Ερχεται το 10ο Περιφερειακο Παιδικο Εφηβικο Φεστιβαλ Ποντιακων Χορων

Η «καρδιά του Πόντου» χτυπά στην Κομοτηνή - Θα συμμετάσχουν πάνω από 700 νεαροί χορευτές - Θα τιμηθούν για την προσφορά τους στην ποντιακή παράδοση ο Κωνσταντίνος Τσιαβδαρίδης και η Αλεξάνδρα Ξενοδοχίδου

Για τους Πόντιους ο χορός είναι συνυφασμένος με την ζωή τους, ενώ την παράδοσή τους δείχνουν να αγαπούν πολύ και οι νέοι της Κομοτηνής, άξιοι συνεχιστές της λαϊκής παράδοσης στην νέα εποχή. Αυτό απέδειξε περίτρανα  η τεράστια συμμετοχή 700 νεαρών χορευτών που θα ξεσηκώσουν με μουσική και τραγούδι το κοινό στο Περιφερειακό Παιδικό Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών που κρατά την ποντιακή παράδοση ζωντανή εδώ και 10 χρόνια!
 
Το Φεστιβάλ έχει γίνει πλέον θεσμός και φέτος χάρη στη συνεργασία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος/ Σύνδεσμος ποντιακών σωματείων ΑΜ-Θ με τον Δήμο Κομοτηνής και την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού Κομοτηνής, θα πραγματοποιηθεί το κλειστό γυμναστήριο ΣΕΦΑΑ Κομοτηνής στις 29 Απριλίου και ώρα 18.00 με ελεύθερη είσοδο για όλους.
 
Το πρόγραμμα και οι συντελεστές του ανακοινώθηκαν εχθές σε συνέντευξη τύπου κατά την οποία πήραν τον λόγο κ. Νατάσα Λιβεριάδου, πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ και η κ. Χρύσα Μαυρίδου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου « Η Κερασούντα και το Γαρς », ενώ από αυτήν δεν έλειψαν η γραμματέας του Σ.Πο.Σ ΑΜΘ της ΠΟΕ, κ. Αθηνά Νακούση  και ο πρόεδρος και χοροδιδάσκαλος του Ποντιακού Συλλόγου Κομοτηνής και Περιφέρειας «Εύξεινος Πόντος», κ. Στέλιος Νικολάου. 

Νατάσα Λιβεριάδου «Η Κομοτηνή αγαπά και αγκαλιάζει το ποντιακό στοιχείο» 

Για την κ. Νατάσα Λιβεριάδου το Περιφερειακό Παιδικό Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών είναι ένα από τα πιο σημαντικά δρώμενα της πόλης μας που «αγαπά και αγκαλιάζει το ποντιακό στοιχείο», δρώμενο που στηρίζει τόσο ο Δήμος Κομοτηνής όσο και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού Κομοτηνής.
 
Η ίδια δεν παρέλειψε να μιλήσει για την μακρόχρονη συνεργασία της με όλους τους φορείς που συμμετάσχουν στην πραγματοποίησή του, ενώ κάλεσε το κοινό από όλη της Περιφέρεια ΑΜ-Θ να παρευρεθεί στο Φεστιβάλ, ώστε να γνωρίσει την φιλοξενία της πόλης μας. Κλείνοντας έδωσε τον λόγο στην «ψυχή» της διοργάνωσης, όπως χαρακτήρισε την κ. Χρύσα Μαυρίδου. 

Χρύσα Μαυρίδου «Ένας τόπος έχει μέλλον όταν μεταλαμπαδεύονται στους νεώτερους αρχές και αξίες» 

«Το 10ο  Περιφερειακό Παιδικό Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών θα γίνει με την συμμετοχή περισσότερων από 700 χορευτών! Πρόκειται για νέους ηλικίας 7 με 16 ετών που ανυπομονούν μεγαλώνοντας να λάβουν μέρος σε ένα μεγάλο γεγονός, που δεν είναι άλλο από το Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών χορών», τόνισε ένθερμα η κ. Μαυρίδου μιλώντας για ένα μοναδικό γεγονός χάρη στο οποίο «θα ανοίξουμε τις καρδίες μας και θα αισιοδοξήσουμε».
 

Η κ. Μαυρίδου φάνηκε ιδιαίτερα συγκινημένη κάνοντας λόγο για τους νέους που «κρατώντας τα χέρια χορεύουν στους παραδοσιακούς ρυθμούς του Πόντου, όπως κρατούν και την παράδοση». Για την ίδια ένας τόπος έχει μέλλον όταν μεταλαμπαδεύονται στους νεώτερους αρχές και αξίες, ενώ πέρασε το μήνυμα πως η παράδοση ισοδυναμεί με τη έννοια του «ελληνισμού» και «ο ελληνισμός κρατά ψηλά το ήθος του».
 
Η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου « Η Κερασούντα και το Γαρς » εξέφρασε την μεγάλη της χαρά για την πραγματοποίηση του Περιφερειακού Παιδικού και Εφηβικού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών , ενώ έδωσε θερμές ευχαριστίες σε όλους τους συντελεστές και το κοινό που στηρίζει το φεστιβάλ, στην Παμποτιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, στον Σύνδεσμο ποντιακών σωματείων ΑΜ-Θ, στον Δήμο Κομοτηνής, στην Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού Κομοτηνής  και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. 

Τιμητικές πλακέτες σε δύο προσωπικότητες της ποντιακής παράδοσης από την Κομοτηνή 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Φεστιβάλ, θα τιμηθούν δύο αξιόλογες προσωπικότητες από την πόλη της Κομοτηνής, ο Κωνσταντίνος Τσιαβδαρίδης για την προσφορά του στον Ποντιακό Πολιτισμό και η Αλεξάνδρα Ξενοδοχίδου για την προσφορά της στην Μουσική Ποντιακή Παράδοση
 
Η Αλεξάνδρα Ξεναδοχίδου γεννήθηκε το 1930 στον Οικισμό Υφαντών του Νομού Ροδόπης όπου κατοικεί μέχρι και σήμερα. Το επάγγελμα της ήταν αγρότισσα. Από μικρή ηλικία είχε πάθος με το τραγούδι. Η εκπληκτική φωνή  της και η αγάπη της για την Ποντιακή παραδοσιακή μουσική την ώθησε στο να ασχοληθεί με το τραγούδι. Από το 1950 έως το 1980 με λυράρη τον Χαράλαμπο Σιδηρόπουλο τραγουδούσε στον Ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΑ Κομοτηνής, όπου άφησαν ως μουσική παρακαταθήκη στον Ποντιακό πολιτισμό του τόπου μας μια σειρά σημαντικών εκπομπών Έκανε έναν δίσκο με τον Δημήτριο Κουγιουμτζίδη, δυο CD με τον Μιχάλη Καλιοντζίδη και ένα με τον Παναγιώτη Ασλανίδη. Ακόμα και σήμερα, όποτε της δοθεί η ευκαιρία, τραγουδάει.
 
Ο Κωνσταντίνος Τσιαβδαρίδης του Δημητρίου γεννήθηκε στις 17/1/1931, στο χωριό Κίζαρι του Νομού Ροδόπης. Ως γόνος ποντιακής οικογένειας και βαθύς λάτρης της πολιτιστικής κληρονομιάς της ιδιαίτερης πατρίδας των προγόνων του παρείχε ποικιλόμορφη βοήθεια και στήριξη προς όλους τους ποντιακούς συλλόγους στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης και όχι μόνο. Διετέλεσε επί σειρά ετών μέλος και Πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας ο «Εύξεινος Πόντος», καθώς και ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου των απανταχού Κιζαριωτών «Ο ΠΟΝΤΟΣ». Τιμήθηκε για την προσφορά και το έργο του και από τους δύο αυτούς φορείς με τον τίτλο του Επίτιμου Προέδρου. Άφησε την τελευταία του πνοή στις 17 Δεκεμβρίου 2016 και τάφηκε στη γενέτειρα του, στο χωριό Κίζαρι του Νομού Ροδόπης. 

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ 

Τα Σωματεία του Νομού Δράμας θα παρουσιάσουν τους χορούς:
1.Κοτς (τη Κοτσής) Ανατολικού Πόντου
2.Τικ, περιοχής Τόνγιας
3.Σαρίκουζ, περιοχής Κάρς
4.Διπάτ ή Κοδεσποινιακόν ή Ομάλ Τραπεζούντας Ανατολικού Πόντου
5.Τίταρα, περιοχής Κάρς
 
Μουσικοί
Τραγούδι : Βαρβάρα Θεοδωρίδου, Τάσος Μωυσιάδης.
Λύρα : Κωνσταντίνος Αθανασιάδης, Αντωνία Αμανατίδου, Τάσος Μωυσιάδης, Χρήστος Μωυσιάδης, Ηρακλής Σαλωνίδης.
Νταούλι: Ηρακλής Μωυσιάδης, Χαράλαμπος Παντελίδης, Νίκος Φωτιάδης.
Συντονιστές χοροδιδάσκαλοι: Δέσποινα Αμπρικίδου,  Αναστάσιος Κωστελίδης, Σαλώμη Μιχαηλίδου, Γιώργος Τίρλας.
Χοροδιδάσκαλοι: Δέσποινα Αθανασιάδου, Θεόφιλος Αμπεσλίδης, Μαρία Αμπεσλίδου , Νίκος Θεοδοσιάδης, Ουρανία Κοσμίδου, Κυριακή Σαλωνίδου, Λίζα Συμεωνίδου, Νίκος Τσαγγαλίδης, Δέσποινα Τσαλίδου, Νίκος Φωτιαδης. 
 
Τα Σωματεία του Νομού Καβάλας θα εμφανιστούν με τους χορούς:
1.Τούρι, περιοχής Κάρς
2.Γιουβαρλάντουμ, περιοχής Ακ Νταγ Ματέν
3.Τρυγόνα, περιοχής Τραπεζούντας
4.Τικ Ίμερας
5.Σαρίκουζ, περιοχής Τραπεζούντας
 
Μουσικοί
Τραγούδι: Εβιάνα Πουρσαϊτίδου, Χαρούλα Χωλίδου.
Λύρα :Πέτρος Μηλτιάδης, Μίλτος Μπατάκογλου, Ιωάννης Παυλίδης, Σταύρος Στόϊκος.
Νταούλι: Μαρία Κουντουδάκη, Χρήστος Μαχαιρίδης.
 Συντονίστρια χοροδιδάσκαλος: Χρήστος Πακαταρίδης, Ματίνα Τσουλφίδου.
Χοροδιδάσκαλοι: Ελένη Αλεξανδρίδου, Θεόφιλος Αμπεσλίδης, Δέσποινα Αμπρικίδου, Παναγιώτης Αντωνιάδης, Μαρία Αποστολίδου, Κατερίνα Βασιλείου, Ματθαίος Καλτσίδης, Μιχάλης Κατασίδης, Σίμος Κουλακίδης, Δέσποινα Παπαδοπούλου.
 
Τέλος, τα σωματεία της Θράκης θα χορέψουν:
1.Εμπροπις, Παμποντιακός
2.Ούτς- αγιάχ, περιοχής Νικοπόλεως
3.Από παν και κα, περιοχής Ακ Νταγ Ματέν
4.Έταιρε, περιοχής Τραπεζούντας
 5. Κοτσαγκέλ, Παμποντιακός
 
Μουσικοί
Τραγούδι : Ελένη Αποστολίδου, Μιχάλης Θεοχαρίδης.
Λύρα: Ανδρέας Αλεξανδρίδης, Σίμος Αναστασιάδης, Βαγγέλης Γιαννακόπουλος, Γιώργος Κουμουλίδης,  Σταύρος Προσαλέντης.
Νταούλι : Μαρία Αποστολίδου, Λάζαρος Ελευθεριάδης, Γιώργος Δαλάτσης
Κώστας Τσαρμαντίδης.
Συντονιστές χοροδιδάσκαλοι: Σωτηρία Αμβροσιάδου, Στέλιος Νικολάου.
Χοροδιδάσκαλοι: Δημήτρης Αποστολίδης, Άννα Γανιαρίδου, Κωνσταντίνα Γανιαρίδου, Λάκης Γιαννουλάκης, Αργύρης Γλύτσος, Αναστασία Καλαϊτζίδου, Γιάννης Νικολαΐδης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.