Ενας Ξυλαγανιωτης προσπαθει να δωσει νεα πνοη στον τοπο του

Παναγιώτης Μενάγιας «Θέλω να οργανώσω τη νεολαία του τόπου μου, ώστε να αναβιώσουν παλιά παραδοσιακά έθιμα»

Ήταν Καθαρά Δευτέρα όταν ο κ. Παναγιώτης Μενάγιας, νέος από την Ξυλαγανή, με απογοήτευση αντίκρισε την πλατεία του χωριού άδεια. Την ίδια πλατεία που χρόνια πριν έσφυζε από ζωή, γεμάτη από κατοίκους να γιορτάζουν παραδοσιακά με φασολάδα και λουκουμάδες. Η Καθαρά Δευτέρα πέρασε και φέτος χωρίς το έθιμο των Ισναφίων, που πάντα γέμιζε με παραδοσιακούς ήχους ορχήστρας όλη την Ξυλαγανή, ενώ μικρά παιδιά ξεχύνονταν στους δρόμους ντυμένα καρναβαλάκια.
 
Ο ίδιος εκφράζοντας την λύπη του, εξήγησε ότι πλέον οι περισσότεροι νέοι έχουν εγκαταλείψει το χωριό, φτιάχνοντας μία νέα ζωή σε μεγάλες πόλεις ή στο εξωτερικό. Στην Ξυλαγανή, άλλωστε, δεν υπάρχουν τόσες ευκαιρίες για δουλεία και διασκέδαση, αφού οι καφετέριες, οι πιτσαρίες και τα ουζερί είναι γεμάτα με ηλικιωμένους, κάνοντας τους νεότερους να αναζητούν διεξόδους αλλού.
 
Φοβούμενος ότι η Ξυλαγανή θα ερημώσει, μιας και όσοι πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι δραστηριοποιούνταν εκεί έχουν πάψει να λειτουργούν ή φθίνουν, αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, αναζωπυρώνοντας το ενδιαφέρον των κατοίκων για τα παραδοσιακά έθιμα του τόπου τους. Ξεκίνησε, λοιπόν, μία δράση με σύνθημα «Βοηθάμε τον τόπο μας», μέσα από το Facebook καλώντας για πρώτη φορά την νεολαία σε συγκέντρωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Ξυλαγανής την 1η Απριλίου και ώρα 17.00, για να συζητηθούν θέματα γύρω από το πώς θα γεμίσει ξανά ζωή η Ξυλαγανή μέσα από την αναβίωση της παράδοσης.
 
«Δεν θέλω να γυρίσουν πίσω όσοι πλέον ζουν σε άλλα μέρη, αλλά σκοπεύω να οργανώσω τη νεολαία για να φέρουμε ξανά στο σήμερα παλαιότερα έθιμα μερικές φορές τον χρόνο», ξεκαθάρισε ο κ. Μενάγιας, ελπίζοντας την επόμενη Καθαρά Δευτέρα όλοι οι νέοι να συγκεντρωθούν, γλεντώντας με ορχήστρα και παραδοσιακά φαγητά μέχρι πρωίας! Στα άμεσα σχέδιά του είναι να δημιουργήσει μία επίσημη ομάδα με νέα άτομα, συγκεντρώνοντας ένα ποσό για τον σκοπό αυτό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.