Ενοχοι οι δυο εκ των τριων κατηγορουμενων της εκπαιδευτικης ποινικης δικης

Την ποινή της ισόβιας κάθειρξης επέβαλλε το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο που «στήθηκε» στο κεντρικό αμφιθέατρο της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ

Σε πραγματικό Δικαστήριο μεταμορφώθηκε το κεντρικό αμφιθέατρο της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης τη Κυριακή 6 Μαΐου όπου έλαβε χώρα η εκπαιδευτική ποινική δίκη, που διοργανώθηκε από το εργαστήριο Ποινικού και Ποινικού Δικονομικού Δικαίου του ΔΠΘ.
 
Πρόκειται για έναν θεσμό που μετρά περισσότερα από 15 χρόνια ζωής, καθώς η πρώτη εκπαιδευτική ποινική δίκη διοργανώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και έκτοτε αποτελεί ετήσιο ραντεβού για τους τεταρτοετείς φοιτητές της Νομικής Σχολής και μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για την πρακτική εφαρμογή των όσων μαθαίνουν στα αμφιθέατρα, πριν την επίσημη είσοδό τους στο νομικό επάγγελμα. 
 
Στη φετινή εκπαιδευτική ποινική δίκη συμμετείχαν συνολικά 36 τεταρτοετείς φοιτητές της Νομικής, ενώ  υπεύθυνοι καθηγητές ήταν ο κ. Θεοχάρης Δαλακούρας, ο κ. Νικόλαος Αποστολίδης και η κ. Μαρία Γκαμπράνη.

«Σκοπός της προσομοίωσης είναι να δουν οι φοιτητές στη πράξη αυτά που έχουν διδαχθεί» σημείωσε μιλώντας στον «ΠτΘ» ο κ. Αποστολίδης, επισημαίνοντας επίσης πως αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους φοιτητές «να γνωρίσουν τη διαδικασία μίας δίκης από την αρχή μέχρι το τέλος, από τη σύνταξη των δικογράφων μέχρι και την έκδοση της αμετάκλητης δικαστικής απόφασης». «Η εμπειρία αυτή τους δίνει μία μικρή γεύση για το τι πρόκειται να ακολουθήσει στο επάγγελμα που έχουν επιλέξει, κάτι που θα αποτελέσει δυνατό εφόδιο στην μετέπειτα άσκηση που θα κληθούν να τελέσουν» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η φετινή προσομοίωση έγινε σύμφωνα με το πρότυπο λειτουργίας ενός Μεικτού Ορκωτού Εφετείου, και η υπόθεση που εξετάστηκε αφορούσε σε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως.

Η «δίκη» διήρκεσε αρκετές ώρες, με την αγωνία στα ύψη, τόσο για τους συμμετέχοντες όσο και για το κοινό, ενώ η τελική απόφαση του δικαστηρίου έκρινε ως ενόχους του δύο εκ των τριών συνολικά κατηγορούμενων, επισύροντάς τους ποινή ισόβιας κάθειρξης, και την αθώωση του τρίτου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.