Κρισιμη η προληψη για την αντιμετωπιση του καρκινου του προστατη

Ενημέρωση για τους τρόπους διάγνωσης και αντιμετώπισης του από τον σύλλογο Καρκινοπαθών και Φίλων «Δύναμη Ψυχής»

Με το θέμα του καρκίνου του προστάτη, επέλεξε να συμμετάσχει στην Εβδομάδα Δημόσιας Υγείας ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων «Δύναμη Ψυχής», πραγματοποιώντας ομιλία με θέμα: «Η Πρόληψη του καρκίνου του Προστάτη», με ομιλητές Ιατρούς Ουρολόγους του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης.
 
Παράλληλα, όλη την εβδομάδα, στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής διενεργείται δωρεάν προληπτικός έλεγχος  PSA για τον καρκίνο του προστάτη, ενώ κατά την εκδήλωση έγινε διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού.
 
Αυτή ήταν η πρώτη εκδήλωση του συλλόγου που αφορά αποκλειστικά τους άντρες, μιας και οι προηγούμενες αφορούσαν είτε τον γενικό πληθυσμό είτε τις γυναίκες, σημείωσε η πρόεδρος κ. Ροδούλα Κοκκινάκη, η οποία συμπλήρωσε πως από το νοσοκομείο Κομοτηνής τους ενημέρωσαν πως υπάρχει προσέλευση και στον προληπτικό έλεγχο PSA.
 
Το ενδιαφέρον είναι σημαντικό, σημείωσε, τονίζοντας πως επειδή οι άντρες δεν είναι τόσο επιμελείς στις εξετάσεις τους όπως οι γυναίκες, καλό είναι να ενημερώνονται και οι γυναίκες, ώστε να πείσουν περισσότερο τους άντρες. 

Ο συχνότερος καρκίνος στους άνδρες 

Την επιδημιολογία του καρκίνου του προστάτη έθιξε ο κ. Αναστάσιος Αϊδονόπουλος, χειρουργός ουρολόγος, που, αφού παρουσίασε τα συμπτώματα και πώς παρουσιάζεται ο προστάτης, ανέλυσε τα ποσοστά των ανδρών που παρουσιάζουν καρκίνο του προστάτη.
 
Τα συμπτώματα διαφέρουν, σημείωσε, ανάλογα με το στάδιο του προστάτη, ξεκινώντας από απλά και προχωρώντας.
 
Όπως ανέφερε, αυτό που επιθυμούν είναι οι άνδρες να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις, ώστε να αποφευχθεί ο καρκίνος, μιας και όσο πιο νωρίς εντοπιστεί, τόσο πιο εύκολα θα μπορέσει και να αντιμετωπιστεί. Άλλωστε τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπισή του.
 
Δυστυχώς για τη Ροδόπη, και την Ελλάδα, δεν υπάρχουν στατιστικά, κάτι που συμβαίνει σε όλα τα κράτη της Ευρώπης. Μοναδικό κράτος που έχει αναπτύξει σύστημα καταγραφής, είναι οι ΗΠΑ. 

Σημαντική πρόοδος στη διάγνωση 

Στις διαγνωστικές προσεγγίσεις που χρειάζονται στο θέμα του καρκίνου του προστάτη αναφέρθηκε ο κ. Δημήτριος Τάκος, σημειώνοντας πως πλέον έχουμε πολλά διαγνωστικά εργαλεία για τον έγκαιρο εντοπισμό του.
 
Μία εξέταση είναι το PSA, μια αιματολογική εξέταση ρουτίνας, που μπορεί να δείξει πολύ νωρίς παθολογικές τιμές, οδηγώντας τον ασθενή σε κάποιο ιατρείο και να γίνει πρώιμα ανίχνευσή του.
 

Μέσα από αυτή την ανίχνευση, προωθούνται διάφορες άλλες μέθοδοι, ώστε να φτάσουμε στη ριζική θεραπεία του προστάτη, είτε χειρουργικά είτε με ακτινοβολία και ορμονοθεραπεία.
 
Ο καρκίνος του προστάτη βέβαια σχετίζεται, πέρα από την κληρονομικότητα, και με τη διατροφή, με τον σύγχρονο τρόπο ζωής να συνδράμει στην ανάπτυξή του. 

Απαραίτητη η ευαισθητοποίηση 

Στις θεραπευτικές προσεγγίσεις και την παρακολούθηση που χρειάζονται στάθηκε ο κ. Χαράλαμπος Δημητριάδης, χειρουργός ουρολόγος, καθώς και την παρακολούθηση που χρειάζεται.
 
Εκδηλώσεις σαν και αυτές, σημείωσε, βοηθούν στην ευαισθητοποίηση του κοινού, ώστε να έρχονται όσο το δυνατόν νωρίτερα στο ιατρείο τους, γιατί είναι μια νόσος θεραπεύσιμη, που είναι, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «ένα μικρό χρυσόψαρο που κινείται ανάμεσά μας και δεν θέλουμε ποτέ να γίνει ένας μεγάλος καρχαρίας».
 
Τόνισε δε πως ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται ετήσια, χωρίς να περιμένει κάποιος τα συμπτώματα και να ξεκινά με την συμπλήρωση των 50 ετών. Οι νέες αναφορές μάλιστα μιλάνε για παρακολούθηση από τον ουρολόγο από τα 40, ώστε να δημιουργηθεί ένα σημείο αναφοράς, πριν χτυπήσει την πόρτα του ο καρκίνος.
 
Παρόλο που δεν υπάρχουν ξεκάθαρες αιτίες για τον καρκίνο του προστάτη, σημαντική σχέση έχει η ηλικία και το περιβάλλον, αλλά και η γενετική.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.