«Εκτεθειμενος εισαγγελεας, εκτεθειμενη και η δικαιοσυνη»

Η παραγγελία που δόθηκε από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ροδόπης προς την Αστυνομική Διεύθυνση, σαφώς εκθέτει και τον Εισαγγελέα (δεν γνωρίζω ποιός υπογράφει) που την έδωσε και μέσω αυτού τη Δικαιοσύνη. Αν όντως αναζητούσε πραγματογνώμονα όπως διαρρέεται, αντί να ερευνήσει, να ρωτήσει τηλεφωνικά ή διά ζώσης Δικηγόρους που ασχολούνται ή διδάσκοντες του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου που δικηγορούν στην Κομοτηνή και να τους καλέσει μετά από συνεννόηση μαζί τους, προτίμησε μια παραγγελία που προσιδιάζει σε δίωξη φρονήματος με εύλογες συνέπειες . Ενδεχόμενη απειρία, σίγουρη ατολμία να τίθενται στο αρχείο εγκλήσεις που όζουν ρατσισμό, φασισμό και δικομανία, έλλειψη σοβαρής επεξεργασίας, οδηγούν σε τέτοια αποτελέσματα που αναστατώνουν, ενισχύουν την καχυποψία απέναντι στη Δικαιοσύνη και την Πολιτεία ως εγγυητή των ατομικών ελευθεριών.
 
Η ΕΔΕ που διέταξε η ΕΛΑΣ η οποία και ανακάλεσε το δικό της έγγραφο, είναι κατά τη γνώμη μου άνευ σημασίας, αφού αυτή απλώς εκτέλεσε εισαγγελική παραγγελία, την οποία υποθέτω ότι απλώς αντέγραψε ως συνήθως. Προβληματισμός που θα μπορούσε να προκληθεί για ενδεχόμενες συνέπειες από τον τρόπο παραγγελίας θα ήταν μάλλον πολυτέλεια… Εξάλλου δεν θα μπορούσα να σκεφτώ χαμηλόβαθμο αστυνομικό να αμφισβητεί εισαγγελική παραγγελία.
 
Η Εισαγγελία του ΑΠ όμως οφείλει να απαντήσει πειστικά, με τους τρόπους διερεύνησής της, σε όλους τους προβληματισμούς που δημιουργήθηκαν σήμερα. Λεπτομερώς, πειστικά, άμεσα και με τρόπο πλήρη, που να μην αφήνει περιθώρια σε ΚΑΝΕΝΑΝ να θεωρήσει ότι υπάρχουν ρωγμές στην προστασία της Δημοκρατίας.

*Ο Γιώργος Πεταλωτής είναι νομικός, πρ. υφυπουργός δικαιοσύνης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.