Φτερωτος αγγελος η πανουργος δαιμονας;

Η ημέρα του έρωτα, η γνωστή σε όλους ημέρα του αγίου Βαλεντίνου, που την γιορτάζουμε στις 14 Φεβρουαρίου, μπορεί εύστοχα να χαρακτηριστεί ως δίκοπο μαχαίρι.

Κάποιοι την περιμένουν ανυπόμονα, γι’αυτό άλλωστε θεωρείται μία από τις εμπορικότερες γιορτές παγκοσμίως. Οι περισσότεροι θα σπεύσουν σε ανθοπωλεία, περίπτερα, supermarket για να αγοράσουν στο/η σύντροφο τους μία σοκολάτα, ένα λουλούδι ή έστω ένα μπαλόνι σε σχήμα καρδίας, που σκαρφίστηκαν από μία ρομαντική ταινία που είδαν πρόσφατα. Οι πιο ευκατάστατοι θα προτιμήσουν κάτι πιο ιδιαίτερο, όπως ένα κόσμημα. Η χειρονομία μετράει!

Στον αντίποδα των ερωτευμένων βρίσκονται οι μοναχικές, σκοτεινές και εργένικες προσωπικότητες ή για να μην τα δραματοποιούμε τόσο, οι αναμένοντες τον έρωτα. Είναι εκείνοι που οι επιλογές ή η τύχη τούς άφησε σε μία γωνία να παρατηρούν τα ερωτευμένα ζευγαράκια και να φωνάζουν (στην προσπάθεια τους να εισακουστούν και να το πιστέψουν και οι ίδιοι) ότι δεν έχουν ανάγκη από έρωτες. Ψέμματα! Όλοι έχουν!

Όλοι μας επιδιώκουμε να ερωτευτούμε. Ακόμη και εκείνοι που το παίζουν ελεύθεροι επαναστάτες, ακόμη και εκείνοι που ορκίστηκαν σε θεούς και δαίμονες ότι δεν θα έπεφταν ξανά σε αυτή την παγίδα, καθώς τους επέφερε μόνο πληγές, ακόμη και εκείνοι που απάντησαν αρνητικά στην ερώτηση «θέλεις να ερώτευτεις;». Ας μην κρυβόμαστε! Επιθυμούμε τον έρωτα! Είμαστε ερωτευμένοι με τον έρωτα! Γιατί όμως; Και κάπου εδώ έρχεται η απάντηση με περιγραφικό χαρακτήρα!

Ως δια μαγείας παρατηρείς γύρω σου μια θετική πλευρά που ποτέ άλλωτε δεν είχες προσέξει. Ξυπνάς το πρωί και νιώθεις ότι είσαι σε ένα εξωτικό νησί, να λιάζεσαι και να απολαμβάνεις το αγαπημένο σου ποτό… και ας ξυπνάς στην πραγματικότητα σε ένα διαμέρισμα που ίσως πνίγεσαι, σε μία δουλειά που ίσως απεχθάνεσαι, σε μία πόλη που ίσως απλά σε καταδιώκει. Μαζί με την απρόσμενη παρουσία του έρωτα έρχεται και ιδιαίτερη ομορφιά της καθημερινότητας σου. Όλα αποκτούν ένα λόγο. Η ρουτίνα που δάμαζε τις σκέψεις σου είναι πλέον άγνωστη λέξη, ενώ ο χρόνος αποκτά τη δική του βαρυσήμαντη υπόσταση.

Οι μοναδικοί συλλογισμοί που σε κατακλίζουν μέσα στη μέρα είναι το πότε θα τον δεις. Το στομάχι σου σφίγγεται και συνειδητοποιείς πως ίσχυε τελικά ο χαζός μύθος των πεταλούδων. Τα λεπτά γίνονται η απόλυτη εμμονή σου, χάρη στην τεχνολογία και τις μπλε ειδοποιήσεις που σε κάνουν να υπερβάλεις. Όταν αργεί να σου απαντήσει δύο λεπτά στο μήνυμα, συνοφρυώνεσαι, το φωτεινό σου πρόσωπο βυθίζεται στις ασφυκτικές αμφιβολίες και στα λανθασμένα συμπεράσματα. Ευτυχώς αυτό κρατάει μόλις λίγα λεπτά. Η απάντηση φτάνει και το «ομορφιά μου» είναι η αιτία να συγχωρήσεις κάθε αργοπορία του. Και μετά από αυτή την περιπετειώδη-βασανιστική μέρα, φτάνει η νύχτα, η ώρα που θα βουτήξεις στην αγκαλιά του, θα ξαπλώσεις στο στήθος του ακούγοντας την καρδιά του, εκτελώντας έτσι και την παραμικρή αμφιβολία που κρύβεις μέσα σου. Το χαμόγελο σου κοντεύει να πληγώσει τα ζυγωματικά σου, οι καρδιακοί σου παλμοί χάνουν κάθε ισορροπία τους, ενώ εσύ απλά γαληνεύεις με το ζεστό του βλέμμα και το τρυφερό του άγγιγμα.

Αναπτύσσετε ατελείωτες συζητήσεις. Δεν τον βαριέσαι. Δεν θέλεις να σταματήσει να μιλάει και ας μην σε ενδιαφέρουν τα θέματα που αναλύει. Βλέπεις, το πάθος του για συζήτηση σε παρασύρει και απλα καταλήγεις να βρίσκεις και εκεί κάτι το ξεχωριστό. Απορείς και τρομάζεις ταυτόχρονα, διότι δεν σου έχει συμβεί ποτέ άλλωτε κάτι παρόμοιο. Τα γλυκά λογια που ανταλλάσσετε αφυπνίζουν τη φαντασία σου. Εσύ και εκείνος κάπου μακριά από την βαβούρα και τις εντάσεις της απρόσωπης κοινωνίας, χαζεύοντας τους ουρανούς και τα θαύματα του. Μερικές φορές τα λόγια του ίσως μοιάζουν με τους στίχους του Σαίξπιρ. Σε εκνευρίζει αύτη η υπερβολή του, αλλά ακόμα και τότε διακρίνεις κάτι το ελκυστικό. Σχεδιάζετε ταξίδια, εκδρομές, περιπάτους και ας μην είσαι ο πιο αθλητικός τύπος. Διαβάζετε αγκαλιά αγαπημένα αποσπάσματα βιβλίων και παράλληλα τον χαζεύεις πλημμυρισμένη από έρωτα.

Έκεινη η περίοδος είναι που βλέπεις τον φτερωτό άγγελο λαμπερό, εντυπωσιακό και μοναδικό. Στο παιχνίδι όμως του έρωτα υπάρχουν δύο επιλογές. Ή απολαμβάνεις το παιχνίδι και συνεχίζεις ή φτάνεις στον τερματισμό, το βάζεις στην κούτα και το κλειδώνεις σε μία αποθήκη για να μην το βλέπει το οπτικό σου πεδίο. Φυσικά και στις δύο περιπτώσεις δεν πρέπει να λησμονείς οτι κέρδισες εμπειρίες και μαθήματα.

Για αυτούς που πληγώθηκαν,για αυτούς που απογοητεύτηκαν, για όλους εκείνους που αυτή η μέρα θα είναι λίγο μελαγχολική. Για εκείνους που πίσω από το χαμόγελο τους αναμένουν ανυπόμονοι μία επιστροφή, μία παρουσία. Για όλους λοιπόν εκείνους που ο χρόνος κατέληξε ο χειρότερος εχθρός τους.

Άνθρωποι θα έρχονται και άνθρωποι θα φεύγουν από τις ζωές μας. Βλέπετε η διαφορετικότητα αποτελεί κορωνίδα των ανθρώπινων σχέσεων. Δεν γίνεται να κουμπώνουμε με όλους, αλλά ούτε και χρειάζεται. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να φορέσουμε το χαμογελό μας, να πάρουμε αγκαλιά τους φίλους μας και να περάσουμε μια νύχτα γεμάτη κέφι, τρέλα και χορό. Και άλλωστε δεν ξεχνούμε τη σημαντική συνεισφορά του φαγήτου. Αυτό θα είναι ο αιώνια πιστός συντροφος μας.

Συμβουλή για τους ερωτευμένους: Δείξτε στο/η συντροφό σας τα συναισθήματα σας και τον έρωτα σας πριν είναι αργά. Οι αμφιβολίες, οι εγωισμοί και τα πείσματα δεν χωρούν ανάμεσα στους δύο.

Συμβουλή για τους ελεύθερους: Όσο ελεύθεροι ή πληγωμένοι και να είστε, δώστε μια ευκαιρία σε αυτόν τον άγγελο. Σίγουρα θα έχει πολλά να σας μάθει. Και αν ο χρόνος μέχρι τώρα δεν σας ευνόησε, μην τον κατηγορείτε. Θα σας ανταμείψει γενναιόδωρα.

* Η Μαρία Καραδημήτρη κατάγεται από την Κατερίνη και είναι φοιτήτρια της Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Παράλληλα ασχολείται με τη μουσική ως μέλος του αντίστοιχου τμήματος της Κοινότητας Νέων Κομοτηνής, ενώ κάθε Δευτέρα, στις 18:00 – 20:00, παρουσιάζει την εκπομπή “Dedicated to love” μέσα από τη συχνότητα του Ράδιο Παρατηρητής 24 7.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.