Απορριφθηκε η ενσταση κατα της κατανομης των βουλευτικων εδρων στη Ροδοπη

Ζητούσε να κατανεμηθεί η έδρα στη ΝΔ και τον Ευριπίδη Στυλιανίδη

Απέρριψε το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο την ένσταση τεσσάρων πολιτών που είχε υποβληθεί κατά της κατανομής των βουλευτικών εδρών στις Εθνικές Εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, στις εκλογικές Περιφέρειες Ροδόπης, Ξάνθης και Κέρκυρας.
 
Οι πολίτες που προσέφυγαν ζητούσαν την αλλαγή της κατανομής των εδρών, με το επιχείρημα ότι ο εκλογικός νόμος ήταν αντισυνταγματικός ως προς την αντιπροσωπευτικότητα καθώς και άλλους λόγους, ζητώντας να δοθούν αυτές στους πρώτους στις λίστες του κόμματος της ΝΔ στις εκλογές, δηλαδή στους κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη στη Ροδόπη, κ. Αλέξανδρο Κοντό στην Ξάνθη και κ. Στέφανο Γκίκα στην Κέρκυρα, αφαιρώντας τις βουλευτικές έδρες από τον ΣΥΡΙΖΑ και κατανέμοντάς τες σε υποψηφίους του στις εκλογικές περιφέρειας Β΄ Αθήνας, Αττικής και Β΄ Θεσσαλονίκης, από όπου θα τις έχαναν οι τελευταίοι στη σειρά εκλογής σημερινοί βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
 
Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, το οποίο συζήτησε την υπόθεση τον Οκτώβριο του 2016, εξέδωσε την απόφαση τις προηγούμενες μέρες, διατηρώντας την κατάσταση ως έχει, κρίνοντας πως ο εκλογικός νόμος εφαρμόστηκε ορθώς καθώς η ΝΔ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 προκειμένου να συμπληρώσει τον αριθμό των 75 βουλευτών που της αναλογούν, μετά την συμπλήρωση όσων κατελήφθησαν με βάση το εκλογικό μέτρο, κατέλαβε έδρες στις τριεδρικές περιφέρειες όπου δεν συμπλήρωνε το μέτρο, με κριτήριο τα μεγαλύτερα αδιάθετα υπόλοιπά ψήφων της.
 
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην πάρει έδρα στις τρεις περιφέρειες που είχε το μικρότερο αριθμό αδιάθετων ψήφων (Ξάνθη, Ροδόπη, Κέρκυρα). Αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ για τη συμπλήρωση του μπόνους των 50 εδρών, κατέλαβε τρεις έδρες στις ίδιες περιφέρειες, όπου είχε τα μεγαλύτερα αδιάθετα υπόλοιπά του.
 
Η απόφαση επιδίκασε στους πολίτες, οι οποίοι παραστάθηκαν στη σχετική διαδικασία με κοινούς δικηγόρους, τη δικαστική δαπάνη, που αναλογεί σε 1.800 ευρώ στους τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και 1.800 ευρώ στους τρεις βουλευτές της ΝΔ κατά των οποίων στρεφόταν η ένσταση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.