Εκδηλωση στο 4ο Δημοτικο Σχολειο Κομοτηνης με αφορμη την Παγκοσμια Ημερα κατα του ρατσισμου και των φυλετικων διακρισεων

Μικροί μαθητές καταπολέμησαν το φαινόμενο του ρατσισμού μέσα από το παιχνίδι

Η 21η Μαρτίου ως παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων και του ρατσισμού στην κοινωνία και την εκπαίδευση στις μέρες μας είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, αφού η συρροή χιλιάδων μεταναστών στην χώρα μας, μεταξύ των οποίων βρίσκονται εκατοντάδες μικρά παιδιά – συχνά ασυνόδευτα – είναι αναπόσπαστο κομμάτι της επικαιρότητας.
 
Και επειδή σε μία δημοκρατική και ευρωπαϊκή κοινωνία ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία δεν έχουν καμία θέση, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής υλοποίησε εχθές μία σειρά δράσεων και ενημερώσεων σε σχολεία, που σκοπό είχαν την καταπολέμηση του φαινόμενο του ρατσισμού μέσω της εκπαίδευσης.
 
Έτσι, εχθές το πρωί στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής τέσσερις φοιτητές που εργάζονται στο πλαίσιο της πρακτικής τους στο Europe Direct Κομοτηνής, οι κ.κ. Μάριος Μαστρογιάννης, Βασιλική Λαμπρίδου, Δήμητρα Κραβαρίτη και Εύη Μεϊμαρίδου ένωσαν τις δυνάμεις τους με τις δασκάλες της ΣΤ’ τάξης, κ. Ιωάννα Τσιτσιανίδου και κ. Κωνσταντίνα Καραγκούνη μιλώντας με απλά λόγια στους μικρούς μαθητές για το τι σημαίνει ρατσισμός και στερεότυπα, κάνοντας ταυτόχρονα κάποιες αναφορές και στο ευαίσθητο ζήτημα του σχολικού εκφοβισμού.
 
Οι τέσσερις νέοι έκριναν πως υπάρχουν αρκετές ελλείψεις στην πληροφόρηση των παιδιών γύρω από τα καίρια αυτά ζητήματα και προσπάθησαν να καλύψουν αυτό το κενό, προσαρμόζοντας το θέμα στην τρυφερότητα της ηλικίας τους. Για να κάνουν την ενημέρωση πιο ενδιαφέρουσα και να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον των μικρών μαθητών χρησιμοποίησαν βιντεάκια και κολάζ, ενώ τα παιδιά έμαθαν για τα είδη του ρατσισμού μέσα από ένα βιωματικό παιχνίδι.
 
Κλήθηκαν, λοιπόν, να παίξουν ένα παιχνίδι ρόλων παριστάνοντας παιδιά που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν από την χώρα τους, φτιάχνοντας μία λίστα με όλα εκείνα τα πράγματα που θα ήθελαν να πάρουν μαζί τους φεύγοντας. Έτσι, έμαθαν τι σημαίνει να «μπαίνεις στην θέση του άλλου» και να «μπορείς να καταλάβεις πώς νοιώθει και σκέφτεται», καλλιέργησαν , δηλαδή, την έννοια της «ενσυναίσθησης», όπως εξήγησαν οι φοιτητές από το Europe Direct Κομοτηνής.
 
Οι αφοπλιστικά αθώες απαντήσεις που έδωσαν οι μαθητές στο τέλος της παρουσίασης ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, ενώ αξιοσημείωτη ήταν και η δημιουργικότητά τους στην δημιουργία των δικών τους κολάζ!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.