«Η Αιωνια Ζωη»

Το μήνυμα της Κυριακής

Καθώς πορευόμαστε από την εορτή της Αναλήψεως στην εορτή της Πεντηκοστής, ουσιαστικά καθώς περνάμε από την εορτή της δόξας της ανθρώπινης φύσεως στην εορτή του φωτισμού της, έρχεται η Εκκλησία μας να παρεμβάλει στη σημερινή Κυριακή τη μνήμη των Αγίων Πατέρων που συγκρότησαν την Α' Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια της Βιθυνίας, μία εορτή που έχει κατεξοχήν να κάνει με την αλήθεια της πίστεως. Όχι όμως με την πίστη ως ιδεολόγημα, ως θεωρητικό ανάπτυγμα που το προσεγγίζει και το διαχειρίζεται ο εγκέφαλος με τη λογική ή με την απομνημόνευση, αλλά με την πίστη στην πραγματική της διάσταση, στην ουσιαστική της υπόσταση, την όντως αλήθεια.
 
Η σημερινή ευαγγελική περικοπή αποτελεί το εναρκτήριο απόσπασμα της αρχιερατικής προσευχής του Κυρίου μας. Ο Χριστός ετοιμάζεται για την εκούσια σταυρική του θυσία και προσεύχεται. «Ελήλυθεν η ώρα». Έφθασε η ώρα για την οποία συντελέστηκε η σάρκωσή του. Πολλούς σκοπούς εξυπηρέτησε η επί γης φανέρωση του Κυρίου. Ο σπουδαιότερος όμως από όλους ήταν αυτός, το να ανέλθει στο ύψος του Σταυρού. Ο Χριστός ενανθρώπησε για να γευθεί τον θάνατο, γι αυτό και πολύ χαρακτηριστικά στην εικόνα της Γεννήσεώς Του απεικονίζεται ως βρέφος τυλιγμένο όχι με σπάργανα, αλλά νεκρικές λωρίδες, ενώ και η φάτνη, που κανονικά είναι ξύλινη, αγιογραφείται μαρμάρινη, προσομοιάζουσα περισσότερο σε μνήμα.
 
Και ενώ «ελήλυθε η ώρα» της μοναδικής θυσίας, ο Χριστός προσεύχεται όχι για τον εαυτό του, αλλά για την Εκκλησία του, για τον κάθε πιστό. Ο Κύριος των πάντων, μας προσανατολίζει προς την αιώνια ζωή ως τον  μοναδικό σκοπό της ζωής μας. Κι ορίζει την αιώνια ζωή ως γνώση! «Αύτη δε εστιν η αιώνιος ζωή ίνα γινώσκωσι Σε…τον μόνον αληθινόν Θεόν». Προσδιορίζεται η γνώση όχι ως κάτι το στυγνά διανοητικό, το ψυχρά λογικό, πληροφοριακό στοιχείο. Αλλά ως βίωμα, συνειδητή επικοινωνία και μυστηριακή συνάντηση με τον Θεό ως πηγή της ζωής!
 
Η συγκεκριμένη ευαγγελική περικοπή επιλέγεται ν' αναγνωστεί σήμερα, που γίνεται αναφορά στους Πατέρες και τη Χριστολογία της Α' Οικουμενικής Συνόδου, για να καταφανεί ότι το πρόσωπο του Χριστού είναι η μοναδική οδός που οδηγεί στον Θεό Πατέρα, την πληρότητα της γνώσεως, την πληρότητα της κοινωνίας Θεού και ανθρώπων, την αιώνια ζωή! Κάθε αλλοίωση του προσώπου του Χριστού, κάθε ανθρώπινη διαστρέβλωση και παραχάραξη, ακυρώνει αυτή την οδό, αυτό το βίωμα, αυτή τη γνώση και αποτελεί την «αίρεση» την προτίμηση του ανθρώπου σ' έναν άλλο δρόμο, όχι αληθινό, όχι σωτήριο, όχι του Χριστού.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.