Μεγαλο το ενδιαφερον για τον εξωδικαστικο μηχανισμο και στην Κομοτηνη

Σε απορίες επαγγελματιών της Ροδόπης απάντησε ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Φώτης Κουρμούσης

Το ενδιαφέρον αρκετών επαγγελματιών συγκέντρωσε η ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Ρύθμιση Χρεών Επιχειρήσεων και Ελευθέρων Επαγγελματιών» που διοργάνωσε το απόγευμα της Παρασκευής 30 Μαρτίου το  Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης.
 
Οι επαγγελματίες είχαν την ευκαιρία να κάνουν ερωτήσεις στον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Φώτη Κουρμούση για το νομοθετικό πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, και τις λεπτομέρειες αυτού όσο αφορά στις επιχειρήσεις τους με στόχο την ελάφρυνση ή και την απαλοιφή των χρεών τους. 

Δύσκολοι καιροί για τους επαγγελματίες 

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ κ. Αντώνης Γραβάνης, όλοι οι επαγγελματίες θέλουν να ενταχθούν σε ρυθμίσεις για τις οφειλές τους, μιας και η κατάσταση τόσο στη χώρα όσο και στην περιοχή μας πλέον είναι τραγική, με τους επιχειρηματίες να ασφυκτιούν και να αγωνίζονται καθημερινά για την επιβίωσή τους.
 
Αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν πάνω από 1,5 εκ. οφειλέτες στο Δημόσιο, και πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ώστε αυτή η θηλιά στο λαιμό των επαγγελματιών να χαλαρώσει.
 
«Η επιχειρηματικότητα είναι ο μόνος τρόπος ώστε τόσο η περιοχή όσο και η χώρα μας να οδηγηθεί σε τροχιά ανάπτυξης και να βγούμε επιτέλους από τη δύσκολη αυτή περίοδο της τελευταίας δεκαετίας» σημείωσε.
 
Επισήμανε πάντως πως οι όροι του εξωδικαστικού δυσκολεύουν την ένταξη των περισσότερων επιχειρήσεων και έτσι αυτή τη στιγμή δεν δίνεται η δυνατότητα της πραγματικής ρύθμισης οφειλών από το υπουργείο και το κράτος.
 
Και αυτό πλέον έχει καταστεί απαραίτητο, μιας και τα μέτρα είναι πολύ αυστηρά με επιχειρήσεις να οδηγούνται σε πτώχευση λόγω αυτής της κατάστασης.
 
 

Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης 

27.000 επιχειρήσεις και πάνω από 8.000 ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία της εξωδικαστικής ρύθμισης, σημείωσε ο κ. Κουρμούσης, επισημαίνοντας πως σκοπός του νόμου είναι να μπορέσουν όλοι αυτοί να ρυθμίσουν τα χρέη τους, ενώ στο τέλος του προγράμματος, αν ο επαγγελματίας το τηρήσει, το χρέος που μένει ανεξόφλητο διαγράφεται υπό προϋποθέσεις.
 
Το μέτρο αυτό έχει σαν στόχο να σωθούν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, βοηθώντας αντίστοιχα να καθαρίσουν τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια και τα δημόσια χαρτοφυλάκια από τα ανείσπρακτα χρέη.
 
«Θα γίνει ένα ξεσκαρτάρισμα ποιες επιχειρήσεις είναι τελικά βιώσιμες και μπορούν να πληρώσουν, και ποιες δεν είναι για να μπορέσουν να οδηγηθούν σε άλλες διαδικασίες για να υπάρχει μια εξυγίανση της αγοράς» σημείωσε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν πρόνοιες ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν οι επιχειρήσεις.
 
Η προθεσμία ολοκλήρωσης του μηχανισμού είναι η 31η Δεκεμβρίου του 2018, όμως υπήρξε μια καθυστέρηση μέχρι ο μηχανισμός να αρχίσει να «κινείται» κανονικά, για αυτό και ο κ. Κουρμούσης εξέφρασε την άποψη πως παρόλο που οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν προς το τέλος της χρονιάς, ανάλογα και με την ροή που θα υπάρχει, είναι εύλογο πως θα επεκταθεί και στο 2019.
 
Όσο για την χαλάρωση των κριτηρίων, που έχουν ζητήσει πολλοί επαγγελματίες, επισήμανε πως αυτά επιβλήθηκαν από τους θεσμούς, και θα είναι δύσκολο να επανεξεταστούν σε αυτό το πλαίσιο. Σε επόμενη φάση μπορεί να γίνει μια τέτοια συζήτηση, όμως και πάλι τα κριτήρια στον μηχανισμό είναι από τα πιο ευνοϊκά σε όλη την ΕΕ, και ενδεχόμενη συζήτηση μπορεί να φέρει χειροτέρευσή τους.
 
Τέλος απέκλεισε την περίπτωση αυτός ο μηχανισμός να λάβει μια πιο μόνιμη μορφή, σημειώνοντας πως η Ελλάδα, ως χώρα μέλος της ΕΕ δεν μπορεί να θεσπίσει πάγιες τέτοιες ρυθμίσεις, με την νομοθεσία να είναι αυστηρή σε αυτό το κομμάτι. 

Σημαντικές οι δυνατότητες για ρύθμιση 

Επιπρόσθετα στην εκδήλωση έγινε ενημέρωση για την υποβολή αίτησης  ρύθμισης οφειλών έως 120 δόσεις στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού  από  τον κ. Ευστάθιο Λιακόπουλο, Γενικό Διευθυντή της εταιρείας Business Support Services.
 
Ο κ. Λιακόπουλος τόνισε πως ο εξωδικαστικός συμβιβασμός είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία των επιχειρήσεων να φέρουν τις χρηματοδοτήσεις τους σε βιώσιμα επίπεδα, ένα φλέγον αντικείμενο το οποίο έχει λάβει σημαντική δημοσιότητα το τελευταίο διάστημα.
 
Με βάση την εμπειρία της εταιρείας τους, θεωρεί πως πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, μέσα από το οποίο θα πρέπει να κινητοποιήσουν τον επιχειρηματικό κόσμο ώστε να το αξιοποιήσει στο μέτρο του δυνατού.
 
Η διαδικασία είναι πολύπλοκη, μέσα από την οποία προσπαθούν να ρυθμίσουν τις οφειλές με ένα νόμιμο τρόπο, και κρατά ουσιαστικά γύρω στις 120 μέρες, μαζί με μια πολύ καλή προετοιμασία προηγουμένως.
 
Όμως με δεδομένο ότι είναι η πρώτη φορά που βγαίνει κάποιος νόμος που φέρνει τις οφειλές των επιχειρήσεων σε βιώσιμα επίπεδα, τότε πιστεύει πως αξίζει τον κόπο να το επιδιώξει η κάθε επιχείρηση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.