Ματινα Δαραβανη «Οταν εισαι ερωτευμενος, βλεπεις με περισσοτερη ευαισθησια τον κοσμο γυρω σου»

Η δημιουργός παρουσίασε τα ποιήματά της στην πόλη όπου ξεκίνησε τα πρώτα της βήματα - «Η γλυκιά ενόρμηση του Έρωτα»: Μία συλλογή ποιημάτων γεμάτη πάθος και νεανική ορμή

Λίγα πράγματα έχουν καταφέρει να αποτυπώσουν με ακρίβεια το συναίσθημα του Έρωτα. Θα έλεγε κανείς ότι είναι ένα ερώτημα που θα παραμείνει αιώνιο, αφού όσα χρόνια κι αν περάσουν ψυχολόγοι, ψυχίατροι, ακόμη και φιλόσοφοι προσπαθούν ανά τους αιώνες να δώσουν έναν ακριβή ορισμό για αυτό το συναίσθημα.
Αν κάτι, όμως, έχει καταφέρει να αποτυπώσει με επιτυχία το «φαινόμενο» αυτό, σίγουρα είναι η ποίηση και η ποιητική συλλογή «Η γλυκιά ενόρμηση του Έρωτα» το αποδεικνύει περίτρανα.  Εχθές, λοιπόν, στο καφέ – μπαρ ΟΧΤΩ, η κ. Ματίνα Δαραβάνη παρουσίασε 52 ποιήματα που παρασύρουν με το πάθος και την ορμή που χαρακτηρίζουν την νέα δημιουργό.

Η ποιήτρια συνεπήρε το κοινό, που αποτελούταν κυρίως από νέους ανθρώπους και φοιτητές, όπως λίγοι τα καταφέρνουν, αποθεώνοντας με τον καλύτερο τρόπο το συναίσθημα του Έρωτα. Μαζί της βρέθηκαν η πρόεδρος του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ροδόπης, κ. ‘Ολγα Κατσιάνη που μίλησε για την ποιητική συλλογή, ενώ την απαγγελία και δραματοποίηση ποιημάτων της συγγραφέως πραγματοποίησαν οι κ.κ. Έλενα Σαλαντή με Δημήτρη Σίσκο, Κατερίνα Καπρινιώτη με Αντώνη Καλλιακμάνη και Ραφαήλ Αλεξίου με Ευαγγελία Καπρινιώτη, μέλη του λογοτεχνικού τμήματος της Κοινότητας Νέων Κομοτηνής.

Με αφορμή την παρουσίαση της συλλογής της στην Κομοτηνή, από όπου και ξεκίνησε την ποιητική της δημιουργία, η ποιήτρια είχε μιλήσει προ ολίγων ημερών στην εκπομπή «Αλκυονίδες» του Ράδιο Παρατηρητής για την σχέση της με την ποίηση, το συναίσθημα του Έρωτα σε μία επιφανειακή εποχή όπως η δική μας, καθώς και τον τρόπο που βλέπει την διαδικασία της γραφής ένας νέος άνθρωπος.
Ματίνα Δαραβάνη, λοιπόν, με στίχους για τον Έρωτα που κάνουν και τις πιο ορκισμένες αντι – ρομαντικές ψυχές να νοιώθουν αδύναμες …

52 ποιήματα για τον έρωτα, τον άνθρωπο, την μοναξιά

«Η ‘’Γλυκιά ενόρμηση του Έρωτα’’ είναι το πρώτο μου βιβλίο, η πρώτη μου συλλογή ερωτικών ποιημάτων που κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο ΙΩΛΚΟΣ», είπε η νεαρή συγγραφέας που, όπως εξήγησε, ξεκίνησε την συγγραφική της δραστηριότητα σε ηλικία μόλις είκοσι ετών, για να εκδώσει το έργο της τρία χρόνια αργότερα.
 

Έχοντας παρουσιάσει την δουλειά της σε πολλές πόλεις της Βορείου Ελλάδος, από την Δράμα και την Καβάλα μέχρι την Θεσσαλονίκη, αποφάσισε πως έπρεπε πια να την μοιραστεί και με το κοινό της Κομοτηνής, της πόλης που αποτέλεσε αφετηρία για την συγγραφική της δραστηριότητα.

Η συλλογή περιέχει κυρίως ερωτικά ποιήματα που απευθύνονται σε κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο, αλλά και άλλα με θέματα το σπίτι, τον πόλεμο, τους ανθρώπους, τη μοναξιά. Όλα, όμως ,υπό το πρίσμα του έρωτα. Και αυτό γιατί, όπως είπε, «όταν είσαι ερωτευμένος, βλέπεις με περισσότερη ευαισθησία  τον κόσμο γύρω σου και ενδιαφέρεσαι και για άλλα πράγματα, όπως τους ανθρώπους που είναι δυστυχισμένοι.

Σήμερα, όμως, οι άνθρωποι δεν κάνουν βήματα για να νοιώσουν έναν αληθινό έρωτα. Ο έρωτας ακόμη υπάρχει, αλλά φοβούνται να τον εκφράσουν από φόβο πως θα απορριφθούν. Βάζουν μπροστά τον εγωισμό τους, δεν αφήνονται και δεν υποκύπτουν σε αυτόν».

«Ένα μέτριο συναίσθημα δεν μπορεί να αποτυπωθεί σε ποίηση»

Αυτό το πρόσωπο, λοιπόν, που μπήκε ξαφνικά στην ζωή της πυροδότησε και την ποιητική της παραγωγή. «Με το πού μπήκε στη ζωή μου ξαφνικά άλλαξαν πολλά. Για να γράψεις ποιήματα πρέπει το συναίσθημα που θα νοιώσεις να είναι πολύ έντονο. Ένα μέτριο συναίσθημα δεν μπορεί να αποτυπωθεί σε ποίηση», υπογράμμισε με θέρμη η ποιήτρια.

Η ανάγκη, όμως, να εκφραστεί μέσω της ποίησης και να αποτυπώσει τα όσα νοιώθει στο χαρτί της γεννήθηκε από ακόμη πιο νεαρή ηλικία, μιας και, σύμφωνα με τα όσα εκμυστηρεύθηκε στη συνέχεια «διαβάζω ποίηση εδώ και πολλά χρόνια, ενώ πάντα έγραφα δικά μου ποιήματα. Αυτό αποτέλεσε και το έναυσμα ώστε να εκδώσω εν τέλει το δικό μου βιβλίο».

Έχοντας, λοιπόν, κυκλοφορήσει την πρώτη της συγγραφική απόπειρα σε ηλικία είκοσι τριών ετών έκρινε ότι «είναι κάτι δύσκολο για ένα άτομο στη δική μου ηλικία να εκδώσει βιβλίο, ειδικά ποιητικό, καθώς πιστεύω πως οι νέοι δεν δίνουν πολλές ευκαιρίες στην Ποίηση. Για μένα, όμως, είναι ένας τρόπος έκφρασης. Ήταν απλά τα συναισθήματά μου που τα αποτύπωνα έτσι ακριβώς όπως ήθελα. Οπότε το να τα εκδώσω, για μένα ήταν το δεύτερο κομμάτι. Το πρώτο ήταν ότι το να γράφω ποιήματα με βοηθά να εκτονωθώ».

Αν και η ίδια όταν ξεκίνησε να γράφει δεν είχε κατά νου να εκδώσει τα ποιήματά της, έφτασε μία περίοδος που είχε φθάσει σε αριθμό τα 52! Τότε αισθάνθηκε ότι είχε στα χέρια της κάτι ολοκληρωμένο, κάτι που ο κόσμος πρέπει να διαβάσει.

«Δεν αντιμετώπισα κάποιον φόβο ή εμπόδιο όταν θέλησα να εκδώσω τα ποιήματά μου»

«Έφτασα στο σημείο να έχω γράψει 52 ποιήματα, και αντιλήφθηκα ότι είναι αρκετά για να εκδώσω ένα βιβλίο. Οπότε μου ήρθε ξανά η ανάμνηση που είχα από μικρή, όταν ήθελα να γίνω συγγραφέας. Δεν αντιμετώπισα κάποιον φόβο ή εμπόδιο. Αμέσως το κυνήγησα».

Αυτό, όμως που την «κέρδισε» στον ποιητικό λόγο και την έκανε να τον προτιμήσει από τον πεζό, είναι ότι «η Ποίηση αντιπροσωπεύει τον χαρακτήρα μου. Είναι αυτό που μου αρέσει, που νοιώθω ότι μιλάει στην ψυχή μου.  Είναι κάτι πιο εσωτερικό, που μπορείς να ψάξεις το νόημα πίσω από τις λέξεις, να μάθεις πράγματα για τη ζωή».

Εξάλλου η δημιουργός της «Γλυκιάς ενόρμησης του Έρωτα» δεν συμμερίζεται την ίδια άποψη με όσους θεωρούν την ποιητική γλώσσα δυσκολότερη συγκριτικά με την πεζή. Αυτό εξαρτάται από τον άνθρωπο. Για μένα είναι πιο δύσκολο να αποτυπώσω πεζό λόγο. Για κάποιον άλλο είναι η ποίηση. Γενικότερα, όμως υπάρχει προκατάληψη από μέρους κάποιων ανθρώπων ότι ένα βιβλίο με ποιήματα θα περιέχει δυσνόητα κείμενα που δεν θα καταλαβαίνεις τίποτα. Στα δικά μου ποιήματα ο λόγος μου είναι άμεσος, εκφραστικός και απλός. Ίσως να φταίει και το νεαρό της ηλικίας μου».

Το βιβλίο της κ. Δαραβάνη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΙΩΛΚΟΣ σε βιβλιοπωλεία σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη. Είναι, ωστόσο, άμεσα διαθέσιμο σε κάθε περιοχή της Ελλάδας κατόπιν παραγγελίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.