Ο Συλλογος Τεχνολογιας Θρακης καταπολεμα τον τεχνολογικο αναλφαβητισμο

Νασσίμ Σύριος, Πρόεδρος του Συλλόγου Τεχνολογίας Θράκης «Οι ενήλικες είναι “ψηφιακοί μετανάστες”» - «Θα πρέπει να διαβάζουμε τις οδηγίες χρήσης του διαδικτύου»

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, στις αρχές του Φεβρουαρίου, στον γειτονικό Έβρο έλαβε χώρα εκδήλωση με θέμα την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο. Την πρωτοβουλία της εκδήλωσης είναι ο νεοσύστατος Σύλλογος Τεχνολογίας Θράκης, ο οποίος μετρά μόλις λίγους μήνες ζωής, ωστόσο έχει κάνει αισθητή την παρουσία του, κυρίως στον τομέα της δραστηριοποίησής του, μέσα από ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις και παρεμβάσεις.
 
Ο Σύλλογος Τεχνολογίας Θράκης ιδρύθηκε εντός του 2017, με το καταστατικό του Συλλόγου μάλιστα να ολοκληρώνεται στις 14 Μαΐου του προηγούμενου έτους, ημέρα δηλαδή εορτασμού της απελευθέρωσης και ενσωμάτωσης της Αλεξανδρούπολης και της Κομοτηνής στον εθνικό κορμό.   Ωστόσο οι διεργασίες ίδρυσής του ξεκίνησαν αρκετά χρόνια πριν, από μία παρέα ανθρώπων, που μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα, την ίδια αγάπη για την τεχνολογία αλλά και την ίδια διάθεση για την περαιτέρω επικοινώνηση των δυνατοτήτων που αυτή προσφέρει.
 
Οι «ανήσυχοι» λοιπόν φίλοι της τεχνολογίας, απέκτησαν και επίσημη νομική μορφή, στις 22 Σεπτεμβρίου του 2017 και έκτοτε εργάζονται προς την υλοποίηση των στόχων του Συλλόγου που δεν είναι άλλος από την προώθηση της γνώσης και της συνέργιας με όχημα την τεχνολογία.
 
Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Νασσίμ Σύριος, μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 24/7» και την εκπομπή «Με το Ν και με το Β» για την πρωτοβουλία αλλά και τους στόχους τους, που ξεπερνούν τα όρια του γειτονικού Έβρου, ευελπιστώντας όπως τόνισε ο Σύλλογος να αποτελέσει «όχημα» για την καταπολέμηση της τεχνολογικής αμάθειας.
 
Ο λόγος στον ίδιο…
 

ΠτΘ: Πότε ξεκίνησε η λειτουργία του συλλόγου και ποιος ο βασικός σκοπός ίδρυσής του;
Ν.Σ.:
Ήμασταν μία παρέα όπου για περίπου οχτώ χρόνια, βρισκόμασταν για να μοιραστούμε κοινούς προβληματισμούς, εμπειρίες από το εργασιακό περιβάλλον, και μικρές δόσεις εξωστρέφειας. Αυτή η παρέα από μόνη της έκανε κάποιες δράσεις, καθότι όλοι είχαμε και έχουμε αυτό το μικρόβιο, που, όταν κάτι μας απασχολεί, θέλουμε να το μοιραστούμε.  Σκεφτήκαμε λοιπόν, με την πάροδο του χρόνου, ότι αυτή η παρέα θα πρέπει να πάρει μία πιο όμορφη και επίσημη μορφή, υπό την σκέπη ενός συλλόγου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, στόχος του οποίου θα είναι η μετάδοση των γνώσεων μας και κυρίως η προσέλκυση νέων ανθρώπων. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, ο καθένας εκ των οποίων σαν μονάδα προσπαθεί και κάνει κάποιες παρουσιάσεις του δικού του έργου και προβληματισμών, μέσα από τις οποίες προκύπτουν συνέργειες κι αυτό είναι που θέλουμε να συνθέσουμε. Η εκπαίδευση λοιπόν είναι ένας σοβαρός πυλώνας της δομής μας, τόσο για τα μέλη μας όσο και των έξω κόσμο, μέσω παρουσιάσεων, όπως η πρόσφατη εκδήλωση, που αφορούσε στην ημέρα «Ασφαλούς Διαδικτύου», που γιορτάστηκε στις 6 Φεβρουαρίου. Στην εκδήλωση αυτή είχαμε προσκεκλημένους εισηγητές, πιστοποιημένους πρεσβευτές της Ακαδημίας Ασφαλούς Διαδικτύου,  με πολύ σύντομες ομιλίες, γιατί θέλαμε μετά να γίνει διάλογος και προβληματισμός πάνω στο αντικείμενο. Στόχος μας είναι η μετεξέλιξη αυτού ενδεχομένως σε μία εργαστηριακή εμπειρία.  Να έχουμε δηλαδή έναν χώρο, που, ανάλογα τη θεματική, που θα ορίζεται, θα έρχονται ενδιαφερόμενοι χρήστες, θα δοκιμάζουμε πράγματα και θα τους ενημερώνουμε για το ποιος είναι ο ορθός και ποιος ο προβληματικός τρόπος χρήσης ενός εργαλείου. Κρατώντας πάντα την απαραίτητη ισορροπία, γιατί εδώ δεν θα πρέπει να δαιμονοποιήσουμε το διαδίκτυο. Άλλωστε είναι ένα πολύτιμο εργαλείο, το μυστικό του οποίου κρύβεται στο πώς θα το χρησιμοποιήσουμε. Πρέπει να κρατήσουμε την ισορροπία του καλού και του κακού. Δεν πρέπει να τρομάζουμε τον κόσμο, αλλά πρέπει να δίνουμε συμβουλές, όπως ακριβώς θα δίναμε στα παιδιά μας, όταν είναι να πάνε μια βόλτα στο πάρκο. 

«Στο διαδίκτυο πρέπει να συμπεριφερόμαστε όπως θα θέλαμε να συμπεριφέρονται σε εμάς» 

ΠτΘ: Η ορθή χρήση του διαδικτύου και της τεχνολογίας γενικότερα, έγκειται στην προσωπική χρήση  που κάνει ο καθένας. Το οποίο σημαίνει βέβαια, ότι δημιουργεί την ευθύνη και στον ίδιο τον χρήστη να έχει αποκτήσει τις κατάλληλες γνώσεις και την κατάλληλη παιδεία, έτσι ώστε να χρησιμοποιεί  ορθά ή να προστατεύεται από τις κακές πρακτικές τις οποίες μπορεί κανείς να συναντήσει σε αυτό…
Ν.Σ.:
Περιληπτικά θα μιλήσω για τα προσωπικά μας δεδομένα. Γεγονός που δεν αφορά μόνο στα δικά μας, αλλά και στα προσωπικά δεδομένα των άλλων. Για παράδειγμα εάν αντιληφθούμε ότι αυτή τη στιγμή μια πληροφορίας για εσάς, κυκλοφορεί ανεξέλεγκτα στο διαδίκτυο, θα πρέπει να κινητοποιηθούμε. Στο διαδίκτυο συμπεριφερόμαστε σε όλους όπως θα θέλαμε να συμπεριφέρονται σε εμάς. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Επίσης, θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε το διαδίκτυο ως εργαλείο και όχι ως παιχνίδι. Θα πρέπει να διαβάσουμε τις οδηγίες χρήσης. Για παράδειγμα το μικρό παιδί δικαιούται να έχει λογαριασμό στο facebook; Τι λέει η νομοθεσία; Τι λένε οι οδηγίες; Επάνω σε αυτό να σταθούμε. Το παιχνίδι είναι μια αφορμή, όπου πέφτουν οι αναστολές μας. Δηλαδή, αν παίζεις με κάποιον ένα διαδικτυακό παιχνίδι για δύο μήνες, είναι πολύ εύκολο να συνεχιστεί ένας άσχημος διάλογος, ύποπτος και πονηρός, που θα γυρίσει και θα σου πει «δεν πάμε και για έναν καφέ; Πώς σε λένε; Τι ώρα θα βρεθούμε». Η κρίση των εφήβων και των παιδιών είναι εντελώς διαφορετική σε σχέση με τους ενήλικες. Βέβαια, και εμείς οι ενήλικες, επειδή είμαστε «ψηφιακοί μετανάστες», και όχι ιθαγενείς, δεν έχουμε εκπαιδευτεί σωστά. Μας έχει δοθεί το εργαλείο στα χέρια μας και κανένας δεν έχει τη σωστή παιδεία, οπότε είναι πάρα πολύ φυσιολογικό να πέφτουμε διαρκώς σε λάθη.
 
Σε κάθε περίπτωση η άγνοια δεν αποτελεί δικαιολογία.  Αυτό θα ίσχυε πριν από 8-10 χρόνια. Σήμερα θα πρέπει να κατεβάσουμε επίσημες εφαρμογές όπως το feel safe της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ.α. μέσα στις οποίες υπάρχουν πολλές απαντήσεις σε πληθώρα ερωτημάτων. Αντίστοιχα θα πρέπει να επισκεφτούμε το “saferinternet4kids”. Πρέπει να ενημερωθούμε γιατί η αμάθεια πρέπει να πάψει να αποτελεί δικαιολογία. Όπως αντίστοιχα πρέπει να πούμε για το πώς η τεχνολογία μπορεί να φέρει κοντά την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή και την Ξάνθη. Εμείς ως σύλλογος, έχουμε μέλη στην Ξάνθη, την Γερμανία, την Τουρκία και είμαστε μία ανοιχτή δομή.
 

ΠτΘ: Σε ποιους απευθύνεται ο Σύλλογος;
Ν.Σ.:
Ως Σύλλογος  έχουμε περίπου 70-80 άτομα που λειτουργούν ως «δορυφόροι». Έρχονται περιοδικά, βλέπουν τις ανακοινώσεις μας και συμμετέχουν έστω και ως θεατές, μέσω των social media και του live streaming που γίνεται, στις εκδηλώσεις μας.  Δεν είμαστε μια κλειστή κάστα  ανθρώπων ούτε ο σύλλογος έχει να κάνει μόνο με επιστήμονες της πληροφορικής και του αυτοματισμού. Ο Σύλλογος αφορά κάθε έναν και μία που θέλει να μάθει ή ακόμα και να λύσει τα προβλήματά του. Για παράδειγμα κάποιος αγρότης που θέλει να βάλει αισθητήρες στο χωράφι του. Μπορούμε να τον βοηθήσουμε, χωρίς αυτό να σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι θέλουμε να πάρουμε τη δουλειά από τους επαγγελματίες. Αντίθετα πιστεύουμε ότι μπορούμε να διαφημίσουμε τη δουλειά τους, το ενδεχόμενο εκπαιδευτικό τους έργο και να το αναβαθμίσουμε.
 
ΠτΘ: Μιας και ο σύλλογος είναι νεοσύστατος οι στόχοι σας για την εξέλιξή του ποιοι είναι;
Ν.Σ.:
Αυτή την στιγμή είμαστε άστεγοι. Αυτό βέβαια δεν μας εμπόδισε να κάνουμε δράσεις, όπως για παράδειγμα το καλοκαιρινό μας ραντεβού, σε ένα beach bar, όπου πήραμε τους υπολογιστές μας και παίξαμε μαζί με τα παιδιά. Κάναμε  επίσης μια πολύ ωραία ημερίδα, την «Ώρα του κώδικα». Όλα αυτά θα επαναλαμβάνονται, οπότε θέλουμε τον κόσμο κοντά μας, να έρθει να παίξει μαζί μας, να μάθε μαζί μας, να μοιραστεί τον προβληματισμό του, και να δει πού υπάρχουν οι δικές μας ευαισθησίες.
 
Χαρακτηριστικό θέμα που θα μας απασχολήσει στο άμεσο μέλλον, είναι η ενεργοποίηση του GDPR, του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων που ενεργοποιείται στις 25 Μαΐου και αφορά στο σύνολο των επαγγελματιών. Δυστυχώς ωστόσο δεν το γνωρίζει κανείς και δεν υπάρχει καμία ενημέρωση γύρω από αυτό.  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.