«Ολοι γραφουν ποιηματα, αλλα οι ποιητες τα γραφουν με λεξεις»

Η Σοφία Τσιαλίκη παρουσίασε στην Κομοτηνή την ποιητική της συλλογή

Την πρώτη της ποιητική συλλογή, με τίτλο «Trilby» (εκδόσεις Γαβριηλίδη) παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία η κ. Σοφία Τσιαλίκη την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου στο βιβλιοχαρτοπωλείο «Δημοκρίτειο».
 
Η παραγωγή λόγου είναι ένα έργο συλλογικό, υπογράμμισε η ποιήτρια. Ο συγγραφέας, εξήγησε, φιλτράρει το κοινωνικό συνειδητό αλλά και τις κοινές συνειδητές εμπειρίες και εκπαιδεύει, ώστε να καταγραφούν εκ νέου με κατά το δυνατόν ανώτερο τρόπο.
 
Όλοι γράφουν ποιήματα, αλλά οι ποιητές τα γράφουν με λέξεις, είπε χαρακτηριστικά.

«Η επιστήμη της οδοντιατρικής με οδήγησε να συμπεράνω πως τον ασθενή μπορεί κανείς να θεραπεύσει αιτιολογικά μόνο με έναν τρόπο, αν καταφέρει να τον θεραπεύσει σε επίπεδο νοητικό», τόνισε ούσα ιατρός, εξηγώντας πως «η φράση όλα από το μυαλό ξεκινούν έχει άμεση σχέση όχι μόνο με τις νόσους του μυαλού και της ψυχής, αλλά και του σώματος».
 
Παρούσες ήταν οι κ. Δώρα Κάσσα-Παπαδοπούλου, φιλόλογος και Νόπη Μαρουφίδου, δικηγόρος, ενώ ο κ. Χρήστος Χατζόπουλος, μουσικός συγκίνησε παρουσιάζοντας μαζί με την κόρη του, Σοφία ένα μελοποιημένο ποίημα της συλλογής. Χορηγός επικοινωνίας ο «Παρατηρητής της Θράκης». 
 
Δώρα Κάσσα-Παπαδοπούλου «Νοιώθουμε λύπη για μία κοινωνία που αρνείται να συγκινηθεί από την ποιητική προσπάθεια»
 
«Η ποίηση είναι μία τέχνη που η τεχνολογική μας κοινωνία έχει εξωθήσει στο περιθώριο ως περιττή και εσωστρεφή», δήλωσε η κ. Κάσσα – Παπαδοπούλου.
 
«Ωστόσο εμείς με αγάπη για τον ποιητικό λόγο και τον δημιουργό του», τόνισε με θέρμη, «υπερασπιζόμαστε μία αισθητική απόλαυση που μπορεί να μας αναμορφώσει και να μας απελευθερώσει. Νοιώθουμε λύπη για μία κοινωνία που αρνείται να συγκινηθεί από την ποιητική προσπάθεια, εκτιμούμε όμως, βαθύτατα τον δημιουργό».
 

Τα εικοσιπέντε ποιήματα της πρώτης ποιητικής συλλογής της κ. Τσιαλίκη με τον αγγλικό τίτλο «Trilby», που σημαίνει «καπέλο θαυματοποιού» αποτυπώνουν, σύμφωνα με την φιλόλογο, τα θαυμαστά και, ταυτόχρονα, μετρημένα βήματα μίας πορείας προς τη λύτρωση. Η ποίηση αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί ως βαθειά υπαρξιακή, εκτίμησε, αν και σε ορισμένα ποιήματα γίνεται πιο κοινωνική και σχεδόν επιθετική προς εκείνους που παίζουν τον ρόλο των τιμητών για τις ζωές των άλλων.  

Ο έρωτας, ο θάνατος, η αγάπη, η μάχη των φύλων και η αυτογνωσία 

«Η Σοφία γράφει και γράφει καλά, καθώς είναι βαθύς γνώστης της ελληνικής γλώσσας», είπε, παίρνοντας τον λόγο η κ. Νόπη Μαρουφίδου, δικηγόρος, «ενώ τα νοήματα στο έργο της χαρακτηρίζονται από υψηλό επίπεδο ανάλυσης και χειρισμού. Στον αναγνώστη του βιβλίου της αυτό γίνεται φανερό από το πρώτο ακόμη ποίημα, “Δίκτυο παροχής πληροφοριών”».
 
«Διάβασα τα ποιήματά της και με άγγιξε η ευαισθησία τους, αλλά και τα ανυπέρβλητα νοήματα και συναισθήματα τα οποία πραγματεύονται. Ο έρωτας, ο θάνατος, η αγάπη, η μάχη των φύλων και η αυτογνωσία είναι μερικά από αυτά», κατέληξε συγκινημένη, «με έκαναν να εντρυφήσω και να σκεφτώ σε βάθος το νόημά τους».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.