Ξενωνας Κακοποιημενων Γυναικων Κομοτηνης: Στο πλευρο των γυναικων θυματων βιας και διακρισεων της Περιφερειας ΑΜ-Θ

Με αφορμή την πρωτοβουλία των Θυγατέρων της Πηνελόπης Κομοτηνής - 121 αιτήματα και 100 φιλοξενίες στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του - Κική Ανδρούτσου, κοινωνική λειτουργός - Μαρία Κουρτίδου, παιδοψυχολόγος «Υπάρχουν σύμμαχοι σε αυτό που βιώνουν οι γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση»

Τον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών που εδρεύει στην πόλη της Κομοτηνής, επέλεξε να ενισχύσει φέτος το Σωματείο των Θυγατέρων της Πηνελόπης «Νηρηίδες» στο πλαίσιο των χριστουγεννιάτικων δράσεών τους, στόχος των οποίων είναι η συνδρομή στο κοινωνικό όφελος.
 
Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Κομοτηνής, λειτουργεί μέσω της Διεύθυνσης Κοινωνικών Πολιτικών εδώ και τέσσερα χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων  έχουν κατατεθεί 121 αιτήματα και έχουν φιλοξενηθεί 100 άτομα. Αποτελεί μία από ένα ολοκληρωμένο δίκτυο 62 συνολικά δομών σε όλη την Ελλάδα, η δημιουργία των οποίων ανακοινώθηκε το 2009 από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας των γυναικών, που ήταν και το πρώτο ολοκληρωμένο σε εθνικό επίπεδο.
 
Στο δίκτυο αυτό περιλαμβάνονται επίσης, η Γραμμή SOS 15900, τα συμβουλευτικά κέντρα των γυναικών, καθώς επίσης οι ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών, σκοπός των οποίων ήταν η παροχή αρχικά προστασίας, στέγης, σίτισης, υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης με εξειδικευμένη συμβουλευτική για τις γυναίκες και τα παιδιά τους, εξειδικευμένη πληροφόρηση για τα θέματα που τους απασχολούν, νομική συμβουλευτική σε συνεργασία με τα συμβουλευτικά κέντρα γυναικών, εργασιακή συμβουλευτική, συνοδεία και παραπομπή σε διάφορες υπηρεσίας, όπου κριθεί απαραίτητο, καθώς και παροχή βοήθειας σε προνοιακά θέματα, ζητήματα εκπαίδευσης και απασχόλησης, τόσο των γυναικών όσο και των παιδιών. 

Έλπη Μπλεκάτση «Στόχος της δράσης μας να προσφέρουμε αλλά και να κάνουμε γνωστή στο ευρύ κοινό την λειτουργία του Ξενώνα» 

Αντιλαμβανόμενες το σημαντικό έργο που προσφέρει ο Ξενώνας, αλλά και το γεγονός ότι το ευρύ κοινό, αγνοεί μέχρι στιγμής την ύπαρξή του, οι Θυγατέρες της Πηνελόπης Κομοτηνής, αποφάσισαν να διαθέσουν το χρηματικό ποσό που συγκεντρώθηκε κατά το χριστουγεννιάτικο bazaar τους, για την αγορά οικιακών συσκευών, οι οποίες και παραδόθηκαν στον Ξενώνα στις 11 Ιανουαρίου. 
 
«Αντιληφθήκαμε ότι ενώ υπάρχει ο Ξενώνας, δεν είναι γνωστός στο ευρύ σύνολο. Αντιλαμβανόμενες και την αξία ύπαρξης και λειτουργίας αυτής της δομής, ακόμα και αν σταματήσει το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, βάσει του οποίου λειτουργεί, αποφασίσαμε φέτος να μιλήσουμε για τον Ξενώνα και γενικότερα για την κακοποίηση που μπορεί να  υπάρχει σε γυναίκες και φυσικά να έχει πολλές παραμέτρους» τόνισε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 24/7» η πρόεδρος των «Νηρηίδων» κ. Έλπη Μπλεκάτση, σημειώνοντας πως όπως και το σύνολο των δράσεων μας, έτσι και αυτή «είναι διττή στο να προσφέρουμε αλλά και να κάνουμε πιο γνωστή στο κοινωνικό σύνολο τη λειτουργία του Ξενώνα». 

Διευρυμένες οι υπηρεσίες του ξενώνα και σε γυναίκες που έχουν υποστεί πολλαπλές διακρίσεις 

Στο στούντιο του «Ράδιο Παρατηρητής 24/7» βρέθηκαν μαζί με την κ. Μπλεκάτση και οι κ.κ. Κική Ανδρούτσου και Μαρία Κουρτίδου, κοινωνική λειτουργός και παιδοψυχόλογος του Ξενώνα αντίστοιχα, οι οποίες μίλησαν περαιτέρω για τη δράση και τη λειτουργία του.
 
«Στον Ξενώνα φιλοξενούμε γυναίκες μαζί με τα παιδιά τους που έχουν υποστεί όλες τις μορφές βίας, ενώ πλέον έχουμε διευρύνει τις υπηρεσίες μας, δεχόμενες και γυναίκες που έχουν υποστεί πολλαπλές διακρίσεις  και ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως είναι γυναίκες άνεργες, μονογονείς, ΑΜεΑ, κ.ο.κ.» εξήγησε η κ. Ανδρούτσου για να επισημάνει ωστόσο πως μέχρι στιγμής, επειδή είναι κάτι που ξεκίνησε πρόσφατα, τα αιτήματα αφορούν κυρίως σε γυναίκες θύματα έμφυλης βίας. 

«Οι γυναίκες έχουν αρχίσει να μιλούν και μάλιστα από τα πρώτα κρούσματα» 

Ερωτηθείσα σχετικά με το αν σήμερα έχει εξαλειφθεί το ταμπού της καταγγελίας περιστατικών βίας, η κ. Ανδρούτσου τόνισε πως « η αναζήτηση βοήθειας από τη γυναίκα είναι ένα πολύ προσωπικό και ευαίσθητο θέμα και παραμένει ακόμα ένα πολύ ισχυρό ταμπού». «Η γνώση μας γύρω από τη πραγματική διάσταση του φαινομένου είναι μια διαδικασία εξαιρετικά δύσκολη, εξαιτίας της ιδιωτικής φύσεως της σχέσης και της μη αναγνώρισης της ενδοσυζυγικής βίας, ως ένα έγκλημα, που πολλές φορές μάλιστα μπορεί να είναι και λόγω κουλτούρας» εξήγησε για να επισημάνει ωστόσο πως μέσα από την εμπειρία της από τη λειτουργία του Ξενώνα « οι γυναίκες τα τελευταία χρόνια έχουν  αρχίσει, έστω και λίγο, να μιλούν γι’ αυτό και μάλιστα από τα πρώτα κρούσματα».
 
Αυτό οφείλεται στο συνολικό έργο που επιτελείται στον Ξενώνα, αλλά όπως τόνισε «ιδιαίτερα στο συμβουλευτικό κομμάτι, στο θέμα της επικοινωνίας, τόσο του Ξενώνα όσο και γενικά των δομών που ασχολούνται με το θέμα της βίας, γιατί οι γυναίκες μπορούν πλέον να στηριχθούν και να απευθυνθούν σε αυτές». 

Ο Ξενώνας καλύπτει το σύνολο της Περιφέρειας ΑΜ-Θ 

Ο ρόλος του Ξενώνα βέβαια δεν είναι να δέχεται καταγγελίες. Το έργο αυτό αναλαμβάνουν οι αρμόδιες αρχές, όπως και η γραμμή SOS 15900 που αναλαμβάνει να παραπέμψει κάποιον στις Κοινωνικές Υπηρεσίες και από εκεί στον Ξενώνα Φιλοξενίας.  Για την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μπορεί κάποια γυναίκα να απευθυνθεί στη νομική υπηρεσία του Δήμου Κομοτηνής, στο τηλέφωνο 2531083344, είτε στο συμβουλευτικό κέντρο Κομοτηνής, στο τηλέφωνο 2531033290, είτε στη γραμμή SOS όπου θα λάβει την κατάλληλη καθοδήγηση για το τι πρέπει να κάνει. «Ο Ξενώνας είναι μια δομή που καλύπτει όλη την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, και άρα γυναίκες εκτός Ροδόπης, μπορούν να απευθυνθούν στις αντίστοιχες υπηρεσίες κάθε νομού» όπως εξήγησε η κ. Ανδρούτσου. 

Καταστροφικές για το παιδί οι συνέπειες της βίας 

Αντίστοιχα περιστατικά απόκρυψης περιστατικών βίας, διαπιστώνονται και σε περιπτώσεις οικογενειών, ζευγαριών δηλαδή που έχουν και παιδιά. «Πολλές γυναίκες για να μην χάσει το παιδί το πρότυπο του πατέρα, επιλέγουν να παραμείνουν στην οικογένεια» τόνισε η παιδοψυχολόγος του κέντρου κ. Μαρία Κουρτίδου. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε η ίδια, το φαινόμενο αυτό τείνει να αλλάξει και «οι γυναίκες που αποφασίζουν εν τέλει να πάρουν το ρόλο στα χέρια τους και να φύγουν από το σπίτι, τόσο για τις ίδιες όσο και για τα παιδιά, έχουν μεγαλύτερη εξέλιξη και αποτελούν παράδειγμα για όλες εκείνες τις γυναίκες που φοβούνται να κάνουν το βήμα».
 

«Οι συνέπειες της βίας είναι καταστροφικές για το παιδί» επεσήμανε ερωτηθείσα  σχετικά με το πώς αντιμετωπίζουν τα παιδιά τα περιστατικά βίας, εξηγώντας πως ακόμα και αν ένα παιδί είναι μάρτυρας επεισοδίου βίας, θεωρείται πλέον ότι έχει υποστεί βία. Στο παρελθόν όπως έκανε σαφές, η μαρτυρία διαχωριζόταν από την κακοποίηση για να σημειώσει επίσης πως υπάρχει το ενδεχόμενο της μίμησης προτύπου. «Αν το παιδί ζει μέσα σε ένα περιβάλλον βίας θα μιμηθεί είτε τον ρόλο του θύτη είτε αυτόν του θύματος. Είναι ανάλογα με το κάθε παιδί το ποια πορεία θα ακολουθήσει. Παρόλα αυτά υπάρχουν περιστατικά, ακόμα και σε μικρές ηλικίες, που μέσα στο παιχνίδι περνούν αυτή την επιθετική στάση και ταυτόχρονα αναζητούν ένα χέρι βοηθείας να έρθει να τους αρπάξει και να τους βγάλει από αυτό» τόνισε χαρακτηριστικά.
 
Οι περισσότερες γυναίκες που φιλοξενούνται στον Ξενώνα είναι γυναίκες με οικογένεια, γεγονός που συναρτάται με τη συχνή φιλοξενία παιδιών, που απαιτεί, όπως εξήγησε η κ. Κουρτίδου, «μία ολιστική αντιμετώπιση σε όλη την οικογένεια μέσω της συνεργασίας της κοινωνικής λειτουργού και της παιδοψυχολόγου». 

Η δημιουργική απασχόληση «σύμμαχος» στην συνειδητοποίηση της κακοποίησης 

Μέσα στις αρμοδιότητες του παιδοψυχολόγου είναι και η δημιουργική απασχόληση, ούτως ώστε να διαμορφώσει ένα πιο οικείο περιβάλλον για το παιδί, μέσα από διάφορα παιχνίδια που σε ό,τι αφορά τον Ξενώνα γίνονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο. «Στις μικρότερες ηλικίες τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, γιατί εκεί πολλές φορές το παιδί θεωρεί ότι είναι φυσιολογικό αυτό που συμβαίνει στο σπίτι και δεν εκφράζεται, δεν ανοίγεται τόσο εύκολα» σημείωσε η ίδια για να εξηγήσει ωστόσο πως «μέσω του παιχνιδιού και περνώντας του σωστά πρότυπα, της ορθής κοινωνίας και οικογένειας, εκεί συνειδητοποιούν τα ίδια ότι κάτι δεν πήγαινε καλά τελικά με τη δική τους οικογένεια και σιγά σιγά ανοίγονται, ενώ  στα μεγαλύτερα παιδιά, λόγω του ότι πηγαίνουν στο σχολείο και μπορούν να συγκρίνουν με το κοινωνικό τους περίγυρο, η προσέγγισή τους ίσως να είναι πιο απλή» συνέχισε.
 
Σήμερα ο Ξενώνας Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών Κομοτηνής μπορεί να φιλοξενήσει είκοσι άτομα. Στο αρχικό ΕΣΠΑ που δόθηκε ο Ξενώνας εξοπλίστηκε πλήρως με ηλεκτρικές συσκευές και όλα τα απαραίτητα αντικείμενα που χρειάζεται για να λειτουργήσει καλά, ωστόσο λόγω της καθημερινής χρήσης των εγκαταστάσεών του, υπάρχουν και φυσιολογικές φθορές αλλά και ανάγκες που δημιουργούνται. Στο κομμάτι αυτό προσέφεραν φέτος οι Θυγατέρες της Πηνελόπης, παράδειγμα το οποίο μπορούν όσοι το επιθυμούν να μιμηθούν για την κάλυψη των αναγκών που υπάρχουν. Σύμφωνα με την κ. Ανδρούτσου οποιαδήποτε βοήθεια σε ρουχισμό, παιχνίδια, βιβλία και άλλα απαραίτητα είδη, είναι καλοδεχούμενη και γίνεται δια μέσου των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου.
 
Άλλωστε η λογική λειτουργίας του Ξενώνα δεν αφορά σε μόνιμη διαμονή, για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθότι όπως έκανε σαφές η κ. Ανδρούτσου «θέλουμε οι γυναίκες μετά από ένα διάστημα να μπορούν να σταθούν στα πόδια τους, να πάρουν τις αποφάσεις τους μόνες τους». «Θέλουμε οι γυναίκες να μιλήσουν για το πρόβλημά τους, να μην έχουν το αίσθημα της ενοχής, και να δουν ότι υπάρχουν σύμμαχοι σε όλο αυτό που βιώνουν. Να μιλήσουν και να μην κλείνονται στον εαυτό τους» κατέληξε η ίδια δίνοντας τον λόγο στην κ. Κουρτίδου για να διευκρινίσει πως η διεύθυνση και το τηλέφωνο του Ξενώνα, για λόγους ασφαλείας είναι απόρρητα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.