Ανησυχια απο τους ερασιτεχνες αλιεις της Θρακης

Για την επέκταση του Natura σε νέες περιοχές του Θρακικού Πελάγους

Να προλάβουν ενδεχόμενους περιορισμούς αλιείας στις προς ένταξη νέες περιοχές Natura στο Θρακικό Πέλαγος, επιχειρούν τρεις σύλλογοι ερασιτεχνών αλιέων της ΑΜΘ. Συγκεκριμένα ο Σύλλογος Ερασιτεχνών υποβρύχιων αλιέων ΑΜΘ και Θρακικού πελάγους, ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων ν. Ξάνθης και ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Ν. Έβρου συνέταξαν κοινή επιστολή την οποία απέστειλαν προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, τους βουλευτές της περιφέρειας, τον Περιφερειάρχη και τους αντιπεριφερειάρχες.
 
Οι τρεις σύλλογοι αρχικά θυμίζουν τις νομικές διατάξεις που διέπουν την ερασιτεχνική-αθλητική αλιεία σύμφωνα με τις οποίες η ερασιτεχνική αθλητική αλιεία είναι η αλιεία που σκοπό έχει τη ψυχαγωγία ή την άθληση και όχι το βιοπορισμό ή την απόκτηση εισοδήματος για να επισημάνουν πως στην ερασιτεχνική αλιεία απαγορεύεται η χρήση συρόμενων διχτυών, κυκλωτικών διχτυών, γρι-γρι, δραγών σκάφους, μηχανοκίνητων δραγών, απλαδιών διχτυών, μανωμένων διχτυών και συνδυασμού διχτυών βυθού. Το μέγιστο δε επιτρεπόμενο βάρος των αλιευμάτων είναι 5 κιλά ανά εικοσιτετράωρο, για κάθε ερασιτέχνη ψαρά και πάντα σύμφωνα με τα επιτρεπόμενα ελάχιστα μεγέθη που ισχύουν κάθε φορά.
 
Ερχόμενοι στο προκείμενο, οι ίδιοι επισημαίνουν ότι σύμφωνα με την οδηγία της ΕΕ που διέπει το Δίκτυο Natura 2000 οι δράσεις-απαγορεύσεις που πρέπει να εφαρμοστούν αφορούν μόνο τα είδη για τα οποία οι ζώνες προστασίας έχουν ορισθεί ποτ στην περιοχή του Θρακικού πελάγους, εξειδικεύονται στα κητώδη – είδη δελφινιού (Phocoenα Phocoenα, TursiopsTruncαtus, Delphinus Delphis),οι θαλάσσιες χελώνες Cαrettα Cαrettα και Cheloniα Mydαs καθώς και τα είδη ορνιθοπανίδας Phalacrocorax Aristotelis και Puffinus yelkouan.
 
«Η ερασιτεχνική αλιεία, σε οποιαδήποτε μορφή της (υποβρύχια, παράκτια,κτλ ), δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση κίνδυνο για τα παραπάνω είδη», υποστηρίζουν οι τρεις σύλλογοι καθώς «δεν υπάρχει κανένα ερασιτεχνικό εργαλείο και κανένας τρόπος ερασιτεχνικής αλιείας που να τραυματίζει ή να θανατώνει τα παραπάνω είδη, να ενοχλεί την ομαλή διαβίωση τους, να υποβαθμίζει το περιβάλλον στο οποίο διαβιούν, να ανταγωνίζεται τα παραπάνω είδη».
 

Απεναντίας, αντιτείνουν ότι αμέτρητες είναι οι αναφορές, όπου ερασιτέχνες αλιείς εντόπισαν και διέσωσαν με τα ερασιτεχνικά τους σκάφη, από σίγουρο θάνατο, τόσο χελώνες όσο και κητώδη θηλαστικά, μπλεγμένα σε εγκαταλελειμμένα δίχτυα.
 
«Η ύπαρξη του ερασιτέχνη αλιέα αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στον οποιονδήποτε θα ήθελε να βλάψει ή να περιορίσει τα παραπάνω είδη» διατείνονται οι τρείς ερασιτεχνικοί αλιευτικοί σύλλογοι, θυμίζοντας ότι ο υποβρύχιος αλιέας από την αρχαιότητα ακόμα, έχει άριστη φιλική – αμοιβαία σχέση με τα παραπάνω είδη και η δυνατότητα παρατήρησης και επέμβασης υποβρυχίως έχει σώσει πολλά από τα παραπάνω είδη από σίγουρο θάνατο (απελευθέρωση από εγκαταλελειμμένα δίχτυα).
 
Παράλληλα επικεντρώνοντας στην περιοχή μας οι τρεις σύλλογοι υποστηρίζουν πως «η ύπαρξη του ερασιτέχνη αλιέα στο Θρακικό πέλαγος αποτελεί εθνική ανάγκη» φέρνοντας ως επιχείρημα ότι «καθημερινά ερασιτέχνες και επαγγελματίες αλιείς γίνονται μάρτυρες της αυξανομένης τουρκικής προκλητικότητας και ότι ενδεχόμενη απουσία των ερασιτεχνών αλιέων και των σκαφών τους από το Θρακικό Πέλαγος, το καθιστά έρμαιο των Τουρκικών ορέξεων». Μάλιστα οι ίδιοι στην επιστολή τους επισυνάπτουν σχετικό υπόμνημα  στο οποίο καταδεικνύεται το γεγονός ότι τα Τουρκικά σκάφη μέσης αλιείας που δρουν καθημερινά στα διεθνή ύδατα του Θρακικού Πελάγους ξεπερνούν το 60% του συνολικού στόλου, για να καταθέσουν το εύλογο ερώτημα «πώς είναι δυνατόν να αναφερόμαστε σε προστατευόμενη περιοχή τη στιγμή που είναι ανέφικτος ο έλεγχος στο 60% του αλιευτικού στόλου;»
 
«Από όλα τα παραπάνω, φαίνεται πως οι ερασιτέχνες αλιείς προσφέρουν ανιδιοτελώς σημαντική βοήθεια στη διατήρηση και προστασία των παραπάνω ειδών και απαιτείται να παραμείνουν ενεργοί, συνεχίζοντας να αλιεύουν ερασιτεχνικά εντός των νέων ζωνών Natura 2000, χωρίς νέες απαγορεύσεις και περιορισμούς, για να συνεχίσουν να συνεισφέρουν άμεσα και έμμεσα στην προστασία των εν λόγω ειδών» καταλήγει η επιστολή των τριών συλλόγων δηλώνοντας ανοιχτοί να συμμετέχουν σε οποιοδήποτε διάλογο και δράση που αφορά το ζήτημα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.