Ακομα πλημμυρισμενα μενουν χωραφια στην ευρυτερη περιοχη των Αμαραντων

Δεν υποχώρησαν εντελώς τα νερά στην περιοχή παρά τον ήπιο καιρό - Σε επεξεργασία οι αποζημιώσεις για το φυτικό κεφάλαιο, ολοκληρώθηκαν οι εκτιμήσεις για το ζωικό

Παρόλο που έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας από τις μεγάλες πλημμύρες του Δεκεμβρίου και ο καιρός στο μεταξύ βοήθησε χωρίς ιδιαίτερες βροχοπτώσεις, πολλά είναι τα χωράφια στην ευρύτερη περιοχή των Αμαράντων, τα οποία παραμένουν εν μέρει πλημμυρισμένα. 

Ο μεγάλος όγκος του νερού, που είχε προκαλέσει πλημμύρες στα χωράφια αλλά και προβλήματα εντός των οικισμών, φαίνεται πως δεν έχει αποτραβηχθεί εντελώς, ενώ και το έδαφος παραμένει φανερά κορεσμένο, κάτι που σημαίνει πως επόμενη έντονη βροχόπτωση θα δημιουργήσει πάλει θέματα στην περιοχή, μιας και πλέον δεν μπορεί να απορροφηθεί.
 
 

Απάντηση από το ΥΠΑΑΤ στις κοινοβουλευτικές ερωτήσεις για το θέμα 

Πάντως για το θέμα κατατέθηκαν επερωτήσεις στη Βουλή, τόσο από τον βουλευτή Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ, όσο και από τους βουλευτές του ΚΚΕ κ. Σ. Βαρδαλήκαι Γ. Δελή, στις οποίες απάντησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
 
Στην απάντησή του το Υπουργείο, σημειώνει πως βρίσκονται υπό εξέλιξη οι εκτιμήσεις για τις καλλιέργειες, ενώ έχουν ολοκληρωθεί για το ζωικό κεφάλαιο.
 
Όσο για τα εγγειοβελτιωτικά έργα, σημειώνει πως αυτά υπάγονται στην αρμοδιότητα των ΟΕΒ, που έχουν περάσει στην εποπτεία των Περιφερειών, και των ΟΤΑ.
 
 

«Κραυγαλέα η απουσία πολιτικής βούλησης για την αντιπλημμυρική προστασία του Ν. Ροδόπης» 

Σχολιάζοντας σκωπτικά την απάντηση του υπουργείο η ΤΕ Ροδόπης του ΚΚΕ αναφέρει πως «όπως διαπιστώνει κανείς από την απάντηση, ουσιαστικά το υπουργείο «περί άλλων τυρβάζει» σε ό,τι αφορά την αντιπλημμυρική προστασία. Σε ό,τι δε αφορά τις αποζημιώσεις, μας συνιστά Ιώβεια υπομονή».
 
Γι’ αυτό τον λόγο η ΤΕ Ροδόπης του ΚΚΕ πραγματοποίησε την περασμένη Τρίτη σειρά επαφών με τον Δήμαρχο Σαπών, κ. Σταυρίδη και τον αντιπεριφερειάρχη ΑΜΘ κ. Τσαλικίδη, σχετικά με τις αποζημιώσεις  των πλημμυροπαθών  της 17ης Δεκεμβρίου 2017 και τα σχέδια αντιπλημμυρικής προστασίας.
 
Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα από τις εν λόγω επαφές η αντιπροσωπεία σημειώνει σε γραπτό της μήνυμα πως «σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις, η ενημέρωση απέδειξε ότι, όταν το κράτος καλείται να αποζημιώσει, αυτό γίνεται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, ενώ όταν  είναι να πάρει  από τους πολίτες αυτό γίνεται με μεγάλη ταχύτητα. Π.χ.  ένα έκτακτο βοήθημα της τάξης των 600 ευρώ περίπου θα δοθεί σε πλημμυροπαθείς, (για ζημιές μέσα στο σπίτι) άγνωστο πότε ακριβώς. Δε συζητάμε για την αποζημίωση κτιριακών εγκαταστάσεων και  καλλιεργειών για τις οποίες  θα περιμένουν πολύ- πολύ ακόμα…. και θα είναι κάτω από την αξία της πραγματικής ζημιάς».
 
«Σε ό,τι δε αφορά τα ζητήματα αντιπλημμυρικής προστασίας», συνεχίζει η ΤΕ Ροδόπης του ΚΚΕ «από την ενημέρωση αποδεικνύεται ότι τοπικά σχέδια και κυρίως γνώση του προβλήματος υπάρχει, προτάσεις, ιδέες, υπάρχουν σε σωστή κατεύθυνση, κάποιοι οικονομικοί πόροι διατίθενται τοπικά ( π.χ από 200.000 ευρώ σε Δήμους Αριανών και Σαπών από την περιφέρεια) για αντιμετώπιση επιμέρους αναγκών αντιπλημμυρικής προστασίας,  όμως είναι κραυγαλέα η απουσία   πολιτικής βούλησης  των κυβερνήσεων διαχρονικά και της σημερινής ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ που δέσμια των πολιτικών τους υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου και της Ε. Ε , δεν χρηματοδοτούν ολοκληρωμένα σχέδια  αντιπλημμυρικής προστασίας, που θα αντιμετωπίζουν ριζικά το πρόβλημα,  με τα γνωστά βέβαια αποτελέσματα κάθε χρόνο».
 
Κλείνοντας η ΤΕ Ροδόπης του ΚΚΕ συμπεραίνει πως «ο λαός του νομού μας πρέπει να συνειδητοποιήσει την ανάγκη να συσπειρωθεί και να δώσει τη μάχη της αντιπλημμυρικής προστασίας, από την σκοπιά της διαχρονικής προστασίας του,  διεκδικώντας ανάλογους οικονομικούς πόρους, από τον κρατικό προϋπολογισμό, σε μια αγωνιστική πορεία μέχρι την ανατροπή της εξουσίας του μεγάλου κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων και αντικατάστασής της από την εργατική εξουσία, που αποτελεί τη μοναδική εγγύηση για την κάλυψη οριστικά και διαχρονικά  τέτοιων αναγκών».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.