Πρεμιερα με σχολεια για την Εβδομαδα Δημοσιας Υγειας στην Κομοτηνη

Στην κεντρική πλατεία βρέθηκαν το Κέντρο Πρόληψης Ορφέας μαζί με το 14ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής και το Γυμνάσιο Νέας Καλλίστης

Ανοιχτή εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής, σε συνδυασμό με δράσεις για την υγεία από το 14ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνης και το Γυμνάσιο Νέας Καλλίστης πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Δευτέρας 16 Απριλίου στην Κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, ανοίγοντας με αυτό τον τρόπο την Εβδομάδα Υγείας που υλοποιεί η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και η ΠΕ Ροδόπης.
 
 

Ενημέρωση για τις έξεις 

Το παρών έδωσαν και στελέχη του Κέντρου Πρόληψης Ορφέας, που συμμετείχαν στη διοργάνωση των βιωματικών αυτών δράσεων, ώστε να πληροφορήσουν το κοινό και να έρθουν σε επαφή με την ευρύτερη κοινότητα, ενημερώνοντάς την και εντοπίζοντας τι γνωρίζουν για τις έξεις και τις εξαρτήσεις.
 
«Το κέντρο πρόληψης Ορφέας δεν μπορούσε να λείπει από αυτή την εβδομάδα», σημείωσε η κ. Στέλλα Χατζοπούλου, ψυχολόγος και εξωτερική συνεργάτης του Κέντρου, μιας και η πρόληψη και η προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας είναι ένα θέμα, που αφορά άμεσα τη δημόσια υγεία και την επηρεάζει με πολλαπλούς τρόπους.
 
Για αυτό και συμμετέχουν στην εβδομάδα Δημόσιας Υγείας με πολλαπλούς τρόπους ενημερώνοντας για θέματα που άπτονται αυτής και της πρόληψης. 

Ευαισθητοποιώντας τους μαθητές για το κάπνισμα 

Η θεματολογία της Εβδομάδας Υγείας ενδιαφέρει ιδιαίτερα καθηγητές και μαθητές του Γυμνασίου Νέας Καλλίστης, σημείωσε ο διευθυντής του κ. Γιάννης Στρούμπας, για αυτό και συμμετέχουν με τη βοήθεια της ΠΕ Ροδόπης και της Διεύθυνσης υγείας σε αυτή. «Στόχος μας είναι μέσα από την ετοιμασία που κάναμε να ευαισθητοποιηθούν και οι μαθητές μας επάνω σε θέματα υγείας» σημείωσε, φέρνοντας ως παράδειγμα τις έξεις, όπως το κάπνισμα, όπου οι μαθητές καλούνται να αντιληφθούν πως, όταν κάποιος δεν καπνίζει, προσέχει την υγεία του.
 
Μάλιστα το κάπνισμα ήταν η θεματική στην οποία επικεντρώθηκε η δράση στο σχολείο της Ν. Καλλίστης με τους υπευθύνους να μοιράζουν ενημερωτικά φυλλάδια για αυτό, γιατί αποτελεί την πιο διαδεδομένη έξη σήμερα.
 
Τα παιδιά του Γυμνασίου άλλωστε είναι σε ηλικία που επηρεάζονται, παρόλο που όπως δήλωσε ο κ. Στρούμπας δεν έχουν αρχίσει να καπνίζουν, όμως είναι θετική η ενημέρωση για αυτό.
 
Πέραν του καπνίσματος είχαν ετοιμάσει υλικό τόσο για την αιμοδοσία, όσο και για τα ΑμεΑ, συνδέοντας μάλιστα το θέμα των Ατόμων με Αναπηρία με την κυκλοφοριακή αγωγή, προωθώντας την ευαισθητοποίηση ώστε να διευκολυνθεί η κίνηση ατόμων με αναπηρίες μέσα σε ένα αστικό κέντρο.
 
Ενέργειες σαν και αυτή της Δευτέρας είναι σημαντικές σύμφωνα με τον Διευθυντή του σχολείου, γιατί, πέρα από τα όσα διδάσκονται οι μαθητές στο σχολείο, έχουν κοινωνικό περιεχόμενο που αφορά το σύνολο των πολιτών. «Είναι πολύ ωφέλιμη και η κοινωνική ευαισθητοποίηση, αλλά και να αποκτήσουν οι μαθητές ένα τρόπο ζωής που θα είναι ωφέλιμος και για τα ίδια και για τον συνάνθρωπο, μιας και μέσα από αυτές μαθαίνουν να βοηθούν τον συνάνθρωπο αν έχουν τη  δυνατότητα να το κάνουν» κατέληξε.
 
 

Βιωματικό δρώμενο από το 14ο Νηπιαγωγείο 

Μέσω ενός βιωματικού δρώμενου παρουσίασαν την έξη του διαδικτύου, στην κεντρική πλατεία τα παιδιά του 14ου Νηπιαγωγείου Κομοτηνής, το οποίο έχει αμιγώς παιδιά Ρομά.
 
Όπως σημείωσε η κ. Χριστίνα Ντόγκα, προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου, τα παιδιά προετοίμασαν μια μικρή ιστορία, μαζί με υλικά, και παρουσίασαν μια παντομίμα που αφορά ένα παιδί που είναι εθισμένο στο διαδίκτυο, παίζει πολλές ώρες και δεν τον ενδιαφέρει τι γίνεται γύρω του καθώς άλλα παιδιά τρέχουν, χορεύουν και παίζουν.
 
Αυτός δεν ανταποκρίνεται στο κάλεσμά τους, μέχρι που εμφανίζονται κάποιες πεταλούδες τριγύρω του, που τον προσκαλούν και τον προκαλούν να παίξει. Έτσι ο πρωταγωνιστής της ιστορίας των παιδιών αφήνει τον υπολογιστή και τρέχει να διώξει τις πεταλούδες που τον παρασύρουν στο παιχνίδι και διαπιστώνει πως η ζωή είναι πολύ ωραία μακριά από τον υπολογιστή του.
 
«Μέσα από αυτή την ενεργό δράση, τα παιδιά παρουσιάζουν το πρόβλημα. Παρόλο που τα παιδιά είναι ακόμα μικρά, είναι ήδη εξοικειωμένα με την τεχνολογία, για αυτό και είναι σημαντικό να ενημερώνονται σχετικά με τους κινδύνους του διαδικτύου και τον εθισμό, γιατί αργότερα μπορεί να είναι αργά» εξήγησε σχετικά με τα μηνύματα που ήθελε να εμφυσήσει σε όσους το παρακολούθησαν η κ. Ντόγκα.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.