Ενισχυση, οχι μειωση της Νομικης Σχολης και του ΔΠΘ γενικοτερα

«Ενωμένοι καταφέραμε να αποτρέψουμε την ίδρυση της τέταρτης Νομικής»

Την έλλειψη σχεδιασμού, αλλά και προφανών λόγων για την ίδρυση Νομικής στην Πάτρα επισήμανε ο πρώην πρύτανης του ΔΠΘ κ. Γιάννης Πανούσης από την Κομοτηνή
 
Την ανάγκη τόσο η Νομική σχολή, όσο και το ΔΠΘ γενικότερα να επεκταθούν, και να αποτελέσουν ένα πνευματικό, ακαδημαϊκό και ερευνητικό ανάχωμα, ιδιαίτερα μέσα στη σημερινή γεωστρατηγική αστάθεια, τόνισε ο πρώην Πρύτανης του ΔΠΘ κ. Γιάννης Πανούσης, το απόγευμα της Τετάρτης 7 Μαρτίου, σε εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης με θέμα την αναγκαιότητα της δημιουργίας 4ης Νομικής.
 
Ο κ. Πανούσης μετέφερε την εμπειρία του από την μάχη που έκαναν την περίοδο 1992-93 να μην προχωρήσει η ίδρυση νέας νομικής στην Πάντειο, αλλά και τόνισε πως η επιχειρηματολογία υπέρ της ίδρυσης της νέας σχολής στην Πάτρα ουσιαστικά δεν υφίσταται.
 
Τη συζήτηση συντόνισε η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Ιωάννα Χατζηαντωνίου, ενώ μετά την τοποθέτηση του κ. Πανούση υπήρξαν πολλές ερωτήσεις αλλά και τοποθετήσεις για το θέμα.
 
 

Πρέπει να διπλασιαστεί το ΔΠΘ, όχι να «τρυπηθεί» 

«Η ζωή μας κύκλους κάνει», με αυτή τη φράση ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο κ. Πανούσης, σημειώνοντας πως, όταν πήγε να δημιουργηθεί η Νομική της Παντείου, τότε το Τμήμα την απέτρεψε, και σήμερα πάλι βρισκόμαστε να ασχολούμαστε με ένα θέμα το οποίο δεν έχει καμία τεκμηρίωση και βάση, είτε ακαδημαϊκή είτε άλλη. Για αυτό και ανέλυσε πώς βλέπει τις νομικές σπουδές στη σύγχρονη εποχή και τα προβλήματα σε αυτή την προσπάθεια ίδρυσης της νέας νομικής.
 
«Ποιος το ζήτησε; Σε τι χρειάζεται, ακαδημαϊκά; Επαγγελματικά η δικηγορία είναι σε κρίση, πανεπιστημιακά οι τρεις σχολές εξυπηρετούν τον αριθμό των εισακτέων, και δεν είναι επιχείρημα ότι γέμισαν τα αμφιθέατρα» αναρωτήθηκε, ενώ δημοσιονομικά, αν υπάρχει στη χώρα μια κρίση, δεν μπορεί να δει πώς αυτή υπερβαίνεται κάνοντας μια νομική στην Πάτρα, μία ώρα και ένα τέταρτο από την Αθήνα.
 
Αν θέλει κάποιος να κάνει ένα καινούριο σχεδιασμό, σημείωσε, αυτός θα έπρεπε να γίνει με τη συμμετοχή των 3 Νομικών σχολών, των κατά τόπους δικηγορικών συλλόγων και του υπουργείου Δικαιοσύνης και μετά να τεθούν τα θέματα επί τάπητος, αν χρειάζεται.
 
«Ξαφνικά από το πουθενά, χωρίς κανένας να το έχει ζητήσει, λες κάνω μια Νομική στην Πάτρα» σημείωσε, υπενθυμίζοντας με νόημα πως από την πόλη καταγόταν τρεις πρωθυπουργοί, ο Γεώργιος, ο Ανδρέας και ο Γιώργος Παπανδρέου και κανείς τους δεν σκέφτηκε να κάνει στα καλά καθούμενα Νομική στην Πάτρα.
 
Ο ίδιος θεωρεί πως όχι απλά υπάρχει μια τρύπα, αλλά δεν υπάρχει καν επιχειρηματολογία, σημειώνοντας πάντως πως το θέμα δεν αφορά μόνο τη Νομική, αλλά όλο το ΔΠΘ.
 
«Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο στα Βαλκάνια, το Αιγαίο, τη Μεσόγειο, δεν θα έπρεπε να αναπτυχθεί, να αποτελεί την πνευματική, ακαδημαϊκή, ερευνητική θωράκιση της χώρας; Εδώ έπρεπε να πέσει το βάρος και η κυβέρνηση να πει ότι διπλασιάζω το ΔΠΘ, όχι το “τρυπάω”», ανέφερε ο κ. Πανούσης, θεωρώντας πως ακόμα και αν δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση από πλευράς Υπουργείου, η υποβάθμιση τελικά θα γίνει με την ίδρυση της νέας σχολής. Οι επιπτώσεις, τόνισε, είναι ξεκάθαρες: δεν θα έρχονται νέοι, δεν θα μένουν οι παλιοί, θα γίνει η τέταρτη επιλογή στα μηχανογραφικά, αλλά  πρόκειται και για μια γενικότερη ήττα, γιατί ήταν υπερήφανη πάντα η Θράκη για την νομική της.
  
«Αν είχαν επιχείρημα, θα το πολεμούσα, αλλά γιατί γίνεται όλο αυτό, ποιος το ζητά, γιατί το θέλει, τελικά κανείς δεν ξέρει» υπογράμμισε και μιλώντας για το πώς αντιμετώπισαν επιτυχώς την προσπάθεια για την ίδρυση της νέας νομικής τη δεκαετία του ’90, ο κ. Πανούσης συμπλήρωσε πως ουσιαστικά η Κομοτηνή ήταν σχεδόν μόνη της απέναντι σε αυτή την ίδρυση, όμως ήταν ενωμένοι, με επιχειρηματολογία, αρθρογραφία και παρεμβάσεις, αλλά και με μια υπερκομματική προσέγγιση. «Τότε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είχαν συμφωνήσει, και στο τμήμα που θα μετασχηματιζόταν. Απέναντί μας στο τμήμα της Παντείου ήταν προσωπικότητας όπως ο αείμνηστος Τσάτσος, η Στεφάνου, ο Λοβέρδος, αλλά δεν κατάφεραν να το κάνουν. Ακόμα και η ΔΑΠ εκείνης της εποχής τότε στο τμήμα μας, κόντρα στο κυβερνόν κόμμα, ήταν υπέρ της Νομικής Θράκης» ανέφερε.
 
 

Ο θρίαμβος των εκπαιδευτικών μηχανισμών επάνω στα πρότυπα ζωής 

Ο κ. Πανούσης σημείωσε πως μαζί με ανθρώπους που το 1992-93 αντιστάθηκαν σε ένα παράλογο αίτημα για να βαπτιστεί ένα τμήμα Δικαίου σε Νομική Σχολή, έρχονται σήμερα να αντιμετωπίσουν το ίδιο περίπου θέμα από ένα άλλο κόμμα, με μια ατεκμηρίωτη σκέψη για την ίδρυση μιας νομικής Σχολής σχεδόν στον ιστό της Αθήνας. Όπως ανέφερε, σήμερα βλέπουμε μια παγκοσμιοποίηση της κοινωνίας, μαζί με μια παγκοσμιοποίηση των αγορών, με φοιτητές και δασκάλους να κινούνται στον κόσμο και να προάγονται τα αιτήματα για μαζικά πανεπιστήμια και αποφυγή των διαχωρισμών και των αποκλεισμών. «Αυτά οδηγούν σε ένα δίπολο, μια θεωρία κοινωνικού Δαρβινισμού από τη μια και μια θεωρία  κοινωνικού εξισωτισμού από την άλλη, όμως κατά βάθος έχουμε χάσει το ήθος και το ύφος της παιδείας, έννοιες που δεν είναι συμβατές με την αγοραία παγκοσμιοποίηση» επεσήμανε ο ίδιος.
 
Έτσι η πολιτεία, αντί να μας λέει ποιο είναι το παράδειγμα του πεπαιδευμένου πολίτη που δεν έχει μόνο γνώσεις, δεν ασχολείται με τη δημιουργία ενός προτύπου ζωής, αλλά με εκπαιδευτικούς μηχανισμούς και την εξισορρόπηση των διαφόρων εξουσιών, χωρίς ένα εθνικό σχέδιο.
 
«Ακόμα και αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις τα πανεπιστήμια για πελατειακούς λόγους, το κάνεις με σχεδιασμό, όχι με εμπνεύσεις» υπογράμμισε ο ίδιος για να συμπληρώσει για τον εθνικό σχεδιασμό στη χώρα μας πως, ακόμα και όταν επιχειρείται, πέφτει θύμα εκλογών και άμεσων ικανοποιήσεων πελατειακών απαιτήσεων.
 
«Ακόμα και σήμερα, δεν έχει ξεκαθαριστεί αν υπάρχει ένα σχέδιο αποκεντρωμένο ή συγκεντρωτικό» τόνισε ο κ. Πανούσης εκφράζοντας την προτίμησή του σε ένα Πανεπιστήμιο-δίκτυο, που θα καλύπτει όλη την περιφέρεια και θα πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα το οποίο θα καλύπτει όλες τις μορφές εκπαίδευσης, από ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΙΕΚ και άλλες, με τα πανεπιστήμια ως ένα δίκτυο ακαδημαϊκής διπλωματίας.
 

«Οι Νομικές σχολές δεν ξέρω αν ιδρύθηκαν για να λατρεύουν τον νόμο, σίγουρα όμως δεν ιδρύθηκαν για να λατρεύουν την εξουσία»
 
Επικεντρώνοντας στη Νομική επιστήμη, σημείωσε πως αυτή έχει την ιδιαιτερότητα να είναι ταυτόχρονα δογματική και ιδεολογική, οπότε συνδέεται όχι μόνο με τη μορφή του κράτους, αλλά και τον τρόπο που ασκείται η πολιτική εξουσία.
 
«Η παγκοσμιοποίηση του δικαίου, που παρατηρείται σήμερα, δεν ταυτίζεται με την αδερφοποίηση των λαών, γιατί η παγκοσμιοποίηση δεν δημιουργεί εξισώσεις, αλλά αμβλύνει κάποια πράγματα, και η ηθική του κέρδους υπερβαίνει την οποιοδήποτε κοινωνική ευθύνη και αλληλεγγύη» εξήγησε ο κ. Πανούσης για να επισημάνει πως κράτος Δικαίου δεν είναι το κράτος οποιουδήποτε δικαίου, για αυτό και η νομική παιδεία δεν είναι παιδεία για οποιαδήποτε νομική λύση, και όποιος προσεγγίζει με αυτό τον τρόπο το νομικό γίγνεσθαι, δεν μιλάει για επιστήμονες αλλά για μεσάζοντες.
 
«Όμως το πανεπιστήμιο δεν είναι το δεξί χέρι της εξουσίας, αλλά αμφισβήτησή της, και οι νομικές ειδικότερα κινούνται στον χώρο της τεκμηριωμένης αμφισβήτησης της εξουσίας» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας πως «οι Νομικές σχολές δεν ξέρω αν ιδρύθηκαν για να λατρεύουν τον νόμο, σίγουρα όμως δεν ιδρύθηκαν για να λατρεύουν την εξουσία».
 

Ανάχωμα πολιτισμού, εκπαίδευσης και έρευνας το ΔΠΘ 

Η Νομική Θράκης, σημείωσε, αποτέλεσε στον καιρό της το πρώτο ρήγμα στην παλαιότερη νομική ιδεολογία, με μια σχετική αυτονόμηση τόσο από νοοτροπίες όσο και τις γερασμένες προσεγγίσεις των νομικών προβλημάτων και προβληματισμών των δύο άλλων σχολών.
 
Σε αυτή πρώτα ξεκίνησε να διδάσκεται το ευρωπαϊκό δίκαιο, θυματολογία, να υπάρχουν εργαστήρια έρευνας, που δεν αναπτύχθηκαν λόγω των αγκυλώσεων ή των αντιλήψεων των άλλων, με μια πιο ανοιχτή Νομική σχολή.
 
Η πρώτη συστηματική προσπάθεια υποβάθμισης της Νομικής, ξεκίνησε το 1992, με την πραξικοπηματική, όπως τη χαρακτήρισε, απόπειρα του Τμήματος Δικαίου του Παντείου, στην οποία απάντησε δυναμικά η Νομική Κομοτηνής, αποτρέποντάς την, με συστηματικές παρεμβάσεις και πολλαπλές δημοσιεύσεις τότε σε εφημερίδες και άλλα μέσα.
 
Και αν ήταν αυτή η αντίδρασή τους τότε, σήμερα, που η χώρα μας έχει τόσα ανοιχτά μέτωπα, θα έπρεπε όχι μόνο η Νομική αλλά όλο το ΔΠΘ να αποτελέσει ένα ανάχωμα πολιτισμού, εκπαίδευσης έρευνας και παρουσίας νέων παιδιών, που θα επεκτείνεται μέχρι την Ανατολική Μακεδονία, και θα διπλασιαστεί.

 

Στρατηγικός ο ρόλος Νομικής και ΔΠΘ 

Αφού αποδόμησε όλες τις προαναφερθείσες αιτιάσεις για το θέμα του πανεπιστημίου, ο κ. Πανούσης έκανε την εκτίμηση ότι η Νομική Θράκης, με την οποία ωρίμασαν πολλοί από τους παρευρισκόμενους, δεν είναι μια απλή σχολή, αλλά μια θεώρηση ζωής. «Η Θράκη δεν μοιάζει δικαιωμένη χωρίς τη Νομική της σχολή», εξήγησε, «που έχει την αποστολή μετατροπής αυτού του χώρου σε φόρουμ παιδείας, πολιτισμού, ανάπτυξης, σε βαλκανικό, ευρωπαϊκό, διεθνές κέντρο επικοινωνίας, για να μην υπάρχει η Θράκη της μοναξιάς, της εγκατάλειψης, της ερήμωσης και της διάλυσης». «Πρέπει να πάμε με μια Θράκη της αναγνώρισης και όχι εθνικισμού, αλλά εθνικής αφύπνισης και στήριξης σε δύσκολες στιγμές» τόνισε.
 
«Μέσα στη γεωστρατηγική αστάθεια, το ΔΠΘ πρέπει να παίξει στρατηγικό ρόλο, να αναπτυχθεί σε όλη την ΑΜΘ, και όλοι οι αρμόδιοι να στοχαστούν το βάρος των άστοχων κινήσεών τους» υπογράμμισε ο κ. Πανούσης κλείνοντας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.