Στην Κομοτηνη για τριτη φορα μεσα σε δυο χρονια ο Martin Bauer

Ο καθηγητής κλασικής φιλολογίας μίλησε στον «ΠτΘ» για το πρόγραμμα σπουδών του ΔΠΘ και τις σπάνιες ομορφιές της Ροδόπης

Στην Κομοτηνή βρέθηκε για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα δύο χρόνων ο καθηγητής του τμήματος κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Innsbruck, κ. Martin M. Bauer στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής Erasmus.

Έτσι, φοιτητές του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διαλέξεις με αντικείμενο την κλασική φιλολογία, ενώ ο κ. Bauer από πλευράς του δήλωσε ευχαριστημένος από το πρόγραμμα σπουδών και το επίπεδο των φοιτητών, εστιάζοντας στη δυνατότητα που του προσφέρθηκε να ανταλλάξει ακαδημαϊκές γνώσεις και διδακτικές μεθόδους με μέλη του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού του ΤΕΦ.

Μιλώντας στον «ΠτΘ» λίγο μετά από μάθημά του το πρωί της Τετάρτης που αφορούσε το έργο «Agricola» του Τάκιτου έκρινε πως πρόκειται για έναν από τους πιο σημαντικούς και πιο ενδιαφέροντες Λατινικούς Συγγραφείς πεζών κειμένων, μιας και καταφέρνει να αφηγηθεί την ιστορία και τα γεγονότα με τρόπο «εξαιρετικά ενδιαφέρων και ταυτόχρονα ευχάριστο».

Το έργο «Αgricola» του Λατίνου συγγραφέα Τάκιτου

«Το έργο ‘Agricola’ είναι η βιογραφία του πεθερού του, Gnaeus Julius Agricola, που υπήρξε στρατηγός και διοικητής της Ρωμαϊκής Επαρχίας της Βρετανίας τον 1ο αιώνα μ.Χ,», είπε, προχωρώντας στη συνέχεια σε μία βαθύτερη ανάλυση «σε αυτήν ο Τάκιτος επί της ουσιάς πλέκει το εγκώμιό του, ενώ στο εδάφιο που συζητήθηκε το πρωί της Τετάρτης, περιγράφεται η σχέση μεταξύ του Agricola και του αυτοκράτορα Δομητιανού».
Το έργο παρουσιάζει τους δύο άντρες  ως δύο πολύ αντίθετους χαρακτήρες, με τον Agricola να είναι ο ενάρετος και μετριόφρων ήρωας που περικλείει όλες τις Ρωμαϊκές αρετές και από την άλλη πλευρά τον διεφθαρμένο αυτοκράτορα να αγνοεί τους παλιούς ρωμαϊκούς κανόνες συμπεριφοράς.

Martin Bauer «Η βιβλιοθήκη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας διαθέτει λεξικά,  εγκυκλοπαίδειες αλλά και όλα τα κείμενα από τις αρχικές πηγές, κάτι που είναι πολύ σημαντικό»

Στο περιθώριο της επίσκεψής του στο τμήμα, ο κ. Bauer δεν παρέλειψε να επισκεφθεί την βιβλιοθήκη του τμήματος την οποία αν και βρήκε σχετικά μικρή συγκρινόμενη με άλλες βιβλιοθήκες στην Γερμανία έκρινε ως επαρκή για να καλύπτει όλες τις βασικές ανάγκες ενός φιλολόγου, διαθέτοντας λεξικά, εγκυκλοπαίδειες αλλά και όλα τα κείμενα από τις αρχικές πηγές, κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Κλείνοντας δεν παρέλειψε να δηλώσει και «λάτρης» της Κομοτηνής, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, χαρακτηρίζοντάς την ως μία ήσυχη πόλη που περιβάλλεται από την σπάνιας ομορφιάς οροσειρά της Ροδόπης.
 
 
 
 
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.