Ιδιωτη κτηνιατρο για τα αδεσποτα ψαχνει ο Δημος Μαρωνειας Σαπων

Ελλείψει καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς, θα του αναθέσει την περισυλλογή και στείρωση των αδέσποτων

Σε ιδιώτη κτηνίατρο θα διαθέσει την υπηρεσία περισυλλογής και διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς στα διοικητικά του όρια ο Δήμος Μαρωνείας-Σαπών, σε μια προσπάθεια να ελέγξει τον πληθυσμό των αδεσπότων.
 
Στο Δήμο Μαρωνείας Σαπών, παρατηρούνται υψηλοί πληθυσμοί αδέσποτων ζώων συντροφιάς κυρίως σκύλων, όμως ο Δήμος Μαρωνείας – Σαπών δεν διαθέτει καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς και οι υπηρεσίες του δε στελεχώνονται από κτηνίατρο.
 
Επιπλέον το προσωπικό δεν επαρκεί για τη σύσταση συνεργείων περισυλλογής και τη φροντίδα των ζώων που χρήζουν περίθαλψης, ενώ οι οικονομικές δυνατότητες του Δήμου είναι πολύ περιορισμένες.
 
Επειδή όμως ο Δήμος έχει την υποχρέωση να ανταποκριθεί, έστω και στοιχειωδώς, στα από τον νόμο οριζόμενα, αλλά και πρέπει να διασφαλισθεί η προστασία της δημόσιας υγείας με τη διατήρηση και ενίσχυση του βιολογικού φραγμού ενάντια στον ιό της λύσσας εφαρμόζοντας εμβολιασμούς, αλλά και για κάθε άλλη περίπτωση ασθένειας που μπορεί να απειλήσει τη δημόσια υγεία καθώς και για την αντιμετώπιση κάθε περίπτωσης επικίνδυνου και επιθετικού ζώου, αποφάσισε να ανατεθεί η υπηρεσία περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς στο Δήμο για το έτος 2018 σε ιδιώτη κτηνίατρο.
 
Και αυτό γιατί οι στειρώσεις των αδέσποτων ζώων συντροφιάς αυξάνουν τον πληθυσμό των στειρωμένων ζώων, ενισχύοντας την προσπάθεια ελέγχου του συνολικού πληθυσμού, ενώ η περίθαλψη ασθενών και τραυματισμένων ζώων προάγει την ευζωία τους. 

Τι προβλέπει η υπηρεσία 

Η υπηρεσία περιλαμβάνει περισυλλογή, ανίχνευση αντισωμάτων της Leishmaniaspp, στείρωση, σήμανση με microchip, αποπαρασιτισμός, εμβολιασμός, καταγραφή στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση, επανένταξη.
 
Επίσης προβλέπει την περίθαλψη ασθενών και τραυματισμένων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, τον αντιλυσσικό εμβολιασμό αδέσποτων ζώων συντροφιάς, την ηλεκτρονική σήμανση κατά τη διάρκεια του αντιλυσσικού εμβολιασμού, αλλά και την επιτήρηση αδέσποτων ζώων συντροφιάς, ύποπτων για λύσσα ή άλλων ασθενειών που απειλούν τη δημόσια υγεία, καθώς και την ευθανασία επικίνδυνων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, όταν διαπιστώνεται ότι είναι επικίνδυνα ή ότι πάσχουν από ανίατη ασθένεια ή ότι είναι πλήρως ανίκανα να αυτοσυντηρηθούν λόγω γήρατος ή αναπηρίας και η διατήρησή τους στη ζωή είναι πρόδηλα αντίθετη με τους κανόνες ευζωίας τους και αρνηθούν τα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής να αναλάβουν τη φροντίδα, εποπτεία και τη διαδικασία υιοθεσίας τους.
  
Για το σύνολο των αδέσποτων ζώων συντροφιάς που θα σημανθούν ηλεκτρονικά υποβάλλεται πιστοποιητικό ηλεκτρονικής ταυτοποίησης που εκδίδεται από τη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση.
 
Ο Δήμος υπολογίζει πως τα ζώα προς περισυλλογή, ανίχνευση αντισωμάτων της Leishmaniaspp, στείρωση, σήμανση με microchip και ηλεκτρονική καταγραφή, αποπαρασιτισμό, εμβολιασμό, επανένταξη θα ανέλθουν για το 2018 σε 70, 5 αδέσποτα θα χρειαστούν περίθαλψη, 220 αντιλυσσικό εμβολιασμό και ηλεκτρονική σήμανση, 4 θα χρειαστούν επιτήρηση λόγω υποψίας για λύσσα ή άλλων ασθενειών που απειλούν τη δημόσια υγεία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.