Ζωντανη ιστορια των Ασκητων & της Καππαδοκιας η Κ.Φαρασοπουλου –Μισαηλιδου (+Βιντεο)

«Όσο μπορώ και όσο ζω, εδώ θα είμαι μη στεναχωριέστε» τονίζει σε όλους τους φίλους και τους Καππαδόκες

«Όσο μπορώ και όσο ζω, εδώ θα είμαι μη στεναχωριέστε». Αυτό είπε η κ. Κατίνα Φαρασοπούλου –Μισαηλίδου, στον ετήσιο χορό του Συλλόγου Καππαδοκών και Μικρασιατών Ροδόπης, όταν τη βράβευσαν για την προσφορά της στον πολιτισμό και τον Σύλλογο.

Όμως δεν έκανε μόνο αυτό, γιατί στη συνέχεια τραγούδησε μια σειρά από τραγούδια, Καππαδόκικα και όχι μόνο, όπως μόνο αυτή ξέρει, ξεσηκώνοντας τον κόσμο.

Αυτά τα τραγούδια θα φέρει και στο Ηρώδειο στις αρχές του καλοκαιριού, όταν μαζί με τους Λαλητάδες θα συμμετάσχουν σε ένα οδοιπορικό στις μουσικές της Βόρειας Ελλάδας, συνεχίζοντας μια πορεία που έχει πάντα αφετηρία και τέρμα το χωριό της, τους Ασκητές, όπου εγκαταστάθηκαν οι γονείς της μετά την μικρασιατική καταστροφή.

Άλλωστε οι ικανότητές της εκτείνονται σε ένα πολύ μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων, από το τραγούδι στο χορό και από εκεί στα παραδοσιακά μαγειρέματα, όπως στη γιορτή του Σαγιά στις αρχές του χρόνου φέτος, όταν και έφτιαξε παραδοσιακά εδέσματα της Καππαδοκίας, όπως κάνει πάντα, σημειώνοντας πως «εγώ δεν βάζω μέσα τίποτα ξένο».

Η ίδια γεννήθηκε το 1933, με τον μπαμπά της να είναι 19 χρονών, όταν ήρθε από την Καππαδοκία, και τη μητέρα της 18. Είχε εννιά αδέρφια και από μικρή πολλά ακούσματα και βιώματα από την πατρίδα που άφησαν πίσω οι γονείς της.

Η ίδια κρατά ζωντανό το τραγούδι, και έχει μεταδώσει αυτή την αγάπη τόσο στην κόρη της όσο και στην εγγονή της, ενώ πλέον μέσω του διαδικτύου, έχει αποκτήσει ακροατές από όλο τον κόσμο και στην Τουρκία, όπου όπως τονίζει, «δανείζονται» τα τραγούδια.

Άλλωστε και η ίδια έχει γυρίσει όλη την Τουρκία και έχει επισκεφτεί και την πατρίδα της στην Καππαδοκία, ενώ βρέθηκε και στα εγκαίνια του Οικουμενικού Πατριαρχείου μετά την ανακαίνισή του.

Η ίδια συνεχίζει να κατοικεί στον οικισμό των Ασκητών, ο οποίος κρατά «ολωσδιόλου» την παράδοση των ανθρώπων που ήρθαν από την Καππαδοκία στην περιοχή μας και η ίδια θέλει να συνεχίσει να προσπαθεί να κάνει όσα περισσότερο μπορεί.

«Θέλω να κάνω αυτά που δεν κάνουν οι νέοι και παιδεύομαι και φτιάχνω όσο μπορώ» και όχι μόνο στο τραγούδι ή το χορό, αλλά και στη μαγειρική, για την οποία είναι πολύ περήφανη, προσκαλώντας όλους όσους το επιθυμούν, να δοκιμάσουν το Καππαδοκικό Μαντί, αλλά και το πλιγούρι που φτιάχνουν στο πανηγύρι της Αγίας Ειρήνης στο χωριό, με το δικό τους μοναδικό τρόπο.

Το χωρίο για αυτή, και θεωρεί για όλους όσους κατάγονται από τους Ασκητές, είναι ιερός τόπος. «Όπως τα Ιεροσόλυμα, σε τραβούν ξανά πίσω αν πας μια φορά, έτσι και οι Ασκητές τραβούν πάλι πίσω τους Καππαδόκες» σημείωσε χαρακτηριστικά. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.