Αποφασισμενη να προχωρησει την πρωτοβαθμια υγεια η 4η ΥΠΕ

Εντός της εβδομάδας ξεκινά τη λειτουργία του το 2ο ΤΟΜΥ στην Κομοτηνή - Προτεραιότητα η οικοδόμηση της πρωτοβάθμιας υγείας, σύμφωνα με τον υποδιοικητή της 4ης ΥΠΕ Ηλία Θεοδωρίδη

Τα θετικά, αλλά και τα ζητήματα που έχουν προκύψει από τις αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με προμετωπίδα τη δημιουργία των ΤΟΜΥ συζητήθηκαν την Τρίτη 17 Απριλίου στην Κομοτηνή, στην ανοιχτή εκδήλωση με τίτλο «Από το παλαιό στο νέο σύστημα ΠΦΥ» που διοργάνωσε η 4η ΥΠΕ στο πλαίσιο της Εβδομάδας Δημόσιας Υγείας. 

Σε αυτή ομιλητής ήταν ο υποδιοικητής της 4ης ΥΠΕ κ. Ηλίας Θεοδωρίδης, ο οποίος παρουσίασε την μέχρι τώρα πορεία της αλλά και τα σχέδια τους για την επόμενη ημέρα.
 
Μάλιστα πριν την εκδήλωση ο ίδιος επισκέφτηκε τόσο το ΤΟΜΥ που ήδη λειτουργεί στην Κομοτηνή, η οποία έχει στον πρώτο μήνα λειτουργίας της περίπου 700 εγγραφές, όσο και τον χώρο του δεύτερου ΤΟΜΥ, το οποίο δήλωσε πως θα ξεκινήσει τη λειτουργία της εντός της εβδομάδας.
 
 

Μια νέα προσέγγιση στην υγεία 

Η κατάσταση στην υγεία, σημείωσε, είχε φτάσει στο απροχώρητο, με τη χώρα να βρίσκεται, μετά την μεγάλη επαναστατική μεταρρύθμιση του ΕΣΥ, σε ένα τέλμα.
 
Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι δεν μεταρρυθμίζεται διαρκώς, υπαναχωρεί, ενώ η πρώτη μεταρρύθμιση άφησε εκτός το ζήτημα της πρόληψης, με τη χώρα να αντιγράφει τα νοσοκομειακά συστήματα της Ευρώπης, χωρίς να την ακολουθήσει στην οικοδόμηση του συστήματος πρωτοβάθμιας υγείας.
 
Έτσι αυτή έμεινε στην άσκηση της ιδιωτικής ιατρικής, μια κατάσταση που θεωρεί πως δεν ήταν αποδοτική, δεν έλυνε τα προβλήματα της περίθαλψης του ελληνικού λαού ενώ ήταν και δαπανηρή για τον ίδιο και το κράτος.
 
Αυτή η κατάσταση, ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης, δεν μπορεί να συνεχιστεί, και αυτή η κρίση αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο, πέρα από το στρατηγικό σχέδιο του Υπουργείου, ώστε να οικοδομήσει δομές πρωτοβάθμιας υγείας που έχουν στον πυρήνα τους την πρόληψη.
 
Η απάντηση στα προβλήματα της υγείας, που έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, και στις «μαζικές παραγωγές της αρρώστιας» όπως τις χαρακτήρισε, όπως ο αλκοολισμός, τα ψυχικά νοσήματα, οι μεταδοτικές ασθένειες, η μείωση του προσδόκιμου ζωής και άλλα, δεν αντιμετωπίζονται χωρίς πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας.
 
 

Αντίσταση των ιατρικών συλλόγων στα ΤΟΜΥ 

Για αυτούς τους λόγους αποτελεί προτεραιότητα η οικοδόμηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, που γίνεται σε δύο επίπεδα.
 
Το ένα είναι η δημιουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), οι οποίες θα αποτελούν την πύλη εισόδου όχι μόνο των ασθενών, αλλά όλων των πολιτών στο σύστημα υγείας.
 
Όσοι τα επισκέπτονται θα καταγράφονται, και θα απολαμβάνουν τις υπηρεσίες που προσφέρει αυτή. Η σύνθεση της κάθε μίας είναι 4 γενικοί ιατροί και 1 παιδίατρος, όμως δεν έχουν λειτουργήσει όλες όπως θα επιθυμούσε το Υπουργείο, μιας και το ενδιαφέρον, ιδιαίτερα των γιατρών, είναι μικρό.
 
Ο κ. Θεοδωρίδης απέδωσε αυτά τα προβλήματα στη λυσσαλέα αντίσταση, όπως τη χαρακτήρισε, των ιατρικών συλλόγων, παρόλο που θεωρεί πως δεν εμποδίζουν την ιδιωτική αγορά υγείας αλλά οικοδομούν δημόσιο σύστημα υγείας, που υπάρχει σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες.
 
«Τι είναι λοιπόν η χώρα;» διερωτήθηκε ο ίδιος για να απαντήσει πως  «είναι μια χώρα κλεπτοοικονομίας». «Μάθαμε σε αυτό τον τύπο οικονομίας, που παρήγαγε χιλιάδες μεσοστρώματα, ανάμεσα στα οποία ανήκουν και το ιατρικό σώμα και το φαρμακευτικό σώμα κτλ.» σημείωσε διαβεβαιώνοντας πως, παρά τα προβλήματα, θα προκηρυχθούν και νέοι διαγωνισμοί, ο ένας μετά τον άλλο, μέχρι να γεμίσουν οι δομές των ΤΟΜΥ με γιατρούς.
 
Το καλοκαίρι θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός για στελέχωση, ώστε οι νέοι γενικοί ιατροί, οι οποίοι θεωρεί πως ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, να ενταχθούν στις ΤΟΜΥ. 

Ενίσχυση και των κέντρων υγείας 

Παράλληλα θα λειτουργήσει το δεύτερο επίπεδο της πρωτοβάθμιας υγείας, το κέντρο Υγείας του Δήμου, που θα στελεχωθεί με γιατρούς ειδικοτήτων, και θα αποτελεί το πρώτο φίλτρο αποστολής των γενικών ιατρών προς το κέντρο υγείας.
 
Για αυτό εντός δύο εβδομάδων θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός 500 θέσεων ειδικών ιατρών, οι οποίοι θα στελεχώσουν τις πρώην μονάδες υγείας των πόλεων, δηλαδή τα σημερινά αστικά κέντρα υγείας.
 
Από αυτούς στην 4η ΥΠΕ αναλογούν 70 γιατροί, οι οποίοι θα κατανεμηθούν αντιστοίχως στην περιφέρεια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.