Οι «Καρεκλες» του Ιονεσκο στο Ωδειο «Φαεθων» Αλεξανδρουπολης

Το Σάββατο 28 Απριλίου

Σήμερα, Σάββατο 28 Απριλίου, στο Ωδείο “ΦΑΕΘΩΝ' (14ης Μαΐου 121, Αλεξανδρούπολη), στις 9.00 μ.μ. και, θα παιχτούν «Οι καρέκλες» του Ιονέσκο σε σκηνοθεσία Ζαν – Πωλ Ντενιζόν. Επί σκηνής οι ηθοποιοί Γιάννης Σταματίου και Ελένη Παπαχριστοπούλου.
 
«Οι καρέκλες» που είναι το αριστούργημα του Ιονέσκο και ένα από τα σπουδαιότερα θεατρικά έργα του 20ού αιώνα, παίζονται για δεύτερη συνεχή χρονιά στο θέατρο Εκστάν, στην Αθήνα.
 
Η παράσταση έχει συγκαταλεχτεί από κριτικούς και κοινό μεταξύ των καλύτερων θεαμάτων της χρονιάς,  χάρη στον υψηλού επιπέδου σκηνοθέτη της γάλλο Ζαν – Πωλ Ντενιζόν (που επί σειρά ετών υπήρξε βασικός συνεργάτης και βοηθός-αντικαταστάτης του Πήτερ Μπρουκ), και τις εξαιρετικές ερμηνείες των ηθοποιών Γιάννη Σταματίου και Ελένης Παπαχριστοπούλου.
 
Χαρακτηρίστηκε ως μια «αριστουργηματική», «απολαυστική», «μοναδική» «για διεθνή σκηνή» παράσταση, που οι ηθοποιοί της σ’ ένα συνταρακτικό ντουέτο, μας δίνουν στην ‘αίσθηση’ το αποκαλυπτικό κείμενο του Ιονέσκο.
 
Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από την αλλόκοτη ιστορία ενός ζευγαριού 95 και 94 χρονών. Ο Ιονέσκο, περνώντας μέσα από το κωμικό, το ασυνάρτητο της συμπεριφοράς των δύο γέρων, προφητικά ανέσυρε στη σκηνή το σύνολο σχεδόν των προβληματικών ζητημάτων που αφορούν την ανθρώπινη ύπαρξη στις σύγχρονες συνθήκες ζωής.
 
Εξέφρασε το αίσθημα του κενού, της ανυπαρξίας νοήματος, σ’ έναν κόσμο που διαρκώς μας διαφεύγει το νόημα του. Κάτω από το βάρος των εξαγγελιών των μεγάλων μηνυμάτων, του λόγου που επιδιώκει υποταγή, κάτω από το βάρος του χρόνου, των πραγμάτων και των λέξεων ο άνθρωπος συνθλίβεται, εκτοπίζεται στο επέκεινα, και ‘ο πόνος του δεν μπορεί παρά να είναι μέχρι γελοιότητας τραγικός’, γράφει ο Ιονέσκο.
 
Ένα έργο κωμικό και ταυτόχρονα βαθύ, τρομακτικά ανθρώπινο! Για την αναζήτηση μιας όντως ουσιαστικής ύπαρξης. 

Οι συντελεστές της παράστασης

Σκηνοθεσία: Ζαν – Πωλ Ντενιζόν
Μετάφραση: Ελένη Παπαχριστοπούλου
Σκηνικά-Κοστούμια: Μπέτυ Λυρίτη
Φωτισμοί: Παναγιώτης Μαζαράκης
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Καταλιακού
Παίζουν με σειρά εμφάνισης στη σκηνή
Γέρος: Γιάννης Σταματίου
Γριά: Ελένη Παπαχριστοπούλου
 
Info
Έναρξη παραστάσεων: 9.00μ.μ.
Διάρκεια: 1ώρα και 25 λεπτά
Εισιτήρια:10 ευρώ, 5 ευρώ (φοιτητές, άνεργοι)
Προπώληση: Ωδείο Φαέθων, 14ης Μαΐου 121, Αλεξανδρούπολη, 3-10 μ.μ. (από Παρασκευή 20/4)
Χορηγός αίθουσας: Μουσική Εταιρεία Αλεξανδρούπολης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.