Το Μουσειο Καραθεοδωρη στα Τρικαλα

10ήμερη περιοδική έκθεση στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση της Ελληνικής Μαθηματικής εταιρείας

Στα Τρίκαλα φιλοξενείται από την Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου το Μουσείο Καραθεοδωρή, όπου και θα παραμείνει για τις επόμενες δέκα ημέρες, στο πλαίσιο του εορτασμού των  100 χρόνων από την ίδρυση της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.
 
«Σπίτι» του Μουσείου θα είναι το Μουσείο «Τσιτσάνη» το οποίο για τις επόμενες ημέρες θα υποδέχεται καθημερινά πέντε σχολεία, οι μαθητές των οποίων θα ξεναγούνται και θα γνωρίζουν την παγκοσμίου φήμης προσωπικότητα του Καραθεοδωρή, από την μουσειολόγο του Μουσείου Καραθεοδωρή κ. Χαρά Μαρκουλάκη. 

Αθανάσιος Λιπορδέζης «Αναδεικνύοντας τον Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή προσφέρετε εφόδια και πρότυπα στα οποία πρέπει να θεμελιώσουν οι πολίτες τη ζωή τους και οι μαθητές το μέλλον τους» 

Στον σύντομο χαιρετισμό που απέστειλε ο διευθυντής του Μουσείου Καραθεοδωρή κ. Αθανάσιος Λιπορδέζης χαιρέτισε την πολυσήμαντη όπως την χαρακτήρισε εκδήλωση, τονίζοντας πως μέσα από αυτή «δίνεται η ευκαιρία στους συμπολίτες και τους μαθητές σας, να γνωρίσουν τον πολύτιμο αυτόν πνευματικό θησαυρό που λέγεται Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή και θα έχει στο μέλλον σημαντικές προεκτάσεις».
 

«Αναδεικνύοντας τον Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή προσφέρετε εφόδια και πρότυπα, στα οποία πρέπει να θεμελιώσουν οι πολίτες τη ζωή τους και οι μαθητές το μέλλον τους. Η ουρανομήκης προσωπικότητα του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή συγκεντρώνει το μέγιστο πλήθος των αρετών που μπορούν να συνυπάρχουν σε άνθρωπο» συνέχισε για να υπογραμμίσει πως το έργο του Καραθεοδωρή «τον τοποθετεί στους κορυφαίους οικοδόμους όχι μόνο των Μαθηματικών αλλά και άλλων συναφών κλάδων, όπως η Φυσική και αυθόρμητα του παρέχουν τον θρόνο στην αυτοκρατορία των επιστημών».

Ο κ. Λιπορδέζης τόνισε επίσης πως «οι μαθητές θα απολάβουν τα κέρδη τους στο μέλλον» για να επισημάνει τέλος πως «ο Σύνδεσμος Φίλων Καραθεοδωρή επικεντρώνεται κυρίως στο να μάθουν οι νέοι μας, τα παιδιά μας, και οι μαθητές μας τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή που θα τους κάνει όχι μόνο περήφανους κληρονόμους παμμεγίστου πνευματικού θησαυρού αλλά και θα τους ανοίξει μονοπάτια που οδηγούν σε εξαιρετική επιστημονική σταδιοδρομία». 

Διττός ο στόχος της περιοδεύουσας έκθεσης 

Ήδη από τις πρώτες επισκέψεις σχολείων καταγράφηκε το υψηλό ενδιαφέρον των παιδιών για το σπουδαίο κληροδότημα αυτού του πνευματικού πλούτου που τους ανήκει αλλά και τους κάνει περήφανους και ήδη εκδήλωσαν μεγάλο ενδιαφέρον να επισκεφτούν την Κομοτηνή, για να μάθουν ακόμη περισσότερα γι’ αυτόν τον σπάνιο Έλληνα.
 
Στην περιοδεύουσα έκθεση παρουσιάζονται ακριβή αντίγραφα από χειρόγραφα και επιστολές του Καραθεοδωρή καθώς και οικογενειακές φωτογραφίες. Όπως αναφέρει και η σχετική ανακοίνωση από πλευράς του Μουσείου με αυτή την αποστολή υλοποιούνται δύο στόχοι του  Συνδέσμου Καραθεοδωρή, η πρώτη εκ των οποίων είναι η εξωστρέφεια της πόλης και η προώθηση του παραγόμενου πολιτιστικού προϊόντος  αυτής και δευτερευόντως  η προσέλκυση επισκεπτών στην πόλη μας, οι οποίοι γνωρίζοντάς την τώρα που είναι μαθητές, δεν θα έχουν κώλυμα να δηλώσουν τις πανεπιστημιακές σχολές που υπάρχουν στην Κομοτηνή.
 

«Η σπουδαιότητα αυτή προκύπτει και από το γεγονός ότι και άλλες πόλεις εκδηλώνουν παρόμοιο ενδιαφέρον για περιοδική έκθεση του Μουσείου Καραθεοδωρή και αν ο Δήμος Κομοτηνής με την ΔΚΕΠΠΑΚ καταφέρουν να το υλοποιήσουν θα είναι όπως προαναφέραμε μία δυνατή δυναμική και διακτινώμενη εξωστρέφεια για την Κομοτηνή πάνω μάλιστα σε μία προσωπικότητα παγκόσμιας εμβέλειας και κύρος» αναφέρεται χαρακτηριστικά επισημαίνοντας τη «συμβολή του Μουσείου Καραθεοδωρή στο ρόλο της Θράκης ως γεωστρατηγικός πόλος της Ελλάδας και του Ελληνισμού».
 
Τέλος να υπενθυμίσουμε πως τα προαναφερθέντα θα αποτελέσουν και μέρος της ομιλίας του επιστημονικού και στρατηγικού συμβούλου του Μουσείου Καραθεοδωρή Dr. Ν. Λυγερού που θα πραγματοποιηθεί στην Λέσχη Κομοτηναίων την Κυριακή 18 Μαρτίου και ώρα 11 π.μ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.