Αλλαξε οψη το αλσος της Νυμφαιας

Μεγάλη η συμμετοχή στον εθελοντικό καθαρισμό

Δραστηριότητες καθαρισμού και εξωραϊσμού σε όλη τη Ροδόπη πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 29 Απριλίου, στο πλαίσιο της δράσης Let’s Do It Greece, με κεντρικό σύνθημα «Γίνε η αλλαγή που περιμένεις».
 
Δράσεις έγιναν στην παραλία της Μέσης, στο Άλσος της Νυμφαίας και στον εξωτερικό χώρο της Στέγης «ΑΞΙΖΩ» του συλλόγου ατόμων με νοητική υστέρηση «Άγιοι Θεόδωροι».
 

Τη δράση που πραγματοποιήθηκε στο άλσος της Νυμφαίας διοργάνωσαν ο Δήμος Κομοτηνής – Διεύθυνση Περιβάλλοντος και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής με τις εθελοντικές του ομάδες, και την συμμετοχή των Προσκόπων Ροδόπης, του Τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής, του συλλόγου Τ.Ο.Ρ.Α. (Τοπική Οικονομία Ροδόπης – Αλλάζω), των Νέων Ευρωπαίων Φεντεραλιστών (JEF) Κομοτηνής, του νεανικού τμήματος Κομοτηνής του Ε.Ο.Π.Ε. (Ελληνικός Οργανισμός Πολιτικών Επιστημόνων), της Κίνησης Ιδεών και Δράσης «ΠΡΑΤΤΩ», της Φοιτητικής Παράταξης Κυπρίων, της οργάνωσης System&G και πολλών εθελοντών.
 
Το Let’s do it Greece 2018 πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κύριου Προκόπη Παυλόπουλου και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εκστρατείες εθελοντισμού στην Ελλάδα και πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε ολόκληρη τη χώρα, ομορφαίνοντας και προστατεύοντας περισσότερα από 1.200 σημεία, μέσα σε 1 μέρα! Πρόκειται για μία προσπάθεια η οποία ξεκίνησε από νέα παιδιά, μαθητές περιβαλλοντικής ομάδας σχολείου, που αγάπησαν τον εθελοντισμό μέσα από το σχολείο και τόλμησαν να κυνηγήσουν το όνειρό τους. 

Σημαντική η συμμετοχή 

Τη σημασία της πολύ μεγάλης συμμετοχής στην συγκεκριμένη δράση τόνισε η υπεύθυνη του Europe Direct Κομοτηνής κ. Λουίζα Σαλτσίδου, κυρίως νέων ανθρώπων.
 
Στόχος της δράσης δεν ήταν να γίνουν απλώς καθαρισμοί από στερεά  απόβλητα αλλά να συνεργαστούν ως προς μία κατεύθυνση που προωθεί την αλλαγή της νοοτροπίας των ανθρώπων γύρω τους και την ανάδειξη της σημασίας να διατηρείται η εικόνα της περιοχή μας καθαρή, δείχνοντας έτσι την αγάπη όλων προς αυτήν.
 

Έτσι πέρα του καθαρισμού έγινε και η διαμόρφωση, κυρίως από τους Προσκόπους, ξύλινων πάγκων και τραπεζιών που είχαν τοποθετηθεί στο άλσος αλλά έχουν με τον καιρό φθαρεί ή καταστραφεί, με νέα υλικά, ενώ επισκευάστηκαν και κάποιοι ξύλινοι κάδοι απορριμμάτων, βοηθώντας στον εξωραϊσμό του άλσους.
 
Το Europe Direct, μαζί με τη διεύθυνση περιβάλλοντος του Δήμου Κομοτηνής, είχαν κάνει μια διερεύνηση στα προβληματικά σημεία που υπάρχουν στο άλσος, ώστε να καθαριστούν και να αποκατασταθούν. 
 
Το βασικό μήνυμα της συλλογικής αυτής δράσης, τόνισε, είναι το αν θέλουμε να διατηρούμε καθαρό το περιβάλλον, την πόλη μας και την περιοχή μας, πρέπει να έχουμε και εμείς συμμετοχή, και να μην τα περιμένουμε όλα από κάποιους άλλους. 

Συνεργασία δήμου και πολιτών 

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος ποιότητας Ζωής και Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Μουρτίδης ευχαρίστησε όλες τις εθελοντικές οργανώσεις που συμμετέχουν σε αυτή την ενημέρωση και δραστηριότητα, και όλους όσους συμμετείχαν σε αυτή τη δράση, σκεπτόμενοι όλοι ότι πρέπει να κρατήσουν καθαρό το άλσος της νυμφαίας, το οποίο αποτελεί τον πνεύμονα της Κομοτηνής.
 

Από την πλευρά της υπηρεσίας καθαριότητας ήδη υπάρχει ένας προγραμματισμός, ώστε να καλύψουν όλες τις ανάγκες που θα καλύψουν, όμως χρειάζονται και τη βοήθεια των πολιτών.
 
«Ό,τι και να κάνει ο Δήμος από την πλευρά του, αν δεν υπάρχει η συνδρομή και η συνεργασία με τους δημότες, δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε» ανέφερε, τονίζοντας πως προσπαθούν να καλύψουν όλη την έκταση του Δήμου, από το βουνό μέχρι τις παραλίες.
 

Για αυτό θεωρεί πολύ ενθαρρυντικό πως στην δράση συμμετέχουν νέοι ανήσυχοι άνθρωποι, οι οποίοι ουσιαστικά θα είναι αυτοί που θα αποτελέσουν την μαγιά ώστε στο μέλλον να έχουμε ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
 
Ο ίδιος θεωρεί πάντως πως οι Κομοτηναίοι είναι, σε μεγάλο βαθμό, ευαισθητοποιημένοι για το περιβάλλον, κάτι που φαίνεται σε μεγάλο βαθμό από τις δράσεις που έχουν κάνει μέσα στην πόλη της Κομοτηνής και στους οικισμούς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.