Σοφια Σακοραφα «Το μονο πραγμα που θα μας σωσει δεν ειναι η αρχουσα ταξη, αλλα εμεις»

«Πρέπει να είμαστε στον δρόμο και απέναντι στα όσα επιβάλλουν οι κυβερνώντες»

Στην Κομοτηνή βρίσκεται από χθες η Ευρωβουλευτής κ. Σοφία Σακοράφα, προσκεκλημένη του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του ΔΠΘ, με αφορμή ομιλία που θα πραγματοποιήσει με θέμα «Η Ελλάδα στη σύγχρονη πραγματικότητα. Ρόλος και δυνατότητες».
 
Μεταξύ των σταθμών της κ. Σακοράφα κατά την χθεσινή μέρα και οι εγκαταστάσεις του «ΠτΘ», συνοδευόμενη μεταξύ άλλων από την Πρόεδρο του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών κ. Μαρία Δημάση και την καθηγήτρια φυσικής αγωγής και στενή της φίλη κ. Καλλιόπη Χάιδου, όπου μίλησε για την υφιστάμενη πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα της Ευρώπης και όχι μόνο.
 
Ο λόγος στην ίδια… 

«Πιστεύω στο ο κάθε πολίτης, της όποιας χώρας να μπορεί να απολαμβάνει τα του κόπου του» 

ΠτΘ: Θεωρείτε πως σε έναν καιρό που τα συμφέροντα είναι μεγάλα και έχουν εκπαραθυρώσει την πολιτική, οι δημοκρατικές συσπειρώσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν αξία λόγου ή είναι μια ελπίδα χαμένη;
Σ.Σ.:
Αλίμονο μας αν πούμε ότι είναι μία ελπίδα χαμένη το να μπορεί κανείς, όχι εγώ, να υψώσει φωνή όχι μόνο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά παντού. Έχουμε φτάσει σε μία εποχή που αυτό που προσπαθεί να μας επιβάλλει το κυρίαρχο σύστημα είναι το ότι δεν υπάρχει εναλλακτική. Αλίμονο μας αν είμαστε σε μία Ένωση και το μέλλον μας είναι αυτό, νομίζω ότι έχουμε κάνει το τραγικότερο λάθος της ζωής μας. Εγώ πιστεύω πάρα πολύ στην δύναμη των λαών. Πιστεύω στην ατομική δύναμη του καθενός αλλά και στην συλλογική δύναμη και αυτό που φωνάζω πάντα είναι ότι το μόνο πράγμα που μπορεί να μας σώσει δεν είναι η άρχουσα τάξη και οι κυβερνώντες που έχουν συγκεκριμένα σχέδια και στόχευση, αλλά εμείς. Τι κάνουμε εμείς; Θα το αποδεχτούμε; Το ότι η τεχνολογία έχει φτάσει στα άκρα και με ένα κουμπάκι μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο; Το ότι αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε πολύ περισσότερες ώρες από πριν και αμειβόμαστε  πολύ λιγότερο; Το ότι η ζωή μας γίνεται από κακή χειρότερη την στιγμή που κάποιοι βγάζουν τεράστια κέρδη; Εγώ δεν λέω ίσο μοίρασμα των κερδών αλλά ο εργαζόμενος, ο πολίτης της όποιας χώρας, να μπορεί να απολαμβάνει τα του κόπου του. Και αυτό είναι δικό μας θέμα όχι δικό του.
 
Τα τελευταία χρόνια περνάμε στην Ελλάδα πολύ δύσκολα και εγώ καταλαβαίνω ότι ο καθένας που προσπαθεί να επιβιώσει και να ανταπεξέλθει σε όσα του βάζουν κάθε μέρα δεν αδιαφορεί, αλλά έχει κουραστεί. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ποτέ ότι αν πάμε σε αυτή τη διαδικασία, έχουμε χάσει το παιχνίδι. Πρέπει να είμαστε και στον δρόμο, και απέναντι. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ότι επειδή «έχουμε αριστερή κυβέρνηση τα πράγματα πάνε και καλά» . Όχι τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά. Η αριστερή κυβέρνηση κάνει τεράστια και τραγικά λάθη, ασκεί δεξιά πολιτική, υπό την έννοια της σκληρά νεοφιλελεύθερης πολιτικής με τα μέτρα που πάρθηκαν να είναι τα πιο σκληρά που θα μπορούσαν να παρθούνε ποτέ. Πάμε για τέταρτο μνημόνιο, δεν θα υπάρξει καθαρή έξοδος, είμαστε δεμένοι χειροπόδαρα έως το 2060 τουλάχιστον και δεν ξέρω αν θα πάει και παραπέρα. Ξεπουλιέται η δημόσια περιουσία μας και ξεπουλιέται από αριστερή κυβέρνηση και δεν θα έχουμε τίποτα στα χέρια μας για να μπορέσουμε να πούμε ότι θα το έχουμε ως εργαλείο για να μπορέσουμε να ανακάμψουμε κάποια στιγμή.  

«Μας μένει να γίνουμε συνειδητοί πολίτες και να μην κάνουμε το λάθος που κάναμε στις τελευταίες εκλογές, το ότι  αναθέσαμε πάλι χωρίς να ελέγξουμε» 

ΠτΘ: Πιστεύετε σε ένα εθνικό σχέδιο; Η οικονομική θέση που βρέθηκε η Ελλάδα, η χρεοκοπία της, η εξάρτησή της από τα μνημόνια, αυτό θα συνεχίζει μέχρι το 2060, οπότε το μόνο που έχουμε να περιμένουμε είναι τι; Ή τελικά μπορεί να υπάρξει ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση;
Σ.Σ.:
Το γεγονός ότι θα είμαστε μέχρι το 2060 σε μια κατάσταση επιτροπείας, αυτό είναι δεδομένο και δεν το λέω εγώ, το λένε όποιοι έχουν υπογράψει. Από του χρόνου και μετά θα πρέπει να υπάρχει ένα πλεόνασμα 3,5%. Πιστεύει κανένας ότι μια χώρα στην οποία δεν έχει γίνει η παραμικρή κίνηση που να δείχνει ότι προσπαθούμε να δημιουργήσουμε καταστάσεις ανάπτυξης, όπως  καινούργιες επιχειρήσεις, καινούργιες θέσεις εργασίας, αύξηση μισθών κλπ., θα μπορέσει να αντέξει και δεν θα πάει σε νέα ύφεση; Κατά τη δική μου άποψη όχι. Μία επιχείρηση αν έχει υπερφορολόγηση και δεν μπορεί να έχει έσοδα και κέρδη, δεν μπορεί να δημιουργήσει και θέσεις εργασίας. Φορολογείται ακόμα και ο αέρας που αναπνέει. Θα μπορέσει ο καθένας από εμάς που είναι εν δυνάμει σε κατάσταση να χάσει το σπίτι του, όχι γιατί εκείνος ήταν ασυνεπής στις υποχρεώσεις του, αλλά γιατί το σύστημα  και οι κυβερνώντες νομίζουν ότι μπορούν μόνο να παίρνουν χρήμα χωρίς να δημιουργούν χρήμα, θα μπορεί να πληρώσει; Δεν υπάρχουν χρήματα, δεν θα υπάρξουν χρήματα και δεν πρόκειται να μας δώσουν χρήματα από δω και πέρα. Για το θέμα του κουρέματος του χρέους δεν γίνεται καμιά συζήτηση. Αλλά και για ποιο κούρεμα; Όπως έγινε την προηγούμενη φορά που καταστρέψανε τα ταμεία και έρχονται τώρα και λένε ότι τα ταμεία δεν έχουν τα χρήματα να πληρώσουν τις συντάξεις; Όπως λέει και ο κάθε πολίτης, εγώ ήμουν συνεπής στις υποχρεώσεις μου. Αν εσείς κάνατε κακή διαχείριση ή όχι βάλτε τα χρήματα ή βρείτε ποιος το έκανε και ας πληρώσει. Έδινα πολλά για να πάρω καλή σύνταξη, άρα τι μας μένει τώρα; Μας μένει εμείς να γίνουμε συνειδητοί πολίτες και να μην κάνουμε το λάθος που κάναμε στις τελευταίες εκλογές, το ότι  αναθέσαμε πάλι χωρίς να ελέγξουμε.
Καθόλου δεν με φοβίζει η συνεχής αλλαγή των κυβερνήσεων. Δεν κατάλαβα γιατί δεν πρέπει να παραιτηθεί ή δεν πρέπει να ξανακατέβει στο λαό μια κυβέρνηση η οποία αδυνατεί να εφαρμόσει αυτό που μέχρι χθες υποσχόταν  στο λαό της. Αυτό είναι μεγάλη απάτη και είναι ανήθικο, κατά τη δική μου άποψη. 

«Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, οι πολίτες της Ευρώπης δεν το γνωρίζουν» 

ΠτΘ: Βλέπετε να ξαναγίνουμε πολίτες και να απαιτήσουμε ξανά από τις κυβερνήσεις, να διεκδικήσουμε έναν ορθό λόγο και από την πολιτική και μια καλύτερη πράξη για τη χώρα μας.
Σ.Σ.:
Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, με τον τρόπο που συμβαίνει στην Ελλάδα, οι πολίτες της Ευρώπης δεν το γνωρίζουν. Πολλές φορές έχουμε βρεθεί σε συναντήσεις με συναδέλφους και όταν τους αναφέρω που ήταν οι συντάξεις και πού έχουν πάει, ποιος είναι ο βασικός μισθός, πώς ζει μια ελληνική οικογένεια, μένουν έκπληκτοι. Δεν τα ξέρουν αυτά τα πράγματα. Δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι ξεπουλιέται η περιουσία αυτή τη στιγμή στη χώρα, γιατί άλλο επενδύει κάποιος και του παραχωρείς την επένδυση αυτή για 50 χρόνια, κι άλλο να λες ότι τις παραγωγικές μονάδες τις δίνω «μπιρ παρά». Αυτά δεν τα κατανοούν. Νομίζω ότι πρέπει να ξεκινήσει και μια εκστρατεία προς τα έξω. Μου δίνατε χρήματα και είχατε την εγγύηση ότι θα τα πάρετε. Δεν ελέγξατε τι χρήματα ήταν αυτά; Πού πήγαν αυτά τα χρήματα; Είχαν ξεκινήσει τη διαδικασία λογιστικού ελέγχου, που πάλι με τον κανόνα της Ε.Ε. το άρθρο 247, που λέει ότι στη χώρα που μπαίνει σε εποπτεία, υποχρεούνται να κάνουν λογιστικό έλεγχο. Να δούμε, όντως τα ξοδέψαμε αυτά τα λεφτά; Πού πήγαν αυτά τα λεφτά; Ποιοι τα πήραν; Μήπως αυτό το κράτος είναι αθέμιτο; Αν τα ξοδέψαμε δικαιολογημένα να τα δώσουμε, αλλά μας δώσανε ποτέ αναλυτικό λογαριασμό; Μας δώσανε ποτέ λογαριασμό για τα ομολογημένα λάθη που οι ίδιοι είπαν ότι κάνανε πάνω στα προγράμματα;  Αυτά παίξανε πολύ σημαντικό ρόλο στο να είναι η χώρα σήμερα εδώ και η χώρα αν δεν αντιδράσουν οι πολίτες θα συνεχίσει να είναι έτσι και ακόμα χειρότερη. Αλλοίμονο στα παιδιά μας γιατί αυτό που θα τους αφήσουμε είναι μια τραγωδία και στέλνουμε το καλύτερο δυναμικό μας στις ξένες χώρες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.