Στο 11% η απορροφηση του ΕΣΠΑ στην ΑΜΘ

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος

Στο 11% αναμένεται να φτάσει η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ 2014-2020 μέχρι το τέλος του έτους στην Περιφέρεια ΑΜΘ, ενώ ήδη έχουν εγκριθεί 6 προγράμματα διασυνοριακή συνεργασίας, με 13 προτάσεις να εκκρεμούν.
 
Αυτό σημείωσε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος, απαντώντας στην επερώτηση του επικεφαλής της παράταξης Γνώση και Συνεργασία κ. Βασίλειου Τραιφόρου, ο οποίος μίλησε για χαμηλή απορροφητικότητα στο ΕΣΠΑ, ενώ ζήτησε να μάθει και σε ποια φάση βρίσκονται τα έργα Interregτης περιφέρειας. 

Στο 11% η απορροφητικότητα στο τέλος του 2017 

Ο κ. Μέτιος σημείωσε, πως σύμφωνα με έγγραφο της Διαχειριστικής, με ημερομηνία 18 Δεκεμβρίου, στο σύνολο του προγράμματος από τα 522 εκ. ευρώ που είναι συνολικά  το ΕΣΠΑ, έχουν βγει οι προσκλήσεις για το 71,98%, ώστε να υποβληθούν τα έργα.
 
Ήδη έχει ενταχθεί το 37,1%, με τις νομικές δεσμεύσεις να ανέρχονται στα 19,17% και πληρωμές, που είναι και η απορρόφηση, ανέρχεται στο 9,87%, ενώ μέχρι το τέλος του έτους αυτή η απορρόφηση θα φτάσει στο 11%.
 
Όπως ανέφερε ο κ. Μέτιος, κάθε περιφέρεια, ανάλογα με τα έργα που έχει να υλοποιήσει αλλά και πόσα έργα είναι συνεχιζόμενα από την προηγούμενη περίοδο, τα οποία πληρώνονται στην αρχή του επόμενου ΕΣΠΑ, βλέπει τις απορροφήσεις να προσαρμόζονται ανάλογα.
 
Εκτίμηση όμως της υπηρεσίας είναι ότι η Περιφέρεια θα είναι σε καλή κατάσταση σε σχέση με τις άλλες διαχειριστικές.
 
Το μείζον άλλωστε, κατά την άποψή του, είναι όχι μόνο να απορροφηθούν οι πόροι, αλλά και να επιλεγούν τα έργα ώστε να βοηθήσουν πραγματικά την ανάπτυξη της περιοχής.
 
Υπενθύμισε δε πως όλα τα προηγούμενα χρόνια απορροφήθηκαν πάρα πολλά εκατομμύρια, πάλι όμως η Περιφέρεια βρίσκεται στην τελευταία θέση όσο αφορά την ανάπτυξη, για αυτό θεωρεί πως θα πρέπει να υπάρχει περισσότερη προσοχή. 

6 προγράμματα Interreg εντάχθηκαν 

Όσο για τα Interreg, ανέφερε πως από τα προγράμματα που έχουν υποβάλλει, μέχρι τώρα έχουν εγκριθεί 6, τα 3 στο Interreg Ελλάδα-Βουλγαρία, 1 στο Interreg MED, και 1 στο LIFE, με ένα να είναι επιλέξιμο όμως θα εγκριθεί αργότερα από τις εκπτώσεις.
 
Από αυτά μόνο ένα έχει προχωρήσει, μιας και τα υπόλοιπα εγκρίθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2017, και μόλις υπογράφηκαν από την αρμόδια διαχειριστική αρχή.
 
Εκκρεμούν ακόμη 13 προτάσεις, στις οποίες όμως δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ώστε να υπάρχει μια πιο σφαιρική εικόνα για τις εγκρίσεις που θα έχουν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.