Ξεκινα το Κεντρο διαμεσολαβησης του ΕΒΕΡ

Με στόχο να κάνει ευκολότερη την αξιοποίηση του θεσμού από τους επαγγελματίες

Ξεκίνησε τη λειτουργία του το Κέντρο διαμεσολάβησης του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, το οποίο έχει σαν στόχο να βάλει τον σχετικά νέο θεσμό της διαμεσολάβησης μέσα στην καθημερινότητα των επαγγελματιών.
 
Όπως είναι γνωστό, η διαμεσολάβηση σημαίνει πως με τη βοήθεια ενός ανεξάρτητου εκπαιδευμένου προσώπου, του Διαμεσολαβητή, δύο ή περισσότερα μέρη μιας διαφοράς επιχειρούν εκουσίως να επιλύσουν με συμφωνία τη διαφορά αυτή.
 
Το ενδιαφέρον για τη διαδικασία της διαμεσολάβησης υπήρχε από τους επαγγελματίες της περιοχής μας, με το Επιμελητήριο να προχωρά σε αυτή την κίνηση, επιθυμώντας να καταδείξει πως η διαμεσολάβηση πρέπει να γίνει συνείδηση στους επιχειρηματίες και να αναδειχθεί ως αποτελεσματική εναλλακτική μέθοδος επίλυσης διαφορών, από την οποία εξοικονομείται χρόνος και χρήμα.
 
 

Ανοίγονται νέες δυνατότητες στους επαγγελματίες 

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Αντώνης Γραβάνης, το Κέντρο αποτελεί φορέα, ο οποίος έχει ιδρυθεί και υφίσταται στο πλαίσιο του διοικητικού χάρτη και της οργανωτικής δομής του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης.
 
Λειτουργεί με διαπιστευμένους διαμεσολαβητές οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στον Κατάλογο Διαμεσολαβητών του Επαγγελματικού & Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης και έχουν πιστοποιηθεί από το Ενοποιημένο Μητρώο Διαμεσολαβητών του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
 
Με δεδομένο μάλιστα πως πλέον υπάρχουν πολλές υποθέσεις που υποχρεωτικά υπάγονται στην διαμεσολάβηση, η πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου φιλοδοξεί, σύμφωνα με τον κ. Γραβάνη, να δώσει τη δυνατότητα στα μέλη του, αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση, να κάνει χρήση αυτού του θεσμού.
 
Το γραφείο διοικητικά αυτή τη στιγμή λειτουργεί με τους υπαλλήλους και το υπάρχον προσωπικό του Επιμελητηρίου, και η λίστα του επιμελητηρίου περιλαμβάνει διαμεσολαβητές από όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ, ενώ μπορεί κάποιος να κάνει χρήση της δομής ακόμα και με διαμεσολαβητή που δεν βρίσκεται στη λίστα του Επιμελητηρίου. Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί στις ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης. 

Παρέχει τις υποδομές το Επιμελητήριο 

Άλλωστε το Επιμελητήριο παρέχει όλες τις υποδομές που χρειάζονται, όπως παροχή πληροφοριών και οδηγιών σχετικά με τη φύση της διαμεσολάβησης και των διαδικασιών της, διαχείριση των διαφορών που παραπέμπονται σε διαμεσολάβηση μέσω της διοικητικής και τεχνικής οργάνωσης των διαδικασιών διαμεσολάβησης καθώς και παροχή βοήθειας στα ενδιαφερόμενο μέρη σε ό,τι αφορά στην επιλογή διαμεσολαβητών από τον κατάλογο των πιστοποιημένων διαμεσολαβητών που τηρείται στο Κέντρο Διαμεσολάβησης του Επαγγελματικού & Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης.
 
Επίσης εκτελεί χρέη συνδέσμου ανάμεσα στα ενδιαφερόμενα μέρη και τον διαμεσολαβητή με σκοπό τη διασφάλιση της βέλτιστης επικοινωνίας και της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών, παρέχοντας συνδρομή στα ενδιαφερόμενα μέρη για τη διοργάνωση κάθε άλλης υποστηρικτικής υπηρεσίας, που ενδέχεται να χρειαστεί κατά την πορεία της διαμεσολάβησης, όπως υπηρεσίες μετάφρασης, διερμηνείας ή γραμματειακής υποστήριξης και διαχείρισης των οικονομικών παραμέτρων των διαδικασιών διαμεσολάβησης.
 
Τέλος το Επιμελητήριο παρέχει τις κτιριακές εγκαταστάσεις καθώς και τεχνικών μέσων και μέσων διοικητικής μέριμνας που είναι απαραίτητα για τη διεξαγωγή της διαμεσολάβησης.
 
Info
Το Κέντρο Διαμεσολάβησης του Επαγγελματικού Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης λειτουργεί στο κτίριο του Επιμελητηρίου (Κάβειρων 12-69132 Κομοτηνή)
Πληροφορίες: Κέντρο Διαμεσολάβησης Επαγγελματικού & Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης
τηλ: 2531022547 – φαξ: 2531025866 e-mail: [email protected]

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.