Υπομονη μεχρι το Πασχα για την επαναπροσληψη της εργαζομενης στο Εργατικο Κεντρο Κομοτηνης

Μετά την δικαίωσή της από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας

Την άμεση επιστροφή της κ. Ρυίας Πατσατζή στην εργασία της, μετά την δικαίωσή της από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας ζητούν η ίδια και ο κ. Τάκης Μουμτζίδης, μέλος της Ανεξάρτητης Συνδικαλιστικής Παρέμβασης ώστε να μην χρειαστεί να ακολουθήσει την νομική οδό.
 
Αυτό τόνισαν στη συνέντευξή τους στο Ράδιο Παρατηρητής και στη Νατάσσα Βαφειάδου, όπου εξέθεσαν από την δική τους πλευρά τα όσα συνέβησαν στο Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής την τελευταία περίοδο, που οδήγησαν στην απόλυσή της και την προσφυγή της στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας

Από το 2013 η αντιπαράθεση 

Η κ. Πατσατζή ήταν γραμματέας στο Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής επί δεκαεπτά συναπτά έτη, ενεργή συνδικαλίστρια από το 2002, εκλεγμένη στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος και από το 2015 πρόεδρος του νεοσύστατου κλαδικού σωματείου Εμπορίου και Υπηρεσιών ν. Ροδόπης, ενώ τον Ιανουάριο του 2017 εκλέχτηκε στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής.
 
Στις 20 Μαρτίου της κοινοποιήθηκε με δικαστικό επιμελητή η απόλυση της, ενώ προηγουμένως, στις 13 Φεβρουαρίου, είχε γίνει διοικητικό συμβούλιο που είχε πάρει την απόφαση απόλυσης της, σύμφωνα με «πειθαρχική επιτροπή» που είχε συστηθεί. Πρόκειται για μια απόλυση, σύμφωνα με την κ. Πατσατζή, που οφείλεται στην πολυετή κόντρα της με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου κ. Παντελή Μαγαλιό.
 
Η ίδια αποδίδει την κόντρα στο γεγονός ότι άρχισε να μην συμφωνεί με τον Πρόεδρο στα συνδικαλιστικά θέματα και διεκδίκησε τα δικαιώματά της, μιας και είχε πρόβλημα με τη μισθοδοσία της, μετά το κλείσιμο της Εργατικής Εστίας το 2012, κερδίζοντας τα ασφαλιστικά μέτρα το 2015, όμως τα προβλήματα με τη μισθοδοσία συνεχίστηκαν.
 
Το 2013 αποφάσισε να περάσει σε διαφορετική συνδικαλιστική παράταξη από αυτή του προέδρου, κάτι που θεωρεί πως τον εξόργισε, και έτσι ξεκίνησε η αντιπαράθεση που κατέληξε στην απόλυση. 

Έλλειψη επικοινωνίας… κυριολεκτικά 

Η συνεργασία της με τον πρόεδρο κλυδωνίστηκε, σημείωσε, από την ώρα που πέρασε σε άλλη πολιτική παράταξη, δημιουργώντας σοβαρά θέματα επικοινωνίας.
 
Τόνισε δε πως είναι το μοναδικό Εργατικό Κέντρο στην Ελλάδα που δεν έχει τηλέφωνο, φαξ, ίντερνετ, ενώ η όποια επικοινωνία με το κέντρο γίνεται μέσω του κινητού που Προέδρου, και όχι μέσω της γραμματείας.
 
Μάλιστα ανέφερε πως από την ώρα που άλλαξε παράταξη, της κόπηκε η πρόσβαση τα μητρώα μελών, σε αντίθεση με όλες τις γραμματείς σε όλα τα εργατικά κέντρα της Ελλάδας.
 
Επίσης σημείωσε πως ένα τρίμηνο το καλοκαίρι, από τον Ιούνιο μέχρι και τέλη Σεπτεμβρίου, είχε μείνει χωρίς υπολογιστή, εκτυπωτή και φωτοτυπικό, με την αιτιολογία ότι χάλασε ο υπολογιστής του ταμία και έπρεπε να μεταφερθεί εκεί, και αυτή έκανε ασφαλιστικά για να μπορέσω να διεκδικήσει τα μηχανήματα, και παραμονή της εκδίκασής τους αυτά επέστρεψαν.
 
«Σαφέστατα η επικοινωνία και η συνεργασία είναι δύσκολη. Εγώ όμως έχω όλη την καλή διάθεση να συνεργαστώ. Είμαι υπάλληλος και οφείλω να έχω σεβασμό στη διοίκηση, και σεβασμό στον προϊστάμενό μου, απλά ο σεβασμός σταματάει εκεί που καταπατάται η ελευθερία σκέψης και λήψης αποφάσεων, και η ελευθερία της βούλησης» σημείωσε.
 
Μετά το πόρισμα του ΣΕΠΕ, που έκρινε άκυρη και αντισυνδικαλιστική την απόλυση, διότι δεν ακολουθήθηκε η κατάλληλη διαδικασία, η διοίκηση του εργατικού καλείται να επαναπροσλάβει άμεσα την κ. Πατσατζή. Η ίδια, σε συνεννόηση με την παράταξή της αλλά και τη νομική της σύμβουλο, θα περιμένει μέχρι την Τρίτη του Πάσχα την απόφαση του προέδρου και τη πλειοψηφίας του να την επαναφέρουν στη θέση της, διαφορετικά δηλώνει πως θα ακολουθήσει τη νομική οδό. 

Άμεση αποκατάσταση ζητά η ΑΣΠ 

Από την πλευρά της Ανεξάρτητης Συνδικαλιστικής Παρέμβασης ο κ. Τάκης Μουμτζίδης, τόνισε πως ο συνδικαλιστικός νόμος «προστατεύει» τους συνδικαλιστές από αυθαιρεσίες της εργοδοσίας, η οποία πάντα προσπαθεί να την παρακάμψει.
 
Ένας τρόπος είναι κατά τον ίδιο και αυτός που αποφάσισε το Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής, και εκεί ρίχνουν το βάρος της κριτικής τους, για το γεγονός ότι μια συνδικαλιστική οργάνωση, η οποία τουλάχιστον στις εργασιακές της σχέσεις έπρεπε να είναι,  αν όχι άψογη, τυπική, και θα έπρεπε να ακολουθεί τη νόμιμη οδό, δεν το έκανε σε αυτή την περίπτωση, ενώ θεωρεί πως δεν είχε καμία πρόθεση συναίνεσης κατά τη διαδικασία στην Επιθεώρηση εργασίας.
 
Η παράταξη, ανέφερε, ζητά την άμεση ανάκληση της απόλυσης, μιας και εκτός από ποινικές, υπάρχουν και διοικητικές ευθύνες, που μπορεί να οδηγήσουν σε πρόστιμα το Εργατικό Κέντρο.
 
«Νομίζω ότι και ο πρόεδρος πρέπει να καταλάβει ότι είναι εκλεγμένος σε μια συνδικαλιστική οργάνωση, και δεν είναι ούτε το τσιφλίκι του, ούτε μια δικιά του επιχείρηση την οποία τη διοικεί όπως γουστάρει. Υπάρχουν κανόνες. Υπάρχουν κι άλλοι εκλεγμένοι από διάφορες παρατάξεις, οι οποίοι επίσης πρέπει να έχουν πρόσβαση και στη λειτουργία του Εργατικού Κέντρου» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.