Εργατικη Πρωτομαγια: Απο το χθες στο σημερα

Παράθυρο στην Ευρώπη

Καθημερινό φαινόμενο στις μέρες μας αποτελούν οι δεκάδες απεργίες και κινητοποιήσεις εργατών και υπαλλήλων , καθώς η οικονομική κρίση έφερε στο προσκήνιο προβλήματα και παρατυπίες στον εργασιακό χώρο. Υπερωρίες απλήρωτες, ανασφάλιστη εργασία, απολύσεις και χαμηλοί μισθοί είναι κάποια από τα καθημερινά πράγματα πλέον, που έχουν οδηγήσει τους εργαζομένους της χώρας μας στην απόγνωση. Όλα αυτά συμβαίνουν στην εποχή μας παρότι έναν αιώνα πριν, οι εργάτες κάθε γωνιάς του πλανήτη αγωνίστηκαν για να αποκτήσουν καλύτερη ποιότητα στην εργασία τους, ορίζοντας την 1η Μαΐου ως μια ημέρα που θα υπενθύμιζει σε όλους μας τους αγώνες τους. Αξίζει λοιπόν να πάμε πίσω στον χρόνο και να παρατηρήσουμε τα γεγονότα που προηγήθηκαν από το χθες ως το σήμερα.
 
 Ήταν 1 Μαΐου του 1886, όταν 600.000 εργάτες στις Η.Π.Α. βγήκαν στους δρόμους με ειρηνική διάθεση να διεκδικήσουν 8ωρη εργασία με σύνθημα «Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο».  Ωστόσο, η κινητοποίηση των εργατών και των οικογενειών τους στην πλατεία Haymarket,στο Σικάγο – το μεγαλύτερο βιομηχανικό κέντρο της χώρας- δεν άργησε να βαφτεί με αίμα ξεκινώντας από τα πυρά διαδηλωτών ως αντίδραση στην εντολή του διοικητή της αστυνομίας, να κατασταλεί η διαδήλωση.  Ακολούθησε συμπλοκή μεταξύ διαδηλωτών και ενστόλων, με άγνωστο τον αριθμό των θυμάτων. Στην επερχόμενη δίκη, 4 από τους διαδηλωτές καταδικάστηκαν σε θάνατο ενώ ένας άλλος έδωσε τέλος στη ζωή του μέσα στη φυλακή. Τα τραγικά γεγονότα της 1ης Μαΐου του 1886 στο Σικάγο, έθεσαν τις βάσεις για τη διεθνή καθιέρωση της Εργατικής Πρωτομαγιάς, ως μιας γιορτής αφιερωμένης στους εργάτες και στους αγώνες τους για καλύτερες συνθήκες εργασίας, στις 20 Ιουλίου του 1889 κατά το ιδρυτικό συνέδριο της Δευτέρας Διεθνούς στο Παρίσι.
 
Περνώντας στον Ελλαδικό χώρο, παρόλο που οι προσπάθειες των εργατών για αξιοπρεπή εργασία ξεκίνησαν από το 1888 με τους καπνεργάτες της Δράμας, χρειάστηκαν μερικές δεκαετίες και σκλήροι αγώνες για να πραγματοποιηθούν κάποια από τα παραπάνω αιτήματα.Η Εργατική Πρωτομαγιά γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1893 από το Σοσιαλιστικό Σύλλογο του Σταύρου Καλλέργη. 2.000 εργάτες διεκδικούν 8ωρη εργασία, αργία την Κυριακή και κρατική μέριμνα για την κάλυψη των εργατικών ατυχημάτων. Μεταβαίνοντας στον επόμενο αιώνα, και πιο συγκεκριμένα στην δεκαετία του 1910, δημιουργήθηκαν αρκετά εργατικά συνδικάτα που συντέλεσαν στις εργατικές κινητοποιήσεις. Ξεχώρισαν οι 48.000 καπνεργάτες , που ασχολούνταν με έναν από τους πιο δραστήριους κλάδους της επόχης. Το επάγγελμα αυτό είχε ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, μεγάλα ποσοστά ανεργίας λόγω  των εξαγωγών καπνού στο εξωτερικό, ενώ δεν πρόσφερε και μόνιμες αποδοχές, καθώς ήταν εποχιακό. Οι καπνέμποροι και κυρίως το δικτατορικό καθεστώς του Μεταξά εναντιώθηκαν στις εσωτερικές αναταραχές που προκαλούσαν οι καπνεργάτες με τις κινητοποιήσεις τους και επιδίωξαν να τα καταβάλουν με κάθε μέσο. Το μεγάλο βήμα έκαναν τα επαγγελματικά κινήματα των καπνεργατών της Θεσσαλονίκης, τον Φεβρουάριο του 1936, αφού κατέλαβαν ένα εργοστάσιο λόγω του παραγκωνισμού των αγώνων τους. Λίγους μήνες αργότερα,  τον Μάιο, η κατάσταση εντάθηκε με μια σημαντική διαδήλωση που θρήνησε θύματα.
 
Βαμμένες με αίμα λοιπόν, όλες αυτές οι εργατικές κινητοποιήσεις απέδωσαν καρπούς, πρόσφεραν στο εργατικό δυναμικό διεθνώς, τα δικαιώματα που άξιζε για να εργάζεται σε αξιοπρεπείς συνθήκες. Διεκδικήθηκαν βασικά εργασιακά δικαιώματα μεταξύ άλλων και η 8ωρη εργασία που ήταν τόσο σημαντική.
 
Βλέποντας  τα γεγονότα και από την οπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιλαμβανόμαστε ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει και έχουν εκσυγχρονιστεί κατά πολύ μέχρι σήμερα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συντάξει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο όπου επισημαίνονται τα δικαιώματα που έχει ο κάθες εργαζόμενος. Μερικά από αυτά είναι η 48ωρη εργασία εβδομαδιαίως, η παροχή ασφάλειας , ειδική ασφαλιστική  μέριμνα για τους εργαζόμενους που απασχολούνται νυχτερινές ώρες καθώς και διαφύλαξη φυλετικών, θρησκευτικών, ηλικιακών, σεξουαλικών διακρισέων αλλά και για άτομα με ειδικές ανάγκες. Ακόμη, έχει θεσπιστεί εργατικό δίκαιο για τους νέους, ενώ παράλληλα παρέχεται διαρκής πληροφόρηση και συμβουλευτική για τους εργαζομένους που θέλουν να πληροφορηθούν για τα δικαιώματά τους στον εργασιακό τομέα.
 
Η Εργατική Πρωτομαγιά γιορτάζεται πια ετησίως ως μια επίσημη απεργία και ως ημέρας μνήμης για τα θύματα του 1936 και την πάλη τους για τα εργατικά δικαιώματα. Παρότι έκτοτε έχει θεσπιστεί ένα νομικό πλαίσιο ικανό να προστατεύσει σε μεγάλο βαθμό τους εργαζομένους, οι κινητοποιήσεις των εργατών αποδεικνύουν πως η πράξη είναι διαφορετική από την θεωρία.Είναι χρέος μας λοιπόν να συνεχίσουμε τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο την προσπάθεια για την βελτίωση των εργασιακών δικαιωμάτων και την καταπολέμηση των ανισοτήτων.
 
*H Αγγελική Κριαρίδου είναι Φοιτήτρια Φιλολογίας ΔΠΘ, και μέλος της ομάδας επαφής με τα ΜΜΕ του Europe Direct Κομοτηνής
#ContactUs
Europe Direct Κομοτηνής
Ν. Τσανακλή 15
69132 Κομοτηνή
Τηλ: (+30) 25310 82051, 82055, 70855
Email: [email protected]
Ακόμη, μέσω των κοινωνικών δικτύων (facebook, twitter, instagram) @EDICKomotini και την ηλεκτρονική ιστοσελίδα του γραφείου www.europedirectkomotini.eu.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.