Απλη αναλογικη στην τοπικη αυτοδιοικηση, μεταθεση εκλογων και αποδεσμευση απο τις ευρωεκλογες

Τα θέματα που επικεντρώθηκε η ομιλία του γ.γ. του ΥΠΕΣ στην Κομοτηνή

Κώστας Πουλάκης
«Να υπάρχει μια τοπική αυτοδιοίκηση που θα λειτουργεί με περισσότερη δημοκρατία»

Τις επερχόμενες αλλαγές στον Καλλικράτη, που αναμένεται να περιέχονται στο νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το Υπουργείο Εσωτερικών ανέλυσε ο γ.γ. του υπουργείου κ. Κώστας Πουλάκης από την Κομοτηνή, το βράδυ της Τετάρτης 31 Ιανουαρίου.
 
Ο κ. Πουλάκης βρέθηκε στην Κομοτηνή καλεσμένος της δημοτικής παράταξης «Πολη-τική Ανατροπή» και ανέπτυξε μπροστά σε ένα κοινό που αποτελούνταν από σημαντικό αριθμό αυτοδιοικητικών τις αλλαγές που ετοιμάζουν, μεταξύ των οπαίων η εφαρμογή της απλής αναλογικής, αλλά και η αποσύνδεση των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές.

 

Περισσότερη δημοκρατία στην τοπική αυτοδιοίκηση

 
Την χαρά του που μπόρεσε, μέσα από την πρόσκληση της «Πολη-τικής Ανατροπής» να έρθει στην Κομοτηνή ώστε να καταθέσει εκ μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών και της Επιτροπής που επεξεργάστηκε τις αλλαγές για το θεσμικό πλαίσιο του Καλλικράτη εξέφρασε ο κ. Πουλάκης, τονίζοντας εξ αρχής ότι οι αλλαγές αυτές γίνονται προκειμένου «να υπάρχει μια τοπική αυτοδιοίκηση που θα λειτουργεί με περισσότερη δημοκρατία, να εμπνέει τους πολίτες για τη συμμετοχή, να αποκτήσει περισσότερη οικονομική ανεξαρτησία, ώστε στην επόμενη θητεία η τοπική αυτοδιοίκηση να ριζώσει πολύ περισσότερο, και να ανταποκρίνεται στις κοινωνικές ανάγκες».
 
Επίσης θεώρησε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι με την επίσκεψή του στην Κομοτηνή γνώρισε πολλά αυτοδιοικητικά στελέχη που ήρθαν για να πάρουν μέρος σε ένα διάλογο μετά τις προτάσεις που τους κατέθεσε.
 

Αυτός ο διάλογος έχει ξεκινήσει εδώ και ενάμιση χρόνο, μιας και πρόκειται για μια πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση, την οποία δεν θέλουν να κάνουν χωρίς διάλογο με τους αυτοδιοικητικούς ο οποίος ολοκληρώνεται σε διάστημα λίγων μηνών όταν και θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο του Υπουργείο για την κατάθεσή του στη Βουλή.
 
Οι βασικές αλλαγές που επέρχονται έχουν στόχο την περισσότερη δημοκρατία και την αυξημένη συμμετοχή των πολιτών, σημείωσε, ο κ. Πουλάκης, κάτι που έχει πολλές πτυχές, όπως το εκλογικό σύστημα, η ενδοδημοτική και ενδοπεριφερειακή αποκέντρωση, η οικονομική αυτοδυναμία και η συμμετοχή των εργαζομένων, με απώτερο σκοπό να χτυπηθεί το δημαρχο-κεντρικό και το περιφερειαρχο-κεντρικό σύστημα.

 

Ναι στην απλή αναλογική, αργότερα το χωροταξικό

 
Όσο για το θέμα της εφαρμογής της απλής αναλογικής, το οποίο έχει προκαλέσει αντιδράσεις από πολλούς αυτοδιοικητικούς, ο κ. Πουλάκης σημείωσε πως στις 31 περιοδείες που έχει κάνει στην Ελλάδα τα στελέχη της αυτοδιοίκησης, ανεξαρτήτως των πολιτικών τους απόψεων, κατανοούν ότι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος είναι προς όφελος όλων.
 
Την ίδια ώρα εξήγησε ότι το χωροταξικό του Καλλικράτη -το οποίο και ως κόμμα της αντιπολίτευσης είχαν δηλώσει πως οι αλλαγές που είχε φέρει το 2010 είχαν πολλές αδυναμίες και δημιούργησε αρνητικά αποτελέσματα σε πάρα πολλούς Δήμους- δεν αποτελεί την προτεραιότητα που αποτελούν τα θεσμικά θέματα σε αυτή τη μεταρρύθμιση.
 
Μετά την ψήφιση του επερχόμενου νομοσχεδίου, διευκρίνισε, τότε το υπουργείο θα ασχοληθεί με ορισμένες μόνο ακραίες δυσλειτουργικές περιπτώσεις, τις οποίες θα εξετάσουν ξεχωριστά. Κρίνει πάντως πως μια μεγάλη ριζική χωροταξική αναδιάρθρωση δεν μπορεί να γίνει αυτή την τετραετία.
 
Ζητούμενο βέβαια παραμένει ο χρόνος των εκλογών, γιατί ο κ. Πουλάκης πιστεύει πως θα πρέπει να διαχωριστεί, η ταυτόχρονη διεξαγωγή των ευρωεκλογών με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, κάτι που έγινε για πρώτη φορά στις εκλογές του 2014. «Θεωρούμε ότι δεν προσέφερε τίποτα θετικό, μπέρδεψε τους πολίτες, αλλά και αδυνάτισε το μήνυμα τόσο των Ευρωπαϊκών όσο και των αυτοδιοικητικών εκλογών» επεσήμανε εξηγώντας πως για αυτό έχουν προτείνει την προσαύξηση της τρέχουσας θητείας κατά 5 μήνες τη θητεία Δημάρχων και περιφερειαρχών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.