Εκδοτικο και πολιτικο unfair

Λάβαμε χθες στο e-mail μας το νέο ηλεκτρονικό τεύχος της εφημερίδας «Αντιφωνητής», που εκδίδει ο και δημοτικός σύμβουλος Κώστας Καραΐσκος. Η κυκλοφορία βέβαια του νέου φύλλου δεν είναι είδηση, αφού είναι τακτικότατη. Είδηση είναι όμως το unfair του γνωστού εκδότη, που είναι τελείως κόντρα στην άποψη ότι ο Κώστας Καραΐσκος και εμφορείται και υπηρετεί ιδέες, και έχει απερίφραστα το δικαίωμα αυτό, ακόμη κι αν είναι μειοψηφικές.
 
Ας εξηγήσουμε όμως, γιατί εξεπλάγημεν από την unfair και απροσδόκητη για μας συμπεριφορά του εκδότη. Τα πράγματα έχουν λοιπόν ως εξής. Την επαύριον της επισκέψεως Ερντογάν στην περιοχή, και μετά τον τεράστιο αγώνα των δημοσιογράφων της εφημερίδας μας, να καλύψουν τα τεκταινόμενα ενταύθα, και σε live  streaming σχεδόν, ανεβάζοντας video στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας μας αλλά και στα social media, παρευρισκόμενοι σ’ όλους τους χώρους που συνέβαιναν γεγονότα, ήτοι και στην προσευχή του Τούρκου Προέδρου στο Τζαμί του Κιρ Μαχαλέ, αλλά και στην πλατεία με την αντίδραση των 22 Συλλογικοτήτων, μεταξύ των οποίων και ο Σπάρτακος, ήτοι η δημοτική ομάδα της οποίας ηγείται ο κ. Καραΐσκος, καθώς και όλα τα μετέπειτα γεγονότα που ακολούθησαν στη συνέχεια, την επαύριον της επισκέψεως Ερντογάν στην περιοχή λοιπόν, ο κ. Καραΐσκος απέστειλε στο προσωπικό μου e-mail την ακόλουθη διαμαρτυρία, η οποία και μας άφησε κατάπληκτους. Στο πλαίσιο αυτό και, αφορμώντας από τον σεβασμό που οφείλουμε να αποδίδουμε σε κάθε συμπολίτη, ακόμη κι όταν διαφωνούμε, συνέταξα απάντηση προς τον κ. Καραϊσκο για να εκφράσω και τη δική μου άποψη, και τα δικά μου επιχειρήματα, όπως συνήθως γίνεται στη δημοκρατία. Φυσικά και την απάντησή μου ως εκδότρια εφημερίδας, σεβόμενη τον κώδικα δεοντολογίας που έθετε στο τραπέζι ένας μεγαλύτερος ηλικιακά συνομιλητής, δεν τη δημοσίευσα όπως θα μπορούσα, αλλά την έστειλα ως όφειλα στο e-mail του εκδότη.
 
Ο κ. Κώστας Καραΐσκος, εκπαιδευτικός ο ίδιος όμως και μεγαλύτερός μου ηλικιακά, εκδότης ων, στην ηλεκτρονική εφημερίδα του σήμερα, φιλοξενεί την επιστολή «διαμαρτυρίας» που απέστειλε στην εφημερίδας μας, τον «Παρατηρητή της Θράκης», στην οποία καταλογίζει τα μύρια όσα και μεταξύ άλλων…. «λογοκρισία», αγνοώντας πλήρως την απάντηση, που έλαβε από την εφημερίδα μας, για το συγκεκριμένο σχόλιό του στο προσωπικό του e-mail.
 
Αλήθεια, πώς είναι δυνατόν να προχωρήσει η ζωή και η κοινωνία, όταν από τη μια οι δάσκαλοι κινούνται στη γραμμή «του δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις» και από την άλλη «θιασώτες» οι ίδιοι της «ελευθεροτυπίας τάχα», χειρίζονται ειδήσεις, απόψεις και γεγονότα κατά το πώς τους βολεύει, πρώτοι και αδιάψευστοι «λογοκριτές» οι ίδιοι;
 
Προς αποκατάσταση λοιπόν της αλήθειας, αμέσως ακολούθως και οι τρεις επιστολές, ήτοι οι δυο του κ. Καραϊσκου, —η δεύτερη ολιγόστιχη αλλά πλήρως απαξιωτική  της απάντησης που έλαβε στο προσωπικό του e-mail— και η πλήρως αγνοημένη από τη δημοκρατία(;) της πυγμής απάντηση της εφημερίδας μας.  Ν.Β., Τ.Β. 

Ι. Η επιστολή του κ. Κώστα Καραΐσκου 

Κυρία διευθύντρια,
 
Διάβασα το δημοσίευμά σας στον «Παρατηρητή» (9-12-17) για την προχθεσινή επίσκεψη Ερντογάν και την συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώσαμε. Στην περιγραφή αυτής της τελευταίας η σταλινική λογοκρισία και η προσωπική εμπάθεια κατάφεραν το απίθανο: να γραφούν πολλά (και μερικά ανακριβή) χωρίς μάλιστα την παραμικρή αναφορά στο όνομα του κεντρικού ομιλητή και πρωταγωνιστή της όλης, πενθήμερης αντίδρασης! Αν δεν σας διακατείχε αυτή η αντιεπαγγελματική μισαλλοδοξία θα είχατε πληροφορηθεί ότι ΔΕΝ διοργάνωσαν την συγκέντρωση οι 22 συλλογικότητες που λέτε και δεν θα υποδιπλασιάζατε το πλήθος των συγκεντρωμένων που εκτίμησαν ΟΛΑ τα άλλα ΜΜΕ. Η δε προκλητική αποσιώπηση εμού προσωπικά και της δημοτικής παράταξης ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ  —ενώ γράφετε αναλυτικά κι ονομαστικά για όλους τους άλλους! — ξεφεύγει από κάθε όριο δημοσιογραφικής λειτουργίας. Δεν είμαι εγώ ως πρόσωπο που χρειάζομαι την μνεία σας –με το πολυετές σας «εμπάργκο» ξεπεράσατε και τους σιτιζόμενους από το Προξενείο— αλλά οι συμπολίτες μας που περιμένουν πληροφόρηση (και) από τον τοπικό Τύπο. Θα σας έλεγα πως ήταν μια μεγάλη ΝΤΡΟΠΗ αυτό που κάνατε αλλά διαβάζοντας στο ίδιο άρθρο την απίστευτη αναφορά σας στο Κουρδικό ως ζήτημα «που διαχειρίζεται η Τούρκικη Δημοκρατία» (!!!), αντιλαμβάνομαι ότι ο/η γράφων/ουσα αγνοεί πλήρως την έννοια αυτή. 

Κώστας Καραΐσκος,
ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, Παράταξη Πολιτών

ΙΙ. Η απάντηση της εφημερίδας μας 

Aγαπητέ κ. Καραΐσκο,
 
ομολογώ ότι με έκπληξη, όχι ως προς την κίνηση, αλλά ως προς το ύφος που χρησιμοποιείτε έλαβα την επιστολή που αποστείλατε, την Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, σε συνέχεια του σχετικού ρεπορτάζ που αφορούσε στο χρονικό της επίσκεψης του κ. Ερντογάν στην περιοχή μας και κατ’ επέκταση εμπεριείχε και την σχετική κάλυψη στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής.
 
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Διατρανώνετε  πως την συγκέντρωση διαμαρτυρίας δεν διοργάνωσαν οι 22 συλλογικότητες που στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας εξεδήλωσαν την αντίθεσή τους στην επίσκεψη του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας  –γιατί αυτός είναι ο γνωστός και επίσημος όρος που χρησιμοποιείται για την γείτονα – με σχετική επιστολή στον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπουργό Εξωτερικών.
 
Μα εσείς ο ίδιος σε ερώτηση δημοσιογράφου στην σχετική συνέντευξη τύπου που παραθέσατε, μαζί με εκπροσώπους τριών ακόμα εκ των συλλογικοτήτων που υπογράφουν την επιστολή, ορίσατε ως τόπο συγκέντρωσης των διαφωνούντων την κεντρική πλατεία της Κομοτηνής καθώς και την ώρα έναρξης της συγκέντρωσης. Ή αμφισβητείτε το σύνολο των τοπικών συναδέλφων δημοσιογράφων που ήταν παρόντες στην σχετική συνέντευξη τύπου και οι οποίοι στο σύνολό τους μετέφεραν δια μέσου των ΜΜΕ τους το σχετικό «ραντεβού»;
 
Ήταν ή όχι παρόντες, και μάλιστα προεξήρχαν των υπολοίπων συγκεντρωθέντων, οι προαναφερθέντες τέσσερις μαζί με εσάς, εκπρόσωποι των συλλογικοτήτων, στην σχετική συγκέντρωση, παίρνοντας μάλιστα τον λόγο δια της «ντουντούκας» και δίνοντας το παλμό στην όλη κινητοποίηση; Και τέλος ως προς το πρώτο αυτό σκέλος της διαμαρτυρίας σας, στην πρώτη πρόταση αυτής, πριν μας υποδείξετε ότι «ΔΕΝ διοργάνωσαν την συγκέντρωση οι 22 συλλογικότητες» αναφέρετε ότι «διάβασα το δημοσίευμά σας στον «Παρατηρητή» (9-12-17) για την προχθεσινή επίσκεψη Ερντογάν και την συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώσαμε». Τελικά την οργανώσατε ή όχι, γιατί αυτοαναιρείστε στα ίδια τα γραφόμενά σας. Και σε κάθε περίπτωση ήσασταν παρών και μάλιστα όπως μόνος σας επισημαίνετε ως «κεντρικός ομιλητής και πρωταγωνιστής της όλης, πενθήμερης αντίδρασης» ή και αυτό είναι δημιούργημα της νοσηρής μου φαντασίας ως υπογράφουσα το σχετικό ρεπορτάζ;
 
Από τη μία δε αποποιείστε την οργανωτική ευθύνη της εν λόγω συγκέντρωσης  —αλήθεια γιατί;—  και από την άλλη ζητάτε τα ρέστα για την μη αναφορά σας, ή της δημοτικής παράταξης «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ» στο σχετικό ρεπορτάζ την ώρα που οι υπόλοιποι όπως λέτε αναφέρονται ονομαστικά και ρητά. Να σας πω,  σε αυτό το σημείο ότι, όπως γίνεται ξεκάθαρο από το σχετικό ρεπορτάζ, φιλοξενείται κομμάτι των δηλώσεων που έκαναν στο σύνολο των παρόντων ΜΜΕ συμμετέχοντες στην συγκέντρωση, όπως ο κ. Γεωργιάδης  πρόεδρος του Παραρτήματος Ξάνθης της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών, ενώ και σημεία των όσων κατέθεσαν μέσω ντουντούκας οι κ.κ. Κακουλίδης και Χατζηγεωργίου. Εξ όσων θυμάμαι πήρατε τον λόγο και τον δώσατε άμεσα στους «συναγωνιστές» σας ούτως ώστε να διαβαστούν τα ψηφίσματά τους. Και εφόσον όπως λέτε δεν επιζητείτε την προσωπική προβολή, για ποιον λόγο διαρρηγνύεται τα ιμάτια σας, εφόσον το σύνολο των όσων καταγράφει το ρεπορτάζ  —καθώς όπως οφείλετε να γνωρίζετε έχοντας ρόλο εκδότη η έντυπη δημοσιογραφία θέτει περιορισμούς σε όριο λέξεων— εκφράζει την ουσία της συγκέντρωσης; Εκτός αν την ουσία της συγκέντρωσης εξέφρασαν μονάχα οι δικές σας απόψεις.
 
Επιστρέφω στα λεγόμενα του κ. Γεωργιάδη, ο οποίος στις σχετικές του δηλώσεις, έκανε λόγο για 1000 συγκεντρωθέντες —για να σας προλάβω υπάρχει το σχετικό υλικό που το αποδεικνύει—, ενώ εσείς υποστηρίζετε πως ο «ΠτΘ» υποδιπλασίασε τον αριθμό. Επειδή το λέτε εσείς ή ο κ. Γεωργιάδης που ανέβασε τον αριθμό ακόμα περισσότερο, σημαίνει ότι και αυτό ισχύει; Ήμουν παρούσα από την αρχή έως και το τέλος την συγκέντρωσης, συμπεριλαμβανομένης της πορείας και ο αριθμός των συγκεντρωθέντων δεν ξεπέρασε σε καμία περίπτωση τα 150 άτομα. Εκτός αν στον αριθμό αυτό  προσμετράτε και τον αριθμό των ασφαλιτών, των δυνάμεων των ΜΑΤ και τους συμπολίτες που έπιναν καφέ στις παρακείμενες καφετέριες. Για όλα τα προαναφερθέντα κ. Καραϊσκο υπάρχει σχετικό υλικό, φωτογραφικό αλλά και βίντεο που το επιβεβαιώνουν. Και στο κάτω κάτω αν η επιτυχία της όλης συγκέντρωσης για εσάς έγκειται στα 300 άτομα σύνολο, τότε προφανώς έχετε θέσει τον πήχη πολύ χαμηλά.
 
Αντίστοιχο υλικό, γιατί τα γραπτά και δη τα όσα δημοσιοποιούνται μένουν κ. Καραϊσκο, υπάρχει σε δημόσια θέα που αντικρούει στο έπακρο τα όσα αναφέρετε περί αποσιώπησης της παρουσίας σας και της δημοτικής παράταξης την οποία εκπροσωπείτε, καθώς και τα περί «πολυετούς εμπάργκο» από τις σελίδες του «ΠτΘ». Η επιλεκτική ανάγνωση προφανώς του τοπικού τύπου που σας διακατέχει, δεν σας έχει επιτρέψει να παρακολουθήσετε τις χιλιάδες αναφορές του «ΠτΘ» στα όσα καταθέτει στον καθημερινό διάλογο η δημοτική παράταξη «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ»,  τη φιλοξενία των σχετικών ρεπορτάζ, αλλά και τις προσωπικές σας συνεντεύξεις όλα αυτά τα χρόνια τόσο στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας όσο και στο Ραδιόφωνο του «ΠτΘ». Όλα στο πλαίσιο της πολυφωνίας που υπερασπίζεται από την πρώτη στιγμή της κυκλοφορίας του ο «ΠτΘ». Αλλά και πάλι μία αναζήτηση στο σχετικό αρχείο του «ΠτΘ»  —και ηλεκτρονικά—  μπορεί να επιβεβαιώσει την πλήρη διαστρέβλωση των γεγονότων από μέρους σας.
 
Από κει και ύστερα αν είστε μέρος των πολιτών, τους οποίους αναφέρετε, και περιμένετε να ενημερωθείτε για την πραγματικότητα της περιοχής, από τα αθηναϊκά μέσα και όχι από τον τοπικό τύπο και κατ’ επέκταση όσους ζουν και γνωρίζουν εκ των έσω τα όσα λαμβάνουν χώρα στην περιοχή, τότε δικαιολογούνται, τουλάχιστον ως ένα σημείο, τα όσα προασπίζεστε και  βροντοφωνάξατε με θέρμη και κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης μαζί με τους υπολοίπους συγκεντρωμένους που κάθε άλλο παρά στην πραγματικότητα της Θράκης ανταποκρίνονται, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.
 
Όσο για το ποιος θα έπρεπε να ντρέπεται κ. Καραΐσκο, η ντροπή έγκειται αποκλειστικά σε εσάς,  για το ύφος σας απέναντι σε ένα μέσο, και στα πρόσωπα που το αποτελούν, που έχει καταθέσει και θα συνεχίσει, παρά την προσπάθεια πολλών, να καταθέτει τα διαπιστευτήριά του.
 
Και εγώ ντρέπομαι προσωπικά κ. Καραϊσκο για τις εικόνες που αντίκρυσα και μερίδα των όσων άκουσα να λέγονται στην διάρκεια της συγκέντρωσης αυτής, αλλά όπως επιτάσσει η αντικειμενική δημοσιογραφία και τα κατέγραψα ως είχαν και παρέμεινα καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής στην συγκέντρωση και τη πορεία η οποία ακολούθησε για την πλήρη καταγραφή των όσων έλαβαν χώρα.
 
Και εγώ ντρέπομαι που στο κάλεσμά σας και στην σχετική επιστολή και στην συνέντευξη τύπου φροντίσατε να διατρανώσετε τα περί «ειρηνικής κινητοποίησης» την ώρα που ούσα παρούσα, όπως και το σύνολο των συναδέλφων καθώς και διερχόμενων πολιτών, αντικρίσαμε σκηνές απείρου κάλλους, με λεκτικές επιθέσεις προς τους αστυνομικούς που περιφρουρούσαν την συγκέντρωση περί «προδοτών της πατρίδας» κ.ο.κ., και άλλα συνθήματα που κάθε άλλο παρά συνάδουν στην διαφύλαξη της ειρήνης και του αγαθού της «ειρηνικής συμβίωσης χριστιανών και μουσουλμάνων» στην περιοχή μας, που κατά τα άλλα κάνατε σημαία.
 

Νατάσσα Βαφειάδου

ΙΙΙ. Η ανταπάντηση του κ. Καραΐσκου 

Όσα είχα να γράψω τα έγραψα, δεν θα ασχοληθώ με την ανασκευή κωμικών αιτιάσεων. Η φλύαρη «απάντηση» που έλαβα είναι αρκετή: χωρίς να λέει λέξη για το κύριο θέμα που ανέφερα, φανερώνει την αλήθεια. Σας χαιρετώ και σας εύχομαι όλα τα καλά της Τουρκικής Δημοκρατίας.
 
**** 
Βρε την αλήθεια, που οφείλει να είναι πάντα μονόπλευρη!!!  Σίγουρα πάντως τέτοια αλήθεια ελληνικής προέλευσης δεν είναι… Κατά τα ειωθότα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού δηλαδή, έναν Πλάτωνα ή έναν Σωκράτη!!!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.