Το Φορητο Ψηφιακο Πλανηταριο ταξιδευει στο Μουσειο Μεταξης Σουφλιου

Δράσεις για μικρούς και μεγάλους την Πέμπτη 29 Μαρτίου

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει δράση αστρονομίας την Πέμπτη 29 Μαρτίου (ώρες 09:00-14:00 και 16:00-21:00) για σχολικές ομάδες και γενικό κοινό αντίστοιχα, στο Μουσείο Μετάξης, στο Σουφλί.
 
Αξιοποιώντας το φορητό ψηφιακό Πλανητάριο και τις ψηφιακές προβολές του, οι επισκέπτες θα γνωρίσουν αστέρια, αστερισμούς, ουράνια σώματα και ανθρώπινες λειτουργίες. Παράλληλα, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, θα πραγματοποιηθεί την ημέρα παρατήρηση του ήλιου και τη νύχτα του έναστρου ουρανού με τηλεσκόπιο. 

Αναλυτικά το πρόγραμμα της δράσης: 

Πρωινές προβολές για σχολικές ομάδες
 
Ύστερα από συνεννόηση με τα σχολεία θα πραγματοποιηθούν οχτώ προβολές για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. 

Απογευματινό πρόγραμμα προβολών για γενικό κοινό 

16:00 – 16:35 Ο Μαγεμένος Ύφαλος (Ηλικίες 5+)
 
Η ταινία μας μεταφέρει στα βάθη της θάλασσας σε έναν κοραλλιογενή ύφαλο, ένα μοναδικό κόσμο, πολύχρωμο και ξένο, γεμάτο περιπέτειες και κίνδυνους, αινίγματα και μυστήρια, παλιούς θρύλους και μύθους, έναν κόσμο που κατοικείται από πλάσματα με χιούμορ και θάρρος, αξιαγάπητα και παράξενα, γοητευτικά και επικίνδυνα.
 
16:40 – 17:05 Αποχαιρετώντας το Cassini-Εξερευνώντας τον Κρόνο (Για ενήλικο κοινό και για παιδιά 6+)
 
Μετά από 20 χρόνια στο διάστημα, η διαστημοσυσκευήCassini ήταν μία από τις πιο επιτυχημένες διαστημικές αποστολές στην εξερεύνηση του διαστήματος. Ακολουθήστε το συναρπαστικό ταξίδι του Cassini, μάθετε για το περιβάλλον του Κρόνου και ανακαλύψτε τους μοναδικούς του δορυφόρους.
 
17:10 – 17:45   Ο Μαγεμένος Ύφαλος
 
17:50 – 18:25   Από Τη Γη Στο Σύμπαν (Για ενήλικο κοινό και για παιδιά 8+)
 
Η παράσταση είναι ένα μοναδικό ταξίδι στο Σύμπαν. Μετά από μια σύντομη αναφορά στην Αστρονομία των Αρχαίων, μας ταξιδεύει στο Ηλιακό μας σύστημα, στα άστρα, τον Γαλαξία μας, στο Σύμπαν, όπως αυτά περιγράφονται από την σύγχρονη επιστήμη.
 
18:30 – 18:55   ΟΡΑΣΗ! Το ταξίδι του φωτός στο χώρο, το χρόνο και το νου (Για παιδιά 8+)
 
Ταξιδέψτε πάνω σε ένα φωτόνιο, από τα πέρατα του γαλαξία στο μάτι και το μυαλό σας και βιώστε το πως βλέπουμε. Ακολουθείστε τη δημιουργία και το ταξίδι ενός φωτονίου, από τον πυρήνα ενός άστρου του γαλαξία μέχρι το μάτι ενός νεαρού κοριτσιού. Ανακαλύψτε τις δομές του ματιού και τη λειτουργία τους, πριν ταξιδέψετε μέσω του οπτικού νεύρου μέσα στον εγκέφαλο.
 
19:00 – 19:15   Εξερευνώντας τον Εγκέφαλο (Για ενήλικο κοινό και για παιδιά 6+)
Σκεφτήκατε ποτέ τι κρύβεται μέσα στο μυαλό μας; Θέλετε να μάθετε πως δημιουργούνται οι σκέψεις και τα συναισθήματα. Στην παράσταση ο θεατής κάνει ένα ταξίδι στα όρια της ανθρώπινης εξερεύνησης, από τα απώτατα όρια του γνωστού σύμπαντος, προς τα μέσα προς το πολύ μικρό τους νευρώνες του εγκεφάλου. Όλες οι απεικονίσεις του εγκεφάλου χρησιμοποιούν πραγματικά δεδομένα από ερευνητές και νευροεπιστήμονες.
 
19:20 – 19:55   Από Τη Γη Στο Σύμπαν
20:00 – 20:25 Αποχαιρετώντας το Cassini-Εξερευνώντας τον Κρόνο
20:30 – 20:45 Εξερευνώντας τον Εγκέφαλο
 
Info
Η συμμετοχή στις δράσεις είναι δωρεάν.
 
Για σχολικές ομάδες είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.
 
Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Μουσείο στο τηλέφωνο 25540 23700 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.