Ανατρεχοντας στην ιστορια των ελληνοτουρκικων σχεσεων στην Κομοτηνη

Νέοι της ομάδας JEF πραγματοποίησαν μία πολιτική και ιστορική αναδρομή στο πλαίσιο σεμιναρίου

Η ανάγκη των νέων της Κομοτηνής να προσεγγίσουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μέσα από τα δικά τους μάτια οδήγησε την ομάδα Ευρωπαίων Φεντεραλιστών JEF Κομοτηνής να πραγματοποιήσει στις 24 Μαρτίου στον χώρο του Europe Direct Κομοτηνής σεμινάριο με θέμα «Ελληνοτουρκικές σχέσεις: ιστορική και πολιτική αναδρομή».
 
Η ανάγκη να βρεθεί ένα πλαίσιο προσέγγισης φαίνεται επιτακτική, όπως μαρτυρά και η κατάμεστη από νέους ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους φοιτητές αίθουσα στην οποία έλαβε χώρο το σεμινάριο.
 
 Οι παρευρισκόμενοι συζήτησαν βασιζόμενοι στα πορίσματα που προέκυψαν από δύο παρουσιάσεις μελών της JEF, της κ. Μαρίας Καρακατσάνη, φοιτήτριας του τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών με κατεύθυνση τουρκική φιλολογία, η οποία εστίασε στα ιστορικά γεγονότα ανάμεσα στις δύο χώρες και της κ. Μαρίας Σαρίκα, φοιτήτριας του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, που ανέδειξε τα πολιτικά γεγονότα που διαμόρφωσαν τις σχέσεις των δύο χωρών με την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Μαρία Καρακατσάνη «Η ιστορία στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας επαναλαμβάνεται» 

Έχοντας ως βασικούς γνώμονες την ονομασία του τουρκικού κράτους και την σύσταση του τουρκικού λαού, η κ. Μαρία Καρακατσάνη πραγματοποίησε μία αναδρομή από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι και το σήμερα, για να επεκταθεί στη συνέχεια στα ιστορικά γεγονότα που διαμόρφωσαν τη σχέση Ελλάδας – Τουρκίας.
 
Βασικός σταθμός της αναδρομής της  ήταν η ανάλυση στοιχείων αναφορικά με το πραξικόπημα του Ιουλίου 2016, με στόχο να αποδείξει ότι «η ιστορία επαναλαμβάνεται ανά δεκαετία. Μέσα από την παρουσίασή  επιδιώκω να κάνω φανερό ότι όσα συμβαίνουν σήμερα επαναλήφθηκαν τόσο το 1975 όσο και το 1985».
 
Καθησυχαστική απέναντι σε «σενάρια περί πολέμου», πληροφόρησε πως, αν και στο παρελθόν είχαν σημάνει οι σειρήνες το ζήτημα πάντοτε λυνόταν με έγκαιρη παρέμβαση των ΗΠΑ. Τόνισε, ωστόσο, την ανάγκη ύπαρξης αποφασιστικότητας από ελληνικής πλευράς.
 
Καταγόμενη από την Ορεστιάδα δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί σε ένα θέμα που τον τελευταίο καιρό έχει απασχολήσει ιδιαίτερα την τοπική, αλλά και πανελλήνια επικαιρότητα, την κράτηση των δύο Ελλήνων αξιωματικών από τις τουρκικές αρχές, σχολιάζοντας πως «οι κατηγορίες για κατασκοπεία έχουν αποδοθεί ξανά στο παρελθόν από την Τουρκία σε μεγάλο αριθμό κατοίκων ελληνικής καταγωγής στην Κωνσταντινούπολη. Θεωρώ πως αιτία της παρούσας έντασης είναι η διαμάχη για τις υφαλοκρηπίδες και τα κοιτάσματα πετρελαίου».
 

Μιχάλης Σαββίδης «Η JEF είναι μία ομάδα νέων με ιδιαίτερο ενδιαφέρον γύρω από ευρωπαϊκά ζητήματα» 

Η ομάδα JEF είναι μία Ομάδα Νέων και εφήβων Φεντεραλιστών με ιδιαίτερο ενδιαφέρον γύρω από ευρωπαϊκά ζητήματα. Τα μέλη της προσπαθούν να προωθήσουν τρόπους εκδημοκρατισμού των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη ενός γόνιμου διαλόγου μεταξύ της νεολαίας και των πολιτικών τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
 
Γύρω από την λειτουργία του τμήματος JEF Κομοτηνής πληροφόρησε ο πρόεδρός του, κ. Μιχάλης Σαββίδης. Η ομάδα JEF Κομοτηνής λειτουργεί σε συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής, πραγματοποιώντας σεμινάρια, εκδηλώσεις, διαλέξεις και street actions με κοινωνικό και πάντοτε ευρωπαϊκό πρόσημο.
Κλείνοντας, ο ίδιος έκανε αναφορά σε ενδεχόμενες μελλοντικές δράσεις της ομάδας. Εντός του προσεχούς διαστήματος, λοιπόν, πρόκειται να πραγματοποιηθεί ενημερωτική δράση από ακαδημαϊκούς, οι οποίοι θα τοποθετηθούν αναφορικά με το καίριο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και, ειδικότερα, των δικαιωμάτων των ανήλικων κρατουμένων. 

Μαριέττα Τσελεπή «Η JEF πραγματοποιεί παρουσιάσεις ερευνών των μελών της»

Η ιδέα για την υλοποίηση των παρουσιάσεων προέκυψε με την επαναφορά των ελληνοτουρκικών σχέσεων στο προσκήνιο, λόγω της κράτησης των δύο Ελλήνων αξιωματικών από τις τουρκικές αρχές, πληροφόρησε με τη σειρά της η αντιπρόεδρος της ομάδας νέων JEF Κομοτηνής, κ. Μαριέττα Τσελεπή.
 

Θέλοντας στη συνέχεια να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες τόσο για το σεμινάριο όσο και για τη λειτουργία της ομάδας, η αντιπρόεδρος υπογράμμισε ότι η JEF Κομοτηνή προσπαθεί κάθε χρόνο να πραγματοποιεί μία σειρά από σεμινάρια, που, όμως, δεν θα γίνονται με ομιλητή κάποιον καθηγητή, αλλά από έρευνα μελών της.
 
«Επιδιώκουμε να γίνονται συζητήσεις μεταξύ νέων για διάφορα ζητήματα. Σήμερα θα εστιάσουμε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ με βάση τις γνώμες των παιδιών που θα παρακολουθήσουν το σεμινάριο θέλουμε να γράψουμε ένα συνολικό άρθρο», πληροφόρησε γύρω από την οργάνωση του σεμιναρίου η αντιπρόεδρος λίγη ώρα πριν την έναρξη των παρουσιάσεων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.