Μνημη Αγγελικης Σαρελη

Διακεκριμένοι επιστήμονες συμμετείχαν στη διημερίδα του τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής του ΔΠΘ

Στην μνήμη της Λέκτορος Αγγελική Σαρέλη, η απώλεια της οποίας άφησε ένα δυσαναπλήρωτο κενό τόσο στους ανθρώπους που τη γνώριζαν, όσο και στον τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ, τον οποίο υπηρέτησε για δεκαετίες, ήταν αφιερωμένη η διημερίδα που πραγματοποίησε ο τομέας στις 4 και 5 Μαΐου, με τίτλο «Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου»
 
Εκεί φίλοι γνωστοί, παλιοί συνάδερφοι και μαθητές ενώθηκαν για να τιμήσουν την μνήμη της, μέσα από μια επιστημονική διημερίδα στην οποία έδωσαν το παρών τόσο νομικοί από τις τρείς Σχολές της χώρας, αλλά και από όλο τον χώρο των ελληνόφωνων ποινικολόγων. 

Ζωντανή η μνήμη της Αγγέλας 

Η διημερίδα άνοιξε με ομιλία στη μνήμη της Αγγελικής Σαρέλη, στην οποία ο κ. Στέφανος Παύλου και ο κ. Γιάννης Μπέκας μίλησαν για το έργο και την προσωπικότητά της.
 
«Με την Αγγέλα Σαρέλη γνωρίστηκα τον Μάιο του 1974, χούντα ακόμα, στο φροντιστήριο που ετοιμαζόμασταν για τις εισαγωγικές στο πανεπιστήμιο, και συμπορευθήκαμε σε όλο το μήκος της ζωής μας, και στο Πανεπιστήμιο στην Αθήνα. Συνεργαστήκαμε όλα αυτά τα χρόνια, ήταν ο άνθρωπός μου και η έλλειψή της είναι τεράστια» σημείωσε ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Μπέκας, τονίζοντας πως ήταν πρώτα από όλα δασκάλα και μετά ερευνήτρια.
 

Ως ερευνήτρια, συνέχισε ο κ. Μπέκας ήταν επικεντρωμένη στα εγκλήματα που έχουν μέσα τους τα στοιχεία της βίας, της πράξης εξαναγκασμού, και από την άλλη ασθενές θύμα, είτε γυναίκα στο βιασμό, είτε γυναίκα και παιδιά στην ενδοοικογενειακή βία, είτε τα ζώα, που ήταν το τελευταίο της έργο, το οποίο δεν κατάφερε να ολοκληρώσει.
 
Θεωρεί δε πως φάνηκε και από τη συμμετοχή στην εν λόγω εκδήλωση πως παλιοί της φοιτητές και νυν καθηγητές, είτε στο ΔΠΘ είτε σε άλλα, δείχνουν την αγάπη τους προς αυτή, και πόσο τους λείπει. 

Ενοποίηση του τομέα των Ελληνόφωνων ποινικολόγων 

Από την πλευρά του ο κ. Στέφανος Παύλου, Καθηγητής ποινικού Δικαίου και διευθυντής του Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών, σημείωσε πως με την διημερίδα επιτελούν ένα διπλό καθήκον, το ακαδημαϊκό αλλά πρωτίστως το συναδερφικό και ανθρώπινο.
 
«Η Αγγέλα Σαρέλη υπήρξε ένας βασικός συντελεστής της λειτουργίας του τομέα τα τελευταία 40 χρόνια, έφυγε ξαφνικά, έφυγε άδικα, μας λείπει και θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να αφιερώσουμε την επιστημονική εκδήλωση στη μνήμη της» ανέφερε.
 
Οι διημερίδες αυτές, που ξεκίνησαν πριν από τρία χρόνια, αποτελούν προσπάθεια να ενοποιηθεί ο χώρος των Ελληνόφωνων ποινικολόγων, γιατί πέρα από τις τρείς παραδοσιακές νομικές σχολές, υπάρχει η Πάντειος που διδάσκεται το ποινικό δίκαιο αλλά και οι σχολές της Κύπρου, όπου διδάσκεται το ίδιο αντικείμενο.
 
Για αυτό και έχουν δώσει ένα βήμα σε όλους, επιχειρώντας να προσεγγίσουν σύγχρονα προβλήματα του ποινικού δικαίου, σε ένα εγχείρημα πρωτίστως επιστημονικό, προσεγγίζοντας όλα τα σύγχρονα ποινικά προβλήματα με μια πολυφωνία, με τον κ. Παύλου να εκφράζει την ελπίδα πως αυτό το εγχείρημα θα ακολουθήσουν και άλλες από τις σχολές που συμμετέχουν. 

«Λείπει από όλους μας η Αγγέλα Σαρέλη» 

«Η Αγγέλα Σαρέλη έχει αφήσει το στίγμα της στη σχολή μας και στην πόλη, ένα ιδιαίτερο άτομο, αγαπητό, χαρούμενο, και αυτό που λείπει από όλους μας είναι το χαμόγελό της και η θετική της διάθεση» σημείωσε ο Επίκουρος Καθηγητής Νομικής Σχολής ΔΠΘ κ. Κωνσταντίνος Κοσμάτος, ο οποίος στην ομιλία του ανέλυσε τις αλλαγές που έχει φέρει ο Ν. 4509/2017 για τα άτομα που απαλλάσσονται από την ποινή λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής και τα μέτρα θεραπείας που έχουν εισαχθεί με αυτόν.
 
Η τροποποίηση που έγινε στον ποινικό κώδικα με το νόμο αυτό, αφορά  τα μέτρα που επιβάλλονται στους λεγόμενους «ακαταλόγιστους δράστες» τα άτομα δηλαδή που έχουν διαπράξει μια άδικη πράξη που δεν τους έχει καταλογιστεί γιατί έχουν κριθεί ότι δεν έχουν τον απαιτούμενο καταλογισμό.
 

Το νομοθετικό καθεστώς που υπήρχε μέχρι το 2017 έλεγε ότι όταν βγαίνει μια αθωωτική απόφαση για αυτούς, έμεναν σε ψυχιατρικό ίδρυμα για αόριστο χρονικό διάστημα, με κριτήριο την δημόσια τάξη και ασφάλεια.
 
Αυτό όμως το ζήτημα έχει αρκετές παραμέτρους, γιατί μπορεί το μέτρο να είναι θεραπευτικό, όμως είχε τελείως φυλακτικά χαρακτηριστικά, και αυτό το αδιέξοδο προσπάθησε να άρει ο Ν. 4509/2017, φέρνοντας τα πράγματα σε μια πιο ορθολογική κατεύθυνση.
 
Έτσι τώρα μετά την αθωωτική απόφαση το κέντρο βάρους μετατοπίζεται από τη φύλαξη στη θεραπεία, δίνοντας τη δυνατότητα στα άτομα που τους επιβάλλεται το μέτρο να κρίνονται επί της βάσης του θεραπευτικού αποτελέσματος, να υπάρχει δυνατότητα για ανοιχτή μεταχείρισή τους στις ψυχιατρικές δομές, και όχι απευθείας εγκλεισμό στο ψυχιατρείο.
 
Επίσης υπάρχει ανώτατο όριο διάρκειας του μέτρου αυτού, και έτσι για το άτομο με ψυχιατρικό πρόβλημα το κριτήριο είναι η θεραπεία του και όχι η τιμωρία του μέσω μιας κεκαλυμμένης ποινής που υπήρχε μέχρι τώρα. 

Αντιμετωπίζοντας τη στρεβλή οικουμενικότητα 

Για την ποινική δογματική στη μετανεωτερική δίκη μίλησε ο κ. Χάρης Παπαχαραλάμπους, αναπληρωτής καθηγητής Ποινικού Δικαίου και Φιλοσοφίας Δικαίου Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Κύπρου, προσπαθώντας να δείξει ποια είναι η φύση και οι προκλήσεις για την ποινική δογματική σήμερα, μιας και είμαστε στη συνθήκη της ύστερης νεωτερικότητας, καθώς και τα προβλήματα που έχει για να δαμάσει πολύ δύσκολα θέματα.
 
Και αυτό γιατί έχει μεταβληθεί σε όργανο οικονομικό, διασφάλισης της διεθνούς ειρήνης κτλ, και το ζήτημα που εντοπίζει είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να αντέξει η δογματική, χωρίς να ρευστοποιηθεί πλήρως.
 

Ο κίνδυνος είναι, σημείωσε, πως η δογματική που θα αποτύχει στο ρόλο της θα υποκατασταθεί από τη λογική των διώξεων, της καταστολής και του φόβου ή της αίσθησης ότι υπάρχουν κενά ασφαλείας, και μια γενικευμένη αίσθηση ανασφάλειας.
 
Αναφέρθηκε δε στους κινδύνους της στρεβλής οικουμενικότητας, την προσπάθεια δηλαδή να επιβληθεί σε διαφορετικές κουλτούρες το ίδιο δικαιικό και αξιακό σύστημα, τονίζοντας πως οι προκλήσεις στην ποινική δογματική είναι και η πολυπολιτισμικότητα, πως μπορεί δηλαδή κάποιος σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία να ρυθμίσει θέματα που θεωρούνταν λυμένα στην εθνική μας κουλτούρα.
 
Τέλος στάθηκε και στο ζήτημα του πώς τα επίπεδα υπερεθνικής νομοθέτησης και εθνικών δικαιοταξιών μπορούν να ισορροπήσουν, και εκεί η επαγγελλόμενη οικουμενικότητα γίνεται στρεβλή, με την έννοια ότι αυτά δεν εναρμονίζονται στην πράξη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.