Οι Πορπιωτες, μια συγχρονη πραγματικη εκκλησια, επισκεφθηκαν μοναστηρια του Εβρου

Με πρωτοβουλία του πατρός Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου

Τα σπίτια λέμε οι παλιοί άνθρωποι τα κρατούν οι νοικοκυρές τους, τις εκκλησίες όμως οι ιερείς τους. Εξ ου και είναι πολύ σημαντικό για τη θρακιώτικη κοινωνία αυτό που συμβαίνει επί ποιμαντορίας του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος, πρώτη μέριμνα του οποίου ήταν να στελεχωθούν οι «ορφανές» ενορίες οικισμών της Ροδόπης και να χειροτονηθούν κληρικοί, η πλειοψηφία των οποίων είναι νέοι, και, για το ποίμνιό τους, «ευλογημένοι».

Στο πλαίσιο αυτό, κι ενώ η προσπάθεια του Σεβασμιωτάτου συνεχίζεται, οι νέοι αυτοί ιερείς ζωντανεύουν με την παρουσία τους ορθοδοξία και οικισμούς. Την πρώτη μέσα ακριβώς από τις δράσεις τους, αφού ο οικισμός τις εκκλησίες του οποίου υπηρετούν, για τους νέους αυτούς και φωτισμένους ιερείς είναι το σπίτι τους, και οι κάτοικοί του η δική τους οικογένεια.

Όλα αυτά που προαναφέραμε, τα διαπιστώσαμε αυτοπροσώπως  στο ταξίδι που διοργάνωσε ο πατήρ Κωνσταντίνος Γιαγτζόγλου για τον οικισμό της Πόρπης −τους κατοίκους της− προκειμένου να επισκεφθούν ξακουστά μοναστήρια του Έβρου, αφού συνταξιδεὐοντας, γνωρίσαμε έναν οικισμό, όπου η έννοια της εκκλησίας, ως σύναξης πιστών, έχει ήδη συντελεσθεί και είναι μια από τις μεγαλύτερες χαρές της ζωής. 

Η περιήγηση στον Έβρο

Στην περιήγηση του Έβρου, οι Πορπιώτες είχαμε την ευκαιρία να έχουμε οδηγό μας, έναν εξαιρετικό γνώστη της ιστορίας της Θράκης, τον Ιορδάνη Μπεναβίδη, από το στόμα του οποίου ακούσαμε ωραιότατες αφηγήσεις για τη Ροδόπη, το Παπίκιο, την αγάπη και το ενδιαφέρον των Βυζαντινών αυτοκρατόρων για τη Θράκη, και άλλα ακόμη πολλά από ένα συμπολίτη που παραμένει πιστός «μαθητής» της Μαριάννας Κορομηλά. 

Στο μοναστήρι της Πορταΐτισσας

Το πρώτο μοναστήρι που επισκέφθηκε η ομήγυρη ήταν αυτό της Παναγίας της Πορταΐτισσας, μετόχι της Μονής των Ιβήρων, ξακουστό για τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, την οποία επισκέπτονται πιστοί απ’ όλον τον κόσμο, προκειμένου να την παρακαλέσουν να εισακούσει τα αιτήματά τους.

Ένα πανέμορφο μοναστήρι, με σύγχρονους χώρους φιλοξενίας, εκθετήριο, καταστόλιστο από λουλούδια, τριανταφυλλιές και μυριστικά, σ’ έναν καταπράσινο ευλογημένο τόπο.

Εκεί, από την Ηγουμένη μάθαμε ότι στην Παναγία προστρέχουν και ζευγάρια που έχουν προβλήματα με την απόκτηση τέκνων, κι η Παναγία με το «κορδόνι της» και την πίστη τους κυρίως, τους αντιγυρίζει τη χαρά της τεκνογονίας. 

Η Παναγία Κοσμοσώτειρα

Ακολούθως, η ομήγυρη αφού απόλαυσε καφέ στην πόλη των μεταξωτών, το Σουφλί, κατέβηκε προς τις Φέρες για να προσκυνήσει  την Παναγιά της Θράκης, την Παναγία την Κοσμοσώτειρα. Ένα καστρομονάστηρο με χιλίων χρόνων ζωή, όπου με οδηγό την εξαιρετική έκδοση για την Κοσμοσώτειρα της ΕΦΑ Έβρου, οι επισκέπτες μπόρεσαν να αναγνώσουν τις αγιογραφίες με την Παναγία την Δεομένη, την Υπαπαντή της Θεοτόκου, τους Τρεις Ιεράρχες, τους στρατηλάτες αγίους Θεοδώρους και να δουν το Τυπικό της Μονής που συνέγραψε ο κτήτοράς της Ισαάκιος Κομνηνός. 

Η Παναγία της Μάκρης

Η επίσκεψη στο Μοναστήρι της Μάκρης ήταν η τελευταία στο πρόγραμμα, κι οι επισκέπτες είχαν την τύχη να δουν δίπλα του, τον αναγειρόμενο, περικαλλέστατο αλλά και ογκωδέστατο ναό των τριών Ιεραρχών, που βρίσκεται κοντά στην αποπεράτωσή του, καθώς και δεκάδες παιδιών στον διπλανό χώρο των εκκλησιαστικών κατασκηνώσεων, σε γιορτή για τα κατηχητικά σχολεία του Εβρου. 

Στη Μαρώνεια

Η εκδρομή έκλεισε με γεύμα, χαρά, συζήτηση και εξαιρετικό φαγητό στη δροσερή πλατεία της Μαρώνειας, με τη φροντίδα της Αθηνάς και του Κώστα Σμαραγδά.
Και εις άλλα πολλά…Τ.Ν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.