Οταν οι μεταναστες γινονται ποιηση

Το αδιαχώρητο στην 2η Ποιητική Ισημερία του Εργαστηρίου Γλωσσολογίας «+Μόρφωση» και του Εργαστηρίου Παραδοσιακής Μουσικής «ΝΟΤΑ»

Με αφορμή την χρονίζουσα «επικαιρότητα», που στις μέρες μας έχει καταστεί κομμάτι της καθημερινότητας και ημών, μιας και η Ελλάδα είναι χώρα υποδοχής, δεκάδων χιλιάδων μεταναστών, φέτος η 2η Ποιητική Ισημερία ήταν αφιερωμένη στους μετανάστες.

«Ποίηση και μετανάστες» το θέμα της φετινής διοργάνωσης που έλαβε χώρα το απόγευμα της Παρασκευής, 16 Μαρτίου, από το Εργαστήριο Γλωσσολογίας «+Μόρφωση» σε συνεργασία με το Εργαστήριο Παραδοσιακής Μουσικής «ΝΟΤΑ» του Χρήστου Χατζόπουλου στο Καφέ “Gecko”, παρουσία πλήθους κόσμου, νεαρούς συμπολίτες στην πλειοψηφία, φοιτητές και δασκάλους σε κοινή «αποστολή»… να μιλήσουν για το φαινόμενο της μετανάστευσης μέσα από την ποίηση.

Την εκδήλωση άνοιξε η Κοσμητόρισσα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών  κ. Ζωή Γαβριηλίδου, η οποία έδωσε τον λόγο στον κ. Σπύρο Κιοσσέ, ΕΔΙΠ του ΤΕΦ-ΔΠΘ  που μίλησε για την επιλογή του θέματος αλλά και τα όσα επακολούθησαν.

Η αρχή έγινε με την κ. Ξένια Συμεωνίδου, η οποία μίλησε για τον όρο «μετανάστες» για να λάβει έπειτα τον λόγο, η ομάδα του μουσικού εργαστηρίου «ΝΟΤΑ» δια της κ. Σοφίας Χατζοπούλου με το «Τζιβαέρι».

Σε ρόλο διαφορετικό από αυτόν του Μαθηματικού, είδαμε τον και ποιητή,  κ. Θωμά Βουγιουκλή,  ομότιμο καθηγητή Μαθηματικών στη σχολή Επιστημών Αγωγής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ενώ τον λόγο, δια της απαγγελίας, έλαβαν στη συνέχεια   φοιτητές, καθηγητές και συνεργάτες  του ΤΕΦ του ΔΠΘ, οι κ.κ. Μαρία Πασχάλη, Δημήτρης Οικονομίδης, Κατερίνα Γηρούση, Αγγελική Μουζακίτη,  Βάγια Γιαπαντζαλή, Μελτέμ Ιμάμογλου, Γεωργία Ντεμίρη και Δήμητρα Τριανταφυλλίδου.

Πέραν ωστόσο των φοιτητών σε ρόλους «έκπληξη» είδαμε τόσο την κ. Ζωή Γαβριηλίδου, η οποία απήγγειλε το  τελευταίο ποίημα της εκδήλωσης, όσο και τους Νίκο Μαθιουδάκη, διδάκτορα γλωσσολογίας και επιστημονικό σύμβουλο των Εκδόσεων Καζαντζάκη, τον δικηγόρο και κριτικoγράφος κ. Χρήστο Βασματζίδη,  τον υπεύθυνο της ομάδας Γαλλοφωνίας της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ κ. Στέφανο Γραβάνη, τον βιβλιοθηκονόμο στη βιβλιοθήκη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας κ. Πασχάλη Κατσίκα, καθώς και τον Συντονιστή της Ν.Ε. Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σταμάτη Σακελλίων. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.