Αυστηροτερη η ΕΕ για την ατμοσφαιρικη ρυπανση

Στην Κομοτηνή βρέθηκε ο προϊστάμενος της γενικής διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιώργος Κρεμλής

Στην Κομοτηνή βρέθηκε το Σάββατο 13 Ιανουαρίου ο προϊστάμενος της γενικής διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιώργος Κρεμλής, καλεσμένος από τον Πολιτιστικό και Λαογραφικό Σύλλογο Αμβροσίας «Οι Ακρίτες».
 
Ο κ. Κρεμλής ευχήθηκε σε όλους μια καλή χρονιά, και μίλησε με τα καλύτερα λόγια για το Σύλλογο, του οποίου αισθάνεται πλέον μέλος.
 
Όσο για τα τεκταινόμενα στον δικό του τομέα, σημείωσε πως φέτος ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά για την πολιτική που ακολουθείται στο περιβάλλον, μιας και έγιναν οι παγκόσμιες διασκέψεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, για την οποία θεωρεί πως χρειάζεται μια συσπείρωση και συλλογική προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας.
 
Για αυτό είναι και ιδιαίτερα δυσάρεστο το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν συμμετέχουν πλέον στην προσπάθεια αυτή, ο κ. Κρεμλής όμως πιστεύει πως έχει γίνει πλέον κοινός τόπος ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα αναπότρεπτο φαινόμενο, και πως θα πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα, κάτι για το οποίο η ΕΕ πρωτοστατεί, ενώ πρόσφατα ο πρόεδρος της Γαλλίας ανέλαβε πρωτοβουλίες για μια παγκόσμια διάσκεψη για την ενίσχυση των μέσων προστασίας του πλανήτη κατά της κλιματικής αλλαγής.
 
Πάντως παρόλο που τα τελευταία χρόνια έχουμε δει ως απότοκο της κλιματικής αλλαγής, ακραία καιρικά φαινόμενα, η ΕΕ στον τομέα του περιβάλλοντος έχει να επιδείξει πολλά επιτεύγματα, τόσο με την περιβαλλοντική της νομοθεσία, που έχει βελτιώσει τη διαχείριση των αποβλήτων, το πόσιμο νερό, την διαχείριση των αστικών λυμάτων κ.α.
 
Παρόλα αυτά, σημείωσε, παραμένει σοβαρό πρόβλημα η ατμοσφαιρική ρύπανση από τα αιωρούμενα σωματίδια και το διοξείδιο του θείου, που δημιουργεί προβλήματα και στην ανθρώπινη υγεία.
 
Για αυτό και η ΕΕ έχει κινήσει διαδικασίες παραβιάσεως για την μη τήρηση της Ευρωπαϊκής νομοθεσία που αναφέρεται στη ρύπανση του αέρα, με τη Βουλγαρία να έχει ήδη καταδικαστεί, να επίκειται καταδίκη της Πολωνίας και να ακολουθούν η Γαλλία και άλλες χώρες.
 
Το πρόβλημα επιδεινώνεται συνεχώς λόγω της οικονομική κρίσης, μιας και πολλοί πολίτες χρησιμοποιούν καυσόξυλα για να ζεσταθούν, κάνοντας οικονομία σε σχέση με άλλες μορφές θέρμανσης. 

Υστερεί η Ελλάδα στην εφαρμογή 

Η Ελλάδα δυστυχώς είναι ακόμα πολύ πίσω σε αρκετές μορφές της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, εξακολουθώντας να πληρώνει πρόστιμα για τις ανεξέλεγκτες χωματερές, αλλά και για την έλλειψη αποχετευτικού και κέντρου επεξεργασίας λυμάτων στην Ανατολική Αττική, την κακή διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων και άλλα.
 
«Είμαστε μια χώρα η οποία δυστυχώς επιβαρύνει με τα πρόστιμα που πληρώνει ακόμα περισσότερο τον κρατικό προϋπολογισμό, μιας και αυτά τα πρόστιμα πληρώνονται, σε τελική ανάλυση, από τον Έλληνα φορολογούμενο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κρεμλής.
 
Βέβαια πιστεύει πως μόνο με τη συμμετοχή όλων των πολιτών, που όλοι έχουν ένα περιβαλλοντικό αποτύπωμα, μπορούμε να μειώσουμε τις εκπομπές μας, είτε χρησιμοποιώντας φιλικές προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας είτε μειώνοντας τη χρήση του αυτοκινήτου αλλά και μη χρησιμοποιώντας πηγές θέρμανσης που συμβάλλουν περισσότερο στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. 

Δύσκολοι καιροί για την Ευρώπη 

Ευρύτερα πολιτικά, ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Κρεμλής, η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αντιμετώπισε προβλήματα το 2017, τόσο λόγω των εκλογικών αναμετρήσεων και της ακυβερνησία σε κάποια κράτη μέλη, αλλά και του έντονου ευρωσκεπτικισμού και απαισιοδοξίας σε κάποια κράτη.
 
Ο ίδιος θεωρεί πάντως πως με την επίλυση του προβλήματος της Γερμανίας μέσα από το μεγάλο συνασπισμό που κυοφορείται, ο Γαλλογερμανικός άξονας, ο οποίος είχε υπάρξει η κινητήριος δύναμη της Ευρώπης, θα αναλάβει πρωτοβουλίες για μια νέα συνθήκη, καθώς και την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της συνεργασίας.
 
«Είναι κάτι που χρειάζεται η Ευρώπη, θεωρώ ότι η ΕΕ είναι η μεγαλύτερη κατάκτηση για όλους μας, και αν δεν υπήρχε θα έπρεπε να την εφεύρουμε» σημείωσε, διαπιστώνοντας όμως πως φαίνεται να υπάρχει κάποιο έλλειμα επικοινωνιακά, μιας και ο πολίτης δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται τη σημασία της αλλά και τα στελέχη της δεν φαίνεται να είναι σε θέση να αναδείξουν τα πλεονεκτήματα της ΕΕ και να δημιουργήσουν ένα νέο όραμα, το οποίο θα πιστέψουν οι νέοι, με τελικό στόχο μιας μορφής Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης, που θεωρεί πως θα δώσει λύση στα προβλήματα ασφάλειας, ειρήνης και ευημερίας, μεταξύ άλλων.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.