσωποι της στρατιωτικής ηγεσίας.
 

 

Χρήστος Χατζηπέμου «Οι 300 νέοι στρατεύθηκαν για να ριχτούν στην μάχη ενάντια στην τελευταία άμυνα που μπορούσε να αντιτάξει η ελληνική πλευρά»
 

«Αυτή η άγνωστη πτυχή της ιστορίας αφορά όλους τους Θρακιώτες και τους Εβρίτες, μιας και οι 300 νέοι στρατεύθηκαν για να ριχτούν στην μάχη ενάντια στην τελευταία άμυνα που μπορούσε να αντιτάξει η ελληνική πλευρά ενάντια στην βαριά ναζιστική πολεμική μηχανή», είπε παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος του Συλλόγου Εβριτών, κ. Χρήστος Χατζηπέμου ο οποίος δεν παρέλειψε να τονίσει πως υπάρχουν πολλές ακόμα άγνωστες ιστορίες. Τις ιστορίες αυτές από Κομοτηναίους και Ξανθιώτες  που υπηρέτησαν μέσα στις «φλόγες» του πολέμου προσπαθεί να συλλέξει η, κ. Μαρία Τζεβελέκη, συνέχισε ο συντονιστής «συστήνοντάς» την ερευνήτρια.

 

Η Μαρία Τζεβελέκη εδώ και 10 χρόνια συλλέγει προφορικό υλικό από εν ζωή μαχητές 

«Ξεκίνησα να ψάχνω για τον παππού μου που σκοτώθηκε σε αυτήν την μάχη. Στην πορεία αναζήτησης της διαδρομής του προέκυψαν κάποια ιστορικά δεδομένα για τους 300 νεοσύλλεκτους που ανήμερα του Πάσχα έφτασαν στην Σούδα και μεταφέρθηκαν με τα πόδια μέχρι στο Ηράκλειο. 24 από αυτούς σκοτώθηκαν, ενώ οι υπόλοιποι βίωναν επί μήνες την σκληρή πραγματικότητα της αιχμαλωσίας μέχρι να τους δοθεί φύλλο πορείας για να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Ανάμεσά τους και ένα στράτευμα Πομάκων στρατιωτών», είπε από πλευράς της η ερευνήτρια, κ. Μαρία Τζεβελέκη.
 
Η ίδια εδώ και 10 χρόνια προσπαθεί να συλλέξει προφορικό υλικό από μαρτυρίες ανθρώπων που ρίχτηκαν με αυτοθυσία στην μάχη της Κρήτης και, έχοντας φτάσει σε μεγάλη ηλικία πια, ζουν στον Έβρο, χωρίς, ωστόσο, να έχουν σβήσει από την μνήμη τους τα όσα έζησαν. Τις ιστορίες αξιοποίησε το Ιστορικό Μουσείο Ηρακλείου πριν τέσσερα χρόνια. Ανάμεσά τους και το ημερολόγιο του στρατιώτη Χρήστου Ρουσόπουλου, που παρουσίασε με τρόπο συγκινητικό η κόρη του.
 

 

Το ημερολόγιο του νεοσύλλεκτου στρατιώτη 

Στην συνέχεια της εκδήλωσης παρουσιάσθηκε το βιβλίο «Η Μάχη της Κρήτης» από την κ. Ελένη Θεοδωρακοπούλου – Ρουσοπούλου , κόρη του Χρήστου Ρουσόπολου, ο οποίος ήταν ένας από τα 300 παλικάρια, που κλήθηκαν να υπηρετήσουν την στρατιωτική τους θητεία ως νεοσύλλεκτοι, μέσα στις φλόγες του πολέμου, παραμονές της γερμανικής εισβολής, τον Απρίλιο του 1941.  Ο ίδιος, αν και ήταν ένας απλός αγρότης, απόφοιτος δημοτικού είχε πάντοτε μαζί του ένα τετράδιο. Αυτό ήταν το ημερολόγιό του, οι σελίδες του οποίου συγκλονίζουν με τις δυνατές «εικόνες» τους από την πρώτη στιγμή που μπήκε στο τρένο, μέχρι και την ημέρα που, μετά από μήνες στον πόλεμο, γύρισε πίσω στην οικογένειά του.
 
Από τους οργανωτές επισημάνθηκε ότι η έρευνα για τον εντοπισμό των Θρακιωτών που πολέμησαν στη Μάχη της Κρήτης συνεχίζεται τόσο στη Θράκη όσο και στην Κρήτη και πως ενώ για την Ροδόπη και την Ξάνθη υπάρχουν διάσπαρτες αναφορές για αγωνιστές που προέρχονται από τους δύο νομούς, ουσιαστική έρευνα και μελέτη δεν έχει γίνει. «Όσοι από τους συμπολίτες μας γνωρίζουν κάποιο συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο που πολέμησε στη Μάχη της Κρήτης, ας έρθει σε επαφή με το Σύλλογο Εβριτών για την αξιοποίηση της πληροφορίας και την περαιτέρω διερεύνησή της», υπογράμμισαν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.