«Αναβει φωτα»… ο Ιωακειμ Ιωακειμιδης

Ο επόμενος showman της χώρας επιστρέφει στη Κομοτηνή και μιλά για τη νέα του δουλειά

O κ. Ιωακείμ Ιωακειμίδης, ένας ταλαντούχος νέος από την πόλη μας, είναι για πολλούς ο καινούριος showman αυτής της χώρας. Χάρη στην παιδεία του, τις πολλές ώρες προβών και τον ιδιαίτερο τρόπο που παρατηρεί την εποχή μας, σατιρίζει την κοινωνία μας, την χορεύει και την τραγουδάει…
 
Με το πάθος της νιότης του και, έχοντας υπάρξει πρωταγωνιστής σε μικρές και μεγάλες σκηνές, έχει ξεσηκώσει με το ταλέντο του στο παρελθόν την, συχνά μελαγχολική, πόλη μας. Στις 28 Ιανουαρίου θα κάνει ένα δυναμικό comeback, για να βρεθεί ακόμα μία φορά στην Λέσχη Κομοτηναίων, έναν χώρο που έχει αγκαλιάσει ουκ ολίγες φορές προσπάθειες νέων ανθρώπων και, φυσικά, παραστάσεις του ίδιου, μέσα από τις οποίες διυλίζει και αποθεώνει την κοινωνία μας εν καιρώ κρίσης με ευφυή κείμενα και παντομίμα!
 
Ο κ. Ιωακείμ Ιωακειμίδης μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής» για την επιστροφή του στην Κομοτηνή, τις τωρινές του σπουδές πάνω στο μουσικό θέατρο και, φυσικά, τη νέα παράσταση που αναμένουμε!
 
Ιωακείμ Ιωακειμίδης όμως αναλυτικά…
 
ΠτΘ: Πότε θα επιστρέψετε στην Κομοτηνή;
Ι.Ι.: Στις 28 Ιανουαρίου θα βρεθώ ξανά στην πόλη μας και, πιο συγκεκριμένα, στη Λέσχη Κομοτηναίων. Έχει προγραμματιστεί μία συνέντευξη και πρόκειται να σχολιάσουμε παλαιότερες δουλείες μου, να δούμε φωτογραφίες μαζί με όσους παρευρεθούν και, φυσικά, να μιλήσουμε για τη νέα μου παράσταση που θα είναι έτοιμη τον Απρίλιο.
 
ΠτΘ: Η νέα σας παράσταση φέρει τον τίτλο «Άναψε φώτα». Πόσο καιρό την προετοιμάζετε;
Ι.Ι.: Έχω την ιδέα στο μυαλό μου εδώ και παραπάνω από έναν χρόνο, αλλά φέτος παίρνει σάρκα και οστά.
 
ΠτΘ: Με τι ασχολείστε αυτόν τον καιρό;
Ι.Ι.:  Βρίσκομαι στην Αθήνα, όπου σπουδάζω μουσικό θέατρο στη σχολή του Θοδωρή Πανά, ενός εξαιρετικού χορογράφου, που μας διδάσκει και ο ίδιος. Έχω την χαρά να μαθαίνω από τους καλύτερους καθηγητές, όπως τον Δημήτρη Μαλλισόβα, σπουδαίο σκηνοθέτη που έχει αναλάβει τα μαθήματα της υποκριτικής και της σκηνοθεσίας και, φυσικά, τον πολύ καλό μουσικό, Αλέξη Πρίφτη, που εκτός από δάσκαλο θεωρώ και φίλο.
Θεωρώ ότι ο καλλιτεχνικός χώρος είναι απίστευτα δύσκολος. Πρόκειται για χώρο που, για να μπορέσεις να κρατηθείς, πρέπει να αγαπάς πολύ αλλά και να απορροφάς διαρκώς νέες γνώσεις, ώστε να εξελιχθείς. 

«Η δυσκολία μίας προσπάθειας έχει να κάνει και από το πόσο αγαπάς αυτό που επιδιώκεις» 

ΠτΘ: Πόσες ώρες χρειάζεται να αφιερώσει ένας νέος άνθρωπος που επιδιώκει να εξελιχθεί σε επαγγελματικό επίπεδο;
Ι.Ι.: Προσωπικά παρακολουθώ τα μαθήματα της σχολής μου τρεις φορές την εβδομάδα, από τις έντεκα το πρωί έως και τις τέσσερις, ενώ οι Παρασκευές μου περιλαμβάνουν μία επιπλέον ώρα που παρακολουθώ παραδόσεις μπαλέτου. Εκτός από τις παρακολουθήσεις της σχολής, βέβαια, παίρνω και ιδιαίτερα μαθήματα φωνητικής.
 
Αν και το πρόγραμμά μου είναι πάντοτε γεμάτο, αυτό με ευχαριστεί. Θεωρώ ότι ο κάθε άνθρωπος, ανάλογα με το πόσο πολύ θέλει κάτι, μπορεί και να το παλέψει και να το καταφέρει. Πηγαίνω στη σχολή και νοιώθω τόσο χαρούμενος, από την απίστευτη δύναμη και ενέργεια που μου δίνουν οι συμμαθητές, αλλά και οι καθηγητές μου.
 

Είναι, φυσικά, μία δύσκολη σχολή, κυρίως για κάποιον που δεν έχει ασχοληθεί ξανά στο παρελθόν με τον καλλιτεχνικό χώρο. Σε αυτήν είμαι ο νεώτερος μαθητής, μιας και οι περισσότεροι είναι μεγαλύτερα άτομα, από ερασιτέχνες ηθοποιούς μέχρι επαγγελματίες, πρωταγωνιστές σε μικρές και μεγάλες σκηνές, τηλεοπτικά shows και musicals.
 
Σίγουρα, ωστόσο, η δυσκολία μίας προσπάθειας έχει να κάνει και από το πόσο αγαπάς αυτό που επιδιώκεις. Αξίζει να πω πως οι σπουδές θεάτρου μου έχουν προσφέρει πολλά, όπως την ιδέα να εντάξω τον χορό στις παραστάσεις μου. Φυσικά πάντα αγαπούσα τον χορό, απλώς δεν είχα καταπιαστεί με αυτόν πριν. 

«Η καλύτερη συμβουλή που μου έχουν δώσει οι καθηγητές μου είναι να κάνω υπομονή» 

ΠτΘ: Ποια είναι εκείνη η συμβουλή από τους καθηγητές σας που κρατάτε ως πολύτιμη για τα επόμενά σας βήματα;
Ι.Ι.: Είναι κάτι που είναι πολύ απλό, αλλά με έχει βοηθήσει πάρα πολύ. Μου το είχε πει ο Αλέξης Πρίφτης…
Γνώριζα τη δουλειά του ήδη από τα μαθητικά μου χρόνια στο δημοτικό. Είχα παρατηρήσει την κάθε λεπτομέρεια στις παραστάσεις του αλλά και τη μουσική επένδυση που προτιμά. Ποτέ, όμως, δεν κατάφερα να παρακολουθήσω μία από κοντά, μιας και παρουσιαζόταν στην Αθήνα. Η γνωριμία μας, εν τέλει, έγινε τελείως συμπτωματικά, μέσω ενός ξαδέρφου μου και ο Αλέξης Πρίφτης με βοήθησε απίστευτα τόσο ως καθηγητής όσο και ως φίλος να αλλάξω.
 
Μου έχει δώσει πάρα πολλά πράγματα αλλά ένα θεωρώ το πιο σημαντικό, το να κάνω υπομονή. Είναι κάτι που θεωρώ δύσκολο, δεδομένης και της νεαρής ηλικίας μου. Έχω καταλάβει, ωστόσο, ότι έχει δίκιο, γιατί το να έχεις υπομονή είναι ένα τεράστιο βήμα που μπορείς να κάνεις για να πας ακόμα πιο μπροστά! 

Πηγή έμπνευσης ένα τραγούδι της Μαρινέλλας 

ΠτΘ: Τι κρύβει ο τίτλος της νέας σας παράστασης;
Ι.Ι.: Γύρω από την  νέα μου παράσταση με τίτλο «Άναψε φώτα» θα μιλήσουμε την Κυριακή 28 Ιανουαρίου στις 19:00 το απόγευμα στο δεύτερο όροφο της Λέσχη Κομοτηναίων. Ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από ένα τραγούδι της Μαρινέλλας, το «Άναψε φώτα», κρύβει, όμως και πολλά που θα αποκαλύψω στη συνέντευξη της Κυριακής…
 
Είναι μια παράσταση που  έχω ονομάσει «μουσική παράσταση» και όχι «One man show», παρ’ όλο που έχει μέσα σάτιρα και  μιμήσεις. Έχει, δηλαδή, πολλές αναφορές και στην προηγούμενη παράστασή μου το «Cabaret  Show»,  με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά έχω συμπεριλάβει και πολλά τραγούδια.
 
Το δεύτερο μέρος της παράστασης, συγκεκριμένα,  περιλαμβάνει ένα πεντάλεπτο αφιέρωμα στη Ρένα Βλαχοπούλου. Ο λόγος που  θεωρώ το «Άναψε Φώτα» περισσότερο μουσική παράσταση είναι πως, πέρα από αυτό το αφιέρωμα, περιλαμβάνει ακόμα ένα ποτ –  πουρί τραγουδιών, αλλά και σκηνές και πρόζα από κάποιες ταινίες.
 
Έχω εννιά μήνες να πατήσω το σανίδι, πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν θα μπορούσα, ωστόσο, να έχω μια ομάδα πίσω μου ενώ είμαι μακριά, γιατί θα υπήρχε πρόβλημα γύρω από τις πρόβες.
 
ΠτΘ:  Στο ενδυματολογικό κομμάτι συνεργάζεστε με μια νέα κοπέλα…
Ι.Ι.: Πρόκειται για την Γεωργία Καραγιαννάκη, η οποία σπουδάζει σχέδιο μόδας και ομολογώ ότι κάνει εξαιρετική δουλειά, όπως θα καταλάβετε και βλέποντας τα κουστούμια της παράστασης. Γνωριζόμαστε εδώ και τέσσερα χρόνια, έχοντας ως κοινό φίλο τον Παναγιώτη Κυριακίδη. Αν και η Γεωργία είχε δει κάποιες παραστάσεις μου δεν είχε τύχει να συνεργαστούμε ξανά στο παρελθόν. 

«Ίσως κάποιες φορές και πιο σκληρή κριτική στη σχολή, βέβαια, μου έχει κάνει απίστευτο καλό» 

ΠτΘ: Σας έχει ασκηθεί αυστηρή, κατά τη γνώμη σας, κριτική από τους καθηγητές σας στη σχολή;
Ι.Ι.: Θεωρώ ότι τη δουλειά μου δεν την έχουν κρίνει αυστηρά. Οι καθηγητές μου είδαν κάποιες φωτογραφίες από αυτή, δεν έχουν, όμως, παρακολουθήσει ολοκληρωμένα τις παραστάσεις μου. Δεν έχουν, επομένως, σφαιρική οπτική του τι κάνω ώστε να μπορέσουν να το κρίνουν. Περιμένουν να παρουσιάσω κάτι στην Αθήνα για να το παρακολουθήσουν. Ίσως κάποιες φορές κατά τη διάρκεια των μαθημάτων στη σχολή να μου έχει γίνει σκληρή κριτική αλλά μου έχει κάνει απίστευτο καλό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.