Εκατονταδες μικροι κηπουροι στο Πελιτι

Ρεκόρ συμμετοχής στην 17η εκδήλωση για τις παραδοσιακές ποικιλίες - Μοιράστηκαν φυτά από παραδοσιακές ποικιλίες ντομάτας, πιπεριάς, μελιτζάνας, ακόμα και πεπονιού

Πολύ μεγάλη συμμετοχή είχε και φέτος η εκδήλωση για τις παραδοσιακές ποικιλίες, που διοργάνωσαν για 17η φορά τα μέλη του Πελίτι Κομοτηνής, σε συνεργασία με 26 σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ροδόπης.

 

Το απόγευμα του Σαββάτου 21 Απριλίου, στην αυλή του Θερινού ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, μικροί και μεγάλοι συγκεντρώθηκαν για να πάρουν φυτά, αλλά και να γνωρίσουν τα πλεονεκτήματα των τοπικών παραδοσιακών ποικιλιών, υπό τη μουσική υπόκρουση του εργαστηρίου ΝΟΤΑ του Χρήστου Χατζόπουλου.
 
Το ρεκόρ συμμετοχής, στην 17η χρονιά του θεσμού, δείχνει ότι είναι μια δραστηριότητα που έχουν αγκαλιάσει τόσο οι μαθητές όσο και οι δάσκαλοί τους, σημείωσε ο συντονιστής του Πελίτι κ. Νίκος Δομπάζης, ο οποίος τόνισε πως προσφέρει πολλά, ιδιαίτερα στα παιδιά, βοηθώντας τα να συμμετάσχουν στην επίλυση του προβλήματος τις εξάλειψης των παραδοσιακών μας σπόρων.
 

Τα παιδιά, σπέρνοντας αυτούς τους παραδοσιακούς σπόρους, τους καλλιεργούν, μαθαίνουν πώς να τους μεγαλώνουν και στη συνέχεια μαθαίνουν να δίνουν, να μοιράζουν, σημείωσε, κάτι που τους δίνει πολύ μεγάλη χαρά, μαζί με το ενδιαφέρον του κόσμου και των καλλιεργητών, να πάρουν αυτά που μεγάλωσαν.
 
Συνολικά μοιράστηκαν 12 ποικιλίες ντομάτας, μεταξύ των οποίων ντόπιες ποικιλίες της Μαρώνειας, από την Άνω Βυρσίνη, Ντομάτα Αντιοχείας και άλλες, καθώς και ποικιλίες μελιτζάνας, πιπεριάς, καθώς και μια ποικιλία πεπονιού από τα Μίρανα.
 

Το ενδιαφέρον τους επικεντρώνεται στην διάσωση τόσο των ντόπιων όσο και άλλων παραδοσιακών ποικιλιών, από τις οποίες ο καλλιεργητής μπορεί να κρατήσει τον σπόρο και να τον σπείρει την επόμενη χρονιά, βελτιώνοντας την ποικιλία από μόνος του.
 
Ο κ. Δομπάζης ευχαρίστησε τον Δήμο Κομοτηνής και την Σχολική Επιτροπή του Δήμου Κομοτηνής, που με τη χορηγία τους βοηθούν να γίνει η εκδήλωση.
 
Από την πλευρά του ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης κ. Μαρίνος Κωνσταντινίδης σημείωσε πως το κέρδος για τους μαθητές είναι διπλό, γιατί αφενός έρχονται σε επαφή με το σπόρο και την εξέλιξή του ως φυτό, ενώ οι μεγάλοι όχι μόνο παίρνουν έτοιμα φυτά, αλλά αυτά ανήκουν σε παραδοσιακές ποικιλίες που δεν βρίσκουν εύκολα.
 

Τόνισε δε πως η μεγάλη συμμετοχή των σχολείων δείχνει πόσο τα παιδιά είναι ευαισθητοποιημένα στον τομέα αυτό.
 
Στην εκδήλωση συμμετείχαν τα μειονοτικά δημοτικά σχολεία 1ο, 2ο, 3ο, 4ο Κομοτηνής, Κύμης, Δοκού, Πελεκητής, Ιάσμου, τα νηπιαγωγεία, 9ο, 11ο, 14ο Κομοτηνής, Κάλχα και Κοσμίου, τα δημοτικά σχολεία 9ο, 1ο,2ο, 4ο, 6ο, 7ο, 10ο, 11ο, 12ο Κομοτηνής, Ξυλαγανής και Φαναρίου, το Γυμνάσιο Νέας Καλλίστης και το ΕΕΕΕΚ Κομοτηνής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.