Ασυλο και να φυγουν απο Ελλαδα ζητουν οι Τουρκοι στρατιωτικοι

Ζήτησαν οι νομικοί τους εκπρόσωποι

Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, οι δικηγόροι των Τούρκων αξιωματικών τόνισαν μεταξύ άλλων το γεγονός ότι οι οχτώ θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι στον τρέχοντα μήνα καθώς  συμπληρώνεται το ανώτατο όριο κράτησης που είναι το 18μήνο.
 
Τη συνέντευξη παραχώρησαν οι νομικοί παραστάτες των οχτώ, Νίκος Αλιβιζάτος, Χρήστος Μυλωνόπουλος και Βασίλης Παπαδόπουλος, ενώ συμμετείχε και ο  συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης. Τη συνέντευξη Τύπου συντόνισε ο δημοσιογράφος Πάνος Λουκάκος.
 
Στο πλαίσιο της συνέντευξης τονίστηκε αναγκαιότητα να χορηγηθούν άσυλο και τα αναγκαία ταξιδιωτικά έγγραφα στους οκτώ, για να ταξιδέψουν νομίμως σε χώρα της επιλογής τους, έτσι ώστε η επίλυση της υπόθεσης, με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, να επιφέρει και αποφόρτιση της Ελλάδας από τις πιέσεις της γείτονος, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.
 
Παρών στη συνέντευξη ήταν και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός ο οποίος χαρακτήρισε «υποδειγματικές» τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των οκτώ.
 
Ο ίδιος επίσης περιέγραψε αναλυτικά, με βάση επίσημα στοιχεία, τις καταδίκες της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για σειρά παραβιάσεων των διατάξεων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπου κατέχει θλιβερή πρωτιά στη μη τήρηση θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως αυτό της ζωής, της απαγόρευσης, των βασανιστηρίων και της δίκαιης δίκης.
 
Από μεριάς του ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος χαρακτήρισε το Διεθνές Δίκαιο Ασύλου τη μεγαλύτερη κατάκτηση του νομικού μας πολιτισμού. Ο ίδιος ανέφερε ότι Σύμβαση της Γενεύης εισάγει κριτήρια για την πολιτική αποσυμφόρηση της υπόθεσης.
 
Όπως σημείωσε, το να πάρουν πολιτικό άσυλο οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί είναι κρίσιμο, καθώς έτσι θα πάρουν ταξιδιωτικά έγγραφα και θα μπορέσουν να φύγουν από την Ελλάδα για όποια χώρα επιθυμούν. «Για να γίνει αυτό, όμως, πρώτα πρέπει να πάρουν άσυλο, γιατί αυτό λέει και ο νόμος. Συμφέρει την ελληνική πολιτεία να πάρουν άσυλο, να φύγουν και η Ελλάδα να μην έχει αυτό το βάρος» πρόσθεσε.

«Κεντρικό ρόλο στην υπόθεση έπαιξε το βούλευμα του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των οκτώ, καθώς χάρη στη απόφαση αυτή σώθηκαν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει διοικητική απέλαση, γιατί αυτό θα καταστρατηγούσε το βούλευμα περί της μη έκδοσής τους» ανέφερε ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου Χρίστος Μυλωνόπουλος. 

«Παράνομη η κράτηση των οχτώ» 

Ο δικηγόρος του Εθνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, Βασίλης Παπαδόπουλος, μεταξύ των άλλων, ανέφερε πως «δεν αποδείχθηκε η συμμετοχή τους σε καμία αξιόποινη πράξη που να τους στερεί το δικαίωμα υποβολής αίτησης ασύλου. Είναι ξεκάθαρο πως δικαιούνται άσυλο, δηλαδή προστασία».
 
Ο Β. Παπαδόπουλος επικαλέστηκε και τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, με βάση τις οποίες δεν υπάρχει περίπτωση παράτασης της κράτησής τους. Αποσοβήθηκε, πρόσθεσε, το οξύμωρο σενάριο να δούμε να παρίσταται σε ελληνικό δικαστήριο, ως πολιτική αγωγή, η Τουρκία, ή ο ίδιος ο Πρόεδρος Ερντογάν. Τέλος, χαρακτήρισε «παράνομη» τη συνεχιζόμενη κράτηση των οκτώ.
 
Ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης χαρακτήρισε την υπόθεση «εθνική νίκη» και «πεδίο δόξης για τους δημοκρατικούς θεσμούς», επισημαίνοντας ότι η τιμή ανήκει στη Δικαιοσύνη, την ελεύθερη δημοσιογραφία και την κοινωνία των πολιτών.
 
Επικαλούμενος στοιχεία μόνο των τουρκικών Αρχών, επισήμανε ότι αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι οκτώ δεν ήταν πραξικοπηματίες, ούτε είχαν οποιαδήποτε συμμετοχή σε αξιόποινη πράξη. «Η ολοκλήρωση της υπόθεσης αυτής με νομικό αλγόριθμο είναι η χορήγηση του ασύλου για να μπορέσουν οι οκτώ να έχουν μία ζωή στο εξωτερικό. Πρέπει να φτάσει στο τέλος η υπόθεση αυτή, για να ολοκληρωθεί ο εθνικός θρίαμβος» είπε.
 
Πηγή: www.thepressproject.gr
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.