Το εγκλημα της εμποριας ανθρωπων συμβαινει και στην Κομοτηνη σημερα

Ενημερωτική εκδήλωση του Europe Direct – Πιθανότητα συνεργασίας με την A21 Greece

H εμπορία ανθρώπων με σκοπό την καταναγκαστική εργασία ή την σεξουαλική εκμετάλλευση είναι ένα σύστημα όπου οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται σαν εμπορεύματα που πωλούνται, αγοράζονται και εξαναγκάζονται να δουλεύουν παρά τη θέλησή τους, με ελάχιστη ή και καθόλου αμοιβή, κάτω από απειλές, σωματική και ψυχολογική βία. Η Ελλάδα αποτελεί χώρα διέλευσης και προορισμού των θυμάτων και εκτιμάται πως χιλιάδες γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων ανήλικων κοριτσιών, είναι παγιδευμένες στη βιομηχανία του σεξ στη χώρα μας, ενώ εξαίρεση δεν αποτελεί ούτε η Κομοτηνή.

Επειδή η καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων είναι ένα θέμα που απαιτεί την ευαισθητοποίηση όλων μας το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής και ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός A21 Greece πραγματοποίησαν ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Συμβαίνει και εδώ », μιλώντας, ταυτόχρονα, για την πιθανότητα μίας μελλοντικής συνεργασίας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την στήριξη του Δήμου Κομοτηνής, της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και φιλοξενήθηκε την Πέμπτη στην  Αίθουσα συνεδριάσεων Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ «Γεώργιος Παυλίδης». Πέραν από την παρουσία πολλών νέων, φοιτητών και εθελοντών, σε αυτήν παρευρέθηκαν απευθύνοντας σύντομους χαιρετισμούς η πρόεδρος του Europe Direct Κομοτηνής, κ. Λουίζα Σαλτσίδου, ο αντιδήμαρχος, κ. Νίκος Σωτηρακόπουλος, ο αστυνομικός διευθυντής, κ. Μιχάλης Σεβδυνίδης, η κ. Ελένη Λαφτσή, επικεφαλής της ΠΟΛΗτικής Ανατροπής και η κ. Αφροδίτη Καρελιάδου, πρόεδρος της εταιρείας ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ.ΑΕ.

Λουίζα Σαλτσίδου «Μέρος της λύσης αποτελεί η ευαισθητοποίηση και η “αφύπνιση” των πολιτών»

Η πρόεδρος του Europe Direct Κομοτηνής, κ. Λουίζα Σαλτσίδου έκανε λόγο για ένα «πολυδιάστατο φαινόμενο» με ποικίλες αιτίες, η αντιμετώπιση του οποίου χρειάζεται τον συντονισμό και την συνεργασία όλων των φορέων. Μέρος της λύσης αποτελεί η ευαισθητοποίηση και «αφύπνιση» των πολιτών, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναλάβει δράσεις και πρωτοβουλίες που προλαμβάνουν και αντιμετωπίζουν το φαινόμενο trafficking, πληροφόρησε η ίδια επιχειρώντας στην συνέχεια  να εξηγήσει με ποιον τρόπο το προσφυγικό ζήτημα έχει επηρεάσει την καταναγκαστική εργασία και τη σεξουαλική εκμετάλλευση των θυμάτων.

 

 

Μαρίνα Αντωνοπούλου «Η εμπορία ανθρώπων είναι μία σύγχρονη μορφή δουλείας που δυστυχώς συμβαίνει και στην Κομοτηνή»

Η εμπορία ανθρώπων είναι μία σύγχρονη μορφή δουλείας που δυστυχώς συμβαίνει και στην Κομοτηνή, πληροφόρησε η κ. Μαρίνα Αντωνοπούλου, διευθύντρια της A21 Greece, μίας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που φροντίζει για την αποκατάσταση των θυμάτων. «Το πρόβλημα είναι μεγάλο και αφανές», είπε αναφορικά με το θέμα της ενημερωτικής εκδήλωσης, «δυστυχώς, ωστόσο, δεν έχουμε μάθει να αναγνωρίζουμε τα σημάδια ότι κάποιος είναι θύμα εμπορίας ανθρώπων». Η A21 Greece έκανε τα πρώτα της βήματα στην χώρα μας πριν δέκα χρόνια και πλέον δραστηριοποιείται σε 11 διαφορετικές χώρες, σύμφωνα με την διευθύντρια, η οποία ευελπιστεί σε μία μελλοντική συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής στο κομμάτι του εθελοντισμού.

Λητώ Καραγκούνη «Στην γραμμή 1109 ο κάθε ένας μπορεί να καταγγέλλει ανώνυμα έστω και την παραμικρή υποψία»

Η υπεύθυνη των προγραμμάτων ενημέρωσης A21 Greece, κ. Λητώ Καραγκούνη πέρασε το μήνυμα ότι το εμπόριο ανθρώπων (trafficking) συμβαίνει σε πολλές περιοχές της Ελλάδας ακόμα και στις μέρες μας και αποτελεί σύνθετο και οργανωμένο έγκλημα. Επειδή για την ίδια η συμβολή των απλών πολιτών είναι απαραίτητη για τον εντοπισμό και την διάσωση των θυμάτων φρόντισε να πληροφορήσει ότι ο κάθε ένας μπορεί να καλεί ανώνυμα στην γραμμή 1109 καταγγέλλοντας έστω και κάποια υποψία, ενώ λόγο έκανε και για την ελληνική νομοθεσία αναφορικά με την στήριξη και την προστασία των θυμάτων.
 
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.