«Δεν θα σας αιφνιδιασουμε» η δεσμευση Γαβρογλου στη συσκεψη για το ΔΠΘ

Η αναπτυξιακή προοπτική του ΔΠΘ θέμα εκ νέου συνάντησης τον Μάρτιο – Συνεχίζεται ο διάλογος για την 4η Νομική και την συγχώνευση με το ΤΕΙ ΑΜ-Θ

Στις αναπτυξιακές προοπτικές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και στις προτάσεις του ίδιου του Ιδρύματος γι’ αυτές περιορίστηκε η προχθεσινή σύσκεψη που έλαβε χώρα στη Βουλή, παρουσία του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου, του Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Ανθρώπινου Δυναμικού κ. Σπύρου Γεωργάτου και του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΠΕΘ κ. Γιώργου Αγγελόπουλου, μελών Δ.Ε.Π. του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, εκπροσώπους τοπικών φορέων και βουλευτές της Θράκης.
 
Στη σύσκεψη, συμμετείχαν επίσης οι βουλευτές Δημήτρης Ρίζος, Γιώργος Καϊσάς, Νατάσα Γκαρά, Μουσταφά Μουσταφά, Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, Γρηγόρης Στογιαννίδης και Χρήστος Καραγιαννίδης, ο Πρυτανεύων του Δ.Π.Θ. Σταύρος Τουλουπίδης, ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Δ.Π.Θ. Χρήστος Μαστροκώστας, ο Αντιπρύτανης του Δ.Π.Θ. Παντελής Μπότσαρης, η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ορεστιάδας Άννα Μεμετζή, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Ιωάννης Ζαμπούκης, η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κομοτηνής Ιωάννα Χατζηαντωνίου και του μέλος του Προεδρείου του ίδιου Συλλόγου Ελένη Λαφτσή. 

Δέσμευση Γαβρόγλου για συναινετικές αποφάσεις 

Η συζήτηση για τα τρέχοντα ζητήματα, αυτά της συγχώνευσης του ΤΕΙ ΑΜ-Θ και ΔΠΘ και της ίδρυσης 4ης Νομικής Σχολής – η ανησυχία της τοπικής κοινωνίας για τα οποία αποτέλεσε και αφορμή για την σύσκεψη- περιορίστηκε στην έκθεση από πλευράς των βουλευτών, των μελών της διοίκησης του ΔΠΘ και των εκπροσώπων των δικηγορικών συλλόγων της εφετειακής περιφέρειας Θράκης, με τον κ. Γαβρόγλου να δίνει σαφείς απαντήσεις επί των ζητημάτων, δεσμευόμενος ωστόσο πως οι όποιες αποφάσεις θα είναι αποτέλεσμα συναινέσεων, με την τοπική κοινωνία, το ΔΠΘ και τον νομικό κόσμο.
 
«Η συζήτηση για το μέλλον της Νομικής Σχολής Θράκης πλαισιώθηκε από ευρύτερους προβληματισμούς σχετικά με το ακαδημαϊκό και αναπτυξιακό αποτύπωμα του Δ.Π.Θ. στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη αλλά και πανελλαδικά» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας, κάνοντας γνωστό ότι κατόπιν πρόταση του κ. Γαβρόγλου, στις αρχές του Μαρτίου θα ακολουθήσει εκ νέου διευρυμένη συνάντηση κατά τη διάρκειας της οποίας το ΔΠΘ θα παρουσιάσει τη συγκεκριμένη αναπτυξιακή πρόταση που έχει καταθέσει.   

Μουσταφά Μουσταφά «Το ΔΠΘ είναι το πνευματικό ίδρυμα της περιοχής μας και προς την ενίσχυση αυτού του χαρακτηριστικού θα πρέπει να κινείται η αντίληψη όλων» 

«Χαράχτηκε μια γραμμή σχετικά με τα αιτήματα του ΔΠΘ, για την καλύτερη λειτουργία και ανάπτυξή του, με βασική στόχευση την ενίσχυση και τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων των υφιστάμενων σχολών, αλλά και τη δημιουργία ίσως νέων τμημάτων, ώστε από αυτή τη συζήτηση να βγουν θετικά αποτελέσματα για την ανάδειξη και την ανάπτυξη του ΔΠΘ» σχολίασε ερωτηθείς σχετικά με τα αποτελέσματα της σύσκεψης ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μουσταφά Μουσταφά, μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 24/7», επιβεβαιώνοντας τη σύσκεψη που θα ακολουθήσει τον Μάρτιο.
 
«Νομίζω ότι και οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη βγήκαν πολύ πιο αισιόδοξοι και ευχαριστημένοι από τη συνάντηση» συνέχισε τονίζοντας ωστόσο πως «είμαστε ως τοπική κοινωνία υποχρεωμένοι να παλέψουμε για να  υλοποιηθούν». «Δεν πρέπει να συμπεριφερόμαστε αποσπασματικά, γιατί χάνουμε το τυχόν δίκιο μας» επεσήμανε, υπογραμμίζοντας την σαραντάχρονη και πλέον ιστορία του ΔΠΘ στον τόπο μας και την προσφορά του στην γενικότερη ανέλιξη και ανάπτυξη της περιοχής, για να τονίσει πως «δεν είναι το μοναδικό όπλο μας για την ανάπτυξη, είναι όμως το πνευματικό ίδρυμα  μας και προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης αυτού του χαρακτηριστικού θα πρέπει να κινείται η αντίληψη όλων».
 
Ο βουλευτής Ροδόπης  στάθηκε στις πραγματικές ικανότητες του ΔΠΘ και στην ποιότητα εκπαίδευσης που παρέχει, τονίζοντας πως προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να προσβλέπουν οι κινήσεις όλων. «Αυτή είναι η αντίληψη του Υπουργείου και της διοίκησης του ΔΠΘ και θα πρέπει να είναι η αντίληψη όλων» σημείωσε για να   επισημάνει πως «η αντίληψη ότι όσοι περισσότεροι φοιτητές τόσο το καλύτερο για την ενίσχυση της εμπορικής κίνησης, είναι λαθεμένη, αντιεπιστημονική και  αντιπαιδαγωγική». 

«Θα ζητηθεί η άποψη όλων πριν την λήψη οποιασδήποτε απόφασης» 

Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα της συγχώνευσης του ΔΠΘ με το ΤΕΙ ΑΜ-Θ τόνισε πως η συζήτηση συνεχίζεται, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η έκβαση θα είναι θετική για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της περιοχής μας «με την συναίνεση και την βοήθεια του Υπουργείου», ενώ για το ζήτημα της ίδρυσης της 4ης Νομικής Σχολής, δήλωσε πως «ο Υπουργός έκανε σαφή την θέση του ότι μελετάται και δεσμεύτηκε ότι θα γίνουν οι απαραίτητες συζητήσεις τόσο με την Ολομέλεια των δικηγορικών Συλλόγων, την Σύνοδο των Πρυτάνεων και τις τρεις υφιστάμενες νομικές σχολές, πριν από κάθε απόφαση». 

Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης «Συνεχίζουμε να είμαστε σε επαγρύπνηση» 

Μέσω ανακοίνωσης κοινοποίησε τα δικά του συμπεράσματα από τη συνάντηση ο Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση «εκφράσαμε με σαφή και εμπεριστατωμένα επιχειρήματα, πέραν της αυτονόητης αναγκαιότητας ενίσχυση του ΔΠΘ, στο οποίο ήταν και θετικός, την ταυτόχρονη απόσυρση κάθε σκέψης περί επικείμενης ίδρυσης 4ης Νομικής Σχολής, η οποία θα επέφερε, πέραν της διόγκωσης του ήδη υπάρχοντος υπερπληθωρισμού των νομικών επιστημόνων και σοβαρό πλήγμα στη Νομική Σχολή του ΔΠΘ και κατ´ επέκταση στην περιοχή».
 
Ο δικηγορικός σύλλογος Ροδόπης έκανε λόγο για μία ενδιαφέρουσα συζήτηση «με αντιπαραθέσεις επιχειρημάτων εκατέρωθεν», για να υπογραμμίσει πως οι εκπρόσωποι του «τονίσαμε το αυξημένο ενδιαφέρον και την ανησυχία όλων των φορέων της Θράκης σχετικά με το ζήτημα αυτό, καθώς και τη συζήτηση περί συνένωσης των ΤΕΙ ΑΜΘ όχι με το ΔΠΘ, όπως θα ήταν αναμενόμενο, καθώς είναι ο φυσικός τους χώρος, αλλά με το Διεθνές Πανεπιστήμιο».
 
Σε απάντηση αυτών, όπως σημείωσε, «υπήρξε η δέσμευση ότι δεν θα αιφνιδιάσει τον νομικό κόσμο, το ίδιο το ΔΠΘ αλλά και την τοπική κοινωνία με μονομερείς αποφάσεις, ότι θα επιδιώξει συναινέσεις, καθώς και ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος και η διαβούλευση με την κοινωνία» για να καταλήξει ωστόσο λέγοντας πως «ως Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης συνεχίζουμε να είμαστε σε επαγρύπνηση». 

Κοινό ψήφισμα διαμαρτυρίας Νομικών Σχολών ΕΚΠΑ και ΑΠΘ «Εάν η πολιτεία ενδιαφέρεται για τη βελτίωση των συνθηκών της έρευνας και της διδασκαλίας, επιβάλλεται να μεριμνήσει αμέσως ώστε να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία των υφιστάμενων σχολών» 

Την ίδια ώρα, με κοινό τους ψήφισμα, εξέφρασαν χθες τη διαφωνίας τους στα σχέδια του υπουργείο Παιδείας για ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής στη χώρα οι Νομικές Σχολές του Καποδιστριακού και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.
 
Ειδικότερα, το κοινό ψήφισμα των δύο σχολών αναφέρει ότι «ενώ η κυβέρνηση αρνείται να προκηρύξει θέσεις ΔΕΠ στις υπάρχουσες Σχολές, με αποτέλεσμα την αποψίλωσή τους και ταυτόχρονα μειώνει τη χρηματοδότησή τους, επικαλούμενη έλλειψη χρημάτων, την ίδια στιγμή ανακοινώνει την ίδρυση μιας νέας νομικής σχολής για τη στοιχειωδώς αξιοπρεπή συγκρότηση της οποίας θα χρειαστούν πολλαπλάσιες δαπάνες».
 
«Εάν η πολιτεία ενδιαφέρεται για τη βελτίωση των συνθηκών της έρευνας και της διδασκαλίας, κρίνει δε ότι υφίσταται σχετική δημοσιονομική δυνατότητα, επιβάλλεται να μεριμνήσει αμέσως ώστε να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία των υφιστάμενων σχολών και ενδεικτικώς, να επανέλθει κανονικότητα στις προσλήψεις νέου διδακτικού προσωπικού στις υποστελεχωμένες και διαρκώς αποψιλούμενες από προσωπικό –τόσο διδακτικό όσο και διοικητικό- νομικές σχολές, να διασφαλισθούν οι πόροι για τις βασικές τους ανάγκες, όπως η ενημέρωση των βιβλιοθηκών τους, η καθαριότητα και η φύλαξη, να εξασφαλισθεί η νομιμότητα στο περιβάλλον των σχολών και να θεσπισθεί λειτουργικό πλαίσιο που θα κατοχυρώνει την εξωστρέφεια και την αυτονομία τους» συνεχίζει το ψήφισμα στο οποίο επισημαίνεται επίσης πως «οι νομικές σχολές του ΕΚΠΑ και του ΑΠΘ, διακρίθηκαν και διακρίνονται για το εκπαιδευτικό και το ερευνητικό τους έργο σε διεθνές επίπεδο, παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται και την έλλειψη ουσιαστικής υποστήριξης τους από την πλευρά της πολιτείας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.