Ξεδιπλωνοντας τις πτυχες διδασκαλιας του εργου του Σολωμου

Μέσα από την εμπειρία του μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων

Οι πτυχές του σολωμικού έργου και της διδασκαλίας του ξεδιπλώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας 19 Μαρτίου, στο Θρακικό Ωδείο Κομοτηνής, σε μια εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης,δια των Γραφείων Σχολικών Δραστηριοτήτων και σε συνεργασία με τη ΔΚΕΠΠΑΚ.
 
Κατά την εκδήλωση, αποσπάσματα από το Σολωμικό έργο ανέγνωσε η κ. Στέλλα Λεοντοπούλου, φιλόλογος αγγλικής φιλολογίας, ενώ η κ. Κατερίνα Δεμέτη, αρχαιολόγος και υπεύθυνη του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, εξέθεσε πώς το έργο του Σολωμού παρουσιάζεται μέσα στο μουσείο, αλλά βασιζόμενο επάνω στα σχολικά εγχειρίδια.
 
Έτσι έδειξε πώς τα ποιήματα που βρίσκονται στα σχολικά βιβλία των τάξεων τόσο του Δημοτικού όσο και του Γυμνασίου, μπορούν να παρουσιαστούν μέσα στο μουσείο.
 
Όπως τόνισε, στην ιστοσελίδα του μουσείου, τα παιδιά μπορούν να πάρουν πληροφορίες για τον εθνικό μας ποιητή και το έργο του, αλλά και να «ξεφυλλίσουν» τα ψηφιοποιημένα χειρόγραφα, τα οποία μπορεί ο μαθητής, αλλά και ο απομακρυσμένος επισκέπτης να δει τον Σολωμό, να γνωρίσει το έργο του και διαβάσει την τεκμηρίωση των χειρογράφων.
 

«Βλέπουμε τον Σολωμό ψηφιακά, βλέπουμε τα έργα που υπάρχουν στα σχολικά βιβλία και τα παιδιά μαθαίνουν πως έγραφε ο ποιητής, μιλάμε για την εποχή του, δείχνουμε τα προσωπικά του αντικείμενα, πορτραίτα μελών της οικογένειάς του» σημείωσε.

Στόχος αυτών των προγραμμάτων είναι να ανασύρουν, μέσα από το συγκεκριμένο τρόπο παρουσίασης, τις αξίες του Σολωμικού έργου.
 
Η πρώτη από αυτές είναι η ελευθερία, μιας και ο Σολωμός έγραψε για τον κατεξοχήν αγώνα των Ελλήνων, πολεμώντας με την πένα του. Αυτό τα παιδιά το αντιλαμβάνονται, ανέφερε η κ. Δεμέτη, βλέποντας το μελανοδοχείο και την πένα του και διαβάζοντας τα ποιήματά του βλέπουν την σύνδεσή του με τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα.
 
Η δεύτερη αξία μέσα στο έργο του Σολωμού είναι η φύση, γιατί ζούσε σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, που εμπνέει τον ποιητή, και έτσι τα παιδιά αποκτούν οικολογικά ενδιαφέροντα. Μάλιστα όταν στο μουσείο γίνονται επισκέψεις το καλοκαίρι, όταν δυστυχώς στη Ζάκυνθο έχει φωτιές, συνειδητοποιούν, σύμφωνα με την κ. Δεμέτη, πως η φυσική ομορφιά αυτή δεν πρέπει να χαθεί, γιατί την εποχή που όλα αυτά ήταν θαλερά, είχαμε ως αποτέλεσμα τα ποιήματα του Σολωμού.
 
«Αυτές τις σολωμικές αξίες θέλουμε να αναδείξουμε μέσα από το μουσείο και μέσα από τη διδακτική των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, γιατί στόχος μας είναι να δείξουμε ότι το μουσείο είναι ένας ακόμα τύπος ανοιχτού σχολείου» ανέφερε, τονίζοντας πως μετά τις επισκέψεις τα παιδιά εκφράζονται δημιουργικά, είτε μέσω ποιημάτων είτε μέσω ζωγραφιών, τα οποία ανεβάζουν στην ιστοσελίδα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
 
Και αυτό γιατί θεωρούν πολύ σημαντικό τα παιδιά να βλέπουν το δικό τους έργο αναρτημένο, συνδέοντάς το με το μουσείο και τον Σολωμό. Μάλιστα η κ. Δεμέτη δεν παρέλειψε να αποκαλύψει, καταλήγοντας, πως «κάποια από τα πολύ καλά έργα τα έχω κορνιζάρει και τα έχω στο γραφείο μου».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.