Ηλθε, μιλησε και …απηλθε ο Προεδρος της Τουρκιας Ρετζεπ Ταγιπ Ερντογαν στην Κομοτηνη

Το «χρονικό» της επίσκεψής του στη Θράκη: Διπλή ομιλία, θερμή υποδοχή από «μεταφερόμενο» κοινό, τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και … η αντίδραση

 Συνοδευόμενος από το μισό υπουργικό του συμβούλιο, και συγκεκριμένα εννέα υπουργούς, αλλά και πολυπληθή φρουρά κατέφθασε το πρωί της Παρασκευής, 8 Δεκεμβρίου, στην Κομοτηνή, για πρώτη φορά με την ιδιότητα του Προέδρου της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
 
Το αεροπλάνο του Τούρκου Προέδρου, ο οποίος συνοδευόταν επίσης από τη σύζυγό του Εμινέ, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης λίγο μετά τις 11  το πρωί, όπου και τον υποδέχτηκαν ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, καθώς και ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Αμανατίδης. Παρόντες επίσης και οι τρεις βουλευτές του νομού Ροδόπης κ.κ. Μουσταφά Μουσταφά, Αϊχάν Καρά Γιουσούφ και Ιλχάν Αχμέτ, με τους οποίους ο Τούρκος Πρόεδρος αντήλλαξε χειραψία και είχε ολιγόλεπτη συνομιλία. Ακολούθως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά της συζύγου του, οδηγήθηκε στο αυτοκίνητο που θα τον μετέφερε στην Κομοτηνή, στην οποία και κατέφθασε με ολιγόλεπτη καθυστέρηση σε σχέση με τον επίσημο προγραμματισμό του.
 

Προσευχή συνοδεία του μισού υπουργικού συμβουλίου

Η πρώτη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν,  ως Τούρκου Προέδρου,  στην Κομοτηνή ξεκίνησε  με την «επίκληση της βοήθειας του Θεού», ήτοι με προσευχή για τον ίδιο τον πρόεδρο, τους εννέα υπουργούς του, τους «αιρετούς» μουφτήδες της Θράκης και μικρό αριθμό πιστών. Στο Κιρ Μαχαλέ Τζαμί  πολυπληθής ήταν όμως και ο αριθμός δημοσιογράφων από τα κεντρικά μέσα ενημέρωσης της Ελλάδας, της Τουρκίας, αλλά και διεθνή  πρακτορεία, που για τις ανάγκες του ρεπορτάζ ήταν εκεί συγκεντρωμένοι.


 
Τον Τούρκο πρόεδρο υποδέχθηκαν  «αιρετοί» μουφτήδες, ιερωμένοι από την Τουρκία, ντόπιοι πιστοί, ενώ δύο μικρές χαριτωμένες μουσουλμάνες του προσέφεραν άνθη. Αμέσως μετά, Πρόεδρος της Δημοκρατίας και υπουργοί εισήλθαν στο τζαμί, όπου επιτέλεσαν το ιερό καθήκον της προσευχής.
 
Σημειώνεται ότι ο ιμάμης που τέλεσε τη λειτουργία στο μήνυμά του αναφέρθηκε στην Ιερουσαλήμ και στην ανάγκη για ειρήνη στην πόλη των τριών θρησκειών, μήνυμα που μετέφεραν κατά την επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
 

Μεταξύ των υπουργών που συνόδευαν τον Τούρκο πρόεδρο, ήταν και ο γνωστός και συχνός επισκέπτης της Θράκης, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, νυν υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

100-150 άτομα  στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των 22 συλλογικοτήτων

Την ίδια ώρα 100 με 150 πολίτες, Ροδοπίτες και μη, είχαν συγκεντρωθεί στην κεντρική Πλατεία Κομοτηνής, ανταποκρινόμενοι στην σχετική πρόσκληση που είχαν απευθύνει οι εκπρόσωποι των 22 συλλογικοτήτων της Θράκης, που στις αρχές της εβδομάδας απέστειλαν επιστολή προς τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου.

Πέραν των μελών των συλλογικοτήτων που υπέγραφαν την επιστολή και έδωσαν το παρών στη συγκέντρωση,  σ’ αυτήν συμμετείχαν και συμπολίτες με αρνητικά ιστορικά βιώματα, όπως ομάδες Ποντίων και Κυπρίων,  ή με γενικότερες αντιθέσεις σε ζητήματα που διαχειρίζεται η Τούρκικη Δημοκρατία, όπως το κουρδικό, καθώς  και λιγοστά μέλη της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. 

 

Πιο συγκεκριμένα οι πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των 22 συλλογικοτήτων για ειρηνική συγκέντρωση στην Κεντρική πλατεία, κρατώντας σημαίες — ελληνικές, του Πόντου, κι ακόμα  λάβαρο με φωτογραφίες του Οτσαλάν—  έψαλαν τον εθνικό ύμνο και ανέγνωσαν μηνύματα υπέρ της αποφυλάκισης του ηγέτη των Κούρδων Αμπτουλάχ Οτσαλάν, κατά της δράσης του Τουρκικού Προξενείου στην Κομοτηνή, ενώ «ενέπλεξαν» στη διαμαρτυρία και τη γνωστή στην Κομοτηνή «διαμάχη» της ΠΑΕ Ποντίων για τη φανέλα της.


 
Η συγκέντρωση τελούσε υπό ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό, χωρίς να σημειωθούν σημαντικά επεισόδια, παρά μόνο κάποιες λεκτικές «αψιμαχίες». Η ειρηνική κατάληξη της πορείας οφείλεται και στην άψογη διαχείριση της συγκέντρωσης από την αστυνομία, η οποία κατεύνασε τη «σφοδρή επιθυμία» να πραγματοποιηθεί εκτενής πορεία, επιτρέποντας μια μικρή διαδρομή μέχρι το «Βαρέλι του Τροχονόμου», επί της Ορφέως.

Οι δηλώσεις Γεωργίου Γεωργιάδη, Μιχάλη Κακουλίδη και Ελένης Χατζηγεωργίου

«Θέλουμε να δείξουμε ότι είμαστε εντελώς αντίθετοι με την παρουσία του κ.Ερντογάν εδώ και ότι οι θρακιώτες δεν είναι αμέτοχοι πλέον στις όποιες αποφάσεις των κυβερνήσεων, χωρίς τη δική μας συμμετοχή ή ερώτηση» τόνισε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Παραρτήματος Ξάνθης της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών κ. Γεώργιος Γεωργιάδης», ενώ ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΟΝΤΙΩΝ κ.Μιχάλης Κακουλίδης δήλωσε πως «διαμαρτυρόμαστε για την παρουσία και τη δράση του τούρκικου προξενείου στην Κομοτηνή, το οποίο θα πρέπει να αποχωρήσει άμεσα από την Κομοτηνή, γιατί όλοι γνωρίζουμε τις δράσεις του». Να σημειωθεί πως τον λόγο έλαβε και η κ. Ελένη Χατζηγεωργίου, από το Σύλλογο Κυπρίων ν. Ξάνθης.

«Είστε η γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών» το μήνυμα Ερντογάν από το Τζελάλ Μπαγιάρ

Ακολούθησε η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στο Γυμνάσιο-Λύκειο Τζελάλ Μπαγιάρ, όμως μάλλον δυσαρεστημένος θα ήταν ο ιδρυτής του Τζελάλ Μπαγιάρ, πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας και θεμελιωτής της ελληνοτουρκικής φιλίας από κοινού με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Ισμέτ Ινονού και τον Κεμάλ Ατατούρκ, για το ασφυκτικό κλίμα που ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της σύγχρονης επίσκεψης τούρκου προέδρου, του Ταγίπ Ερντογάν, στο ιστορικό εκπαιδευτήριο.


 
Το εκπαιδευτήριο που ιδρύθηκε με φροντίδα της Βασιλίσσης Φρειδερίκης, και το οποίο εγκαινίασε ο ίδιος, συνοδεία των βασιλέων, σε τελείως όμως άλλη θριαμβευτική, του ειρηνικού κλίματος, ατμόσφαιρα. Μία ατμόσφαιρα που πιστοποιούσε τη διάθεση όλων, Ελλήνων και Τούρκων, για ειρηνική συνύπαρξη και κοινή πρόοδο, διάθεση που αποτυπώθηκε στο φωτογραφικό υλικό της εποχής, καταγράφοντας τον πληθυσμό της πόλεως, χριστιανούς και μουσουλμάνους, να χαιρετίζει την εκδήλωση των εγκαινίων.
 
Η άφιξη του Τούρκου Προέδρου στο Τζελάλ Μπαγιάρ, που έφτασε πεζός στον χώρο του, αμέσως μετά την προσευχή της Παρασκευής στο Τζαμί, συνοδεύτηκε και πάλι από ασφυκτικά αστυνομικά μέτρα, εντατικό έλεγχο ακόμη και των δημοσιογράφων, και πολλές δράσεις καλωσορίσματος. Μία από αυτές η υποδοχή του Προέδρου από ομάδα ενδεδυμένη με παραδοσιακές στολές, η οποία του προσέφερε άνθη.


 
Ακολούθως ο Τούρκος Πρόεδρος εισήλθε στο εσωτερικό του σχολείου, όπου δεν επετράπη η είσοδος στους δημοσιογράφους, και όπου σύμφωνα με το ρεπορτάζ είχε συναντήσεις με τον Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου και μαθητές.
 
Σημειώνουμε ότι διαρκώς δίπλα στον Τούρκο Πρόεδρο ήταν ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος και απευθύνθηκε στους μαθητές και τους καθηγητές του σχολείου πρώτος, καθώς και οι βουλευτές Ιλχάν Αχμέτ και Χουσεΐν Ζεϊμπέκ.


 
Τον λόγο από τον κ.Αμανατίδη έλαβε ο Τούρκος Πρόεδρος ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι αποτελεί τον δεύτερο Πρόεδρο της Τουρκίας που επισκέπτεται το Τζελάλ Μπαγιάρ, μετά από 65 χρόνια, για να χαρακτηρίσει έπειτα τους παρευρισκομένους ως «γέφυρα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία».

«Η Ελλάδα είναι μια ισχυρή χώρα, και πρέπει να βρίσκει λύσεις για όλους τους Έλληνες πολίτες»

«Δώσατε αγώνα επιβίωσης τόσα χρόνια και σας συγχαίρω γι’ αυτό», τόνισε απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους. «Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι γειτονικές χώρες και ως εκ τούτου τα όποια προβλήματα πρέπει να ξεπεραστούν» ανέφερε χαρακτηριστικά για να επισημάνει σε άλλο σημείο της ομιλίας του πως «ευχή μου είναι τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και ο πρωθυπουργός να επιλύσουν, θεού θέλοντος, (και αυτά) τα προβλήματά (σας) το συντομότερο δυνατόν, ώστε, ως έλληνες πολίτες, όλοι οι ομογενείς μας στην περιοχή, είτε είναι Τούρκοι είτε είναι Πομάκοι, όλοι μαζί με την επίλυση των προβλημάτων τους, να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η ενότητα, η συνύπαρξη και η αλληλεγγύη». Για τον σκοπό αυτό ο κ. Ερντογάν κάλεσε τα μέλη της μειονότητας να απευθύνουν τα προβλήματα αυτά στους 4 μουσουλμάνους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου, για να αναφέρει επίσης πως «εσείς έχετε ισχυρή πίστη. Δεν έχετε να φοβάστε τίποτα ως Έλληνες πολίτες (…) Η Ελλάδα είναι μια ισχυρή χώρα, και πρέπει να βρίσκει λύσεις για όλους τους Έλληνες πολίτες».
 
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε την Τουρκία ως δημοκρατική χώρα, όπως είναι και η Ελλάδα, η οποία όπως εξήγησε υποστηρίζει την Ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονα χώρας, για να ολοκληρώσει υπογραμμίζοντας απευθυνόμενος προς τους μαθητές την αξία της γνώσης.

Θερμή υποδοχή με χειροκροτήματα και συνθήματα στον τελευταίο σταθμό, για γεύμα, της επίσκεψής του

Το ξενοδοχείο Chris & Eve ήταν ο τελευταίος σταθμός του Τούρκου Προέδρου της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο οποίο και μετέβη αμέσως μετά την αναχώρησή του από το Τζελάλ Μπαγιάρ.
 
Με μικρή καθυστέρηση σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό, ο Τούρκος Πρόεδρος κατέφθασε στο ξενοδοχείο, λίγο μετά τις 2.30 το μεσημέρι, συνοδευόμενος από ισχυρή αστυνομική δύναμη και την προσωπική του φρουρά, ενώ στον χώρο του ξενοδοχείου τον περίμεναν περίπου 1000 άτομα.
 
Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια, με πολύ αυστηρό σωματικό έλεγχο όλων των παρευρισκομένων, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την άφιξη του Τούρκου Προέδρου αρκετοί ήταν αυτοί που έμειναν εκτός της αίθουσας —καθώς της άφιξης του κ.Ερντογάν, ακολούθησε μαζική άφιξη λεωφορείων με κόσμο εκτός Ροδόπης—  η οποία γέμισε ασφυκτικά με αποτέλεσμα να μην επιτρέπεται η είσοδος.


 
Οι παρευρισκόμενοι επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στον κ. Ερντογάν, ο οποίος έγινε αποδεκτός με θερμό χειροκρότημα αλλά και συνθήματα, παρέθεσε ολιγόλεπτη ομιλία, δέχτηκε αναμνηστικά δώρα και φωτογραφήθηκε με κάποιους εκ των παρευρισκομένων, μεταξύ των οποίων ο «αιρετός» Μουφτής Κομοτηνής κ.Ιμπραήμ Σερίφ, ο δήμαρχος Ιάσμου κ.Καδή Ισμέτ, ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας κ.Αμέτ Ερτζάν, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ.Αχμέτ Ιμπράμ, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Κόμματος Ειρήνης και Φιλίας, αλλά και ο επιχειρηματίας και κουμπάρος του κ. Ερντογάν,  κ.Λεβέντ Σαδίκ.


 
Παρόντες στην ομιλία ήταν επίσης οι βουλευτές Ροδόπης κ.κ.Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καραγιουσούφ, δια των συζύγων τους, ενώ το ενδιαφέρον κέντρισε και η σύζυγος του Τούρκου Προέδρου Εμινέ που καθόταν στην πρώτη σειρά και επίσης φωτογραφήθηκε με όσους και όσες της το ζήτησαν.

«Η καλή σχέση Ελλάδας–Τουρκίας δεν μπορεί να επηρεαστεί από τις αποστάσεις και τον χρόνο»

 «Αισθάνομαι υπερηφάνεια που είμαι ο πρώτος πρόεδρος της Δημοκρατίας που επισκέπτεται τη Δυτική Θράκη μετά από 65 χρόνια» επανέλαβε στην αρχή της ομιλίας του στο ξενοδοχείο ο κ.Ερντογάν για να τονίσει έπειτα την καλή σχέση μεταξύ των δύο χωρών η οποία όπως εξήγησε «δεν μπορεί να επηρεαστεί από τις αποστάσεις και τον χρόνο».
 
 «Αποδίδουμε σημασία στην ανάπτυξη του υψηλού επιπέδου διαλόγου μας με την Ελλάδα. Στη σημερινή μου επίσκεψη πραγματοποίησα συναντήσεις, αναφερθήκαμε στις διμερείς σχέσεις, και στα προβλήματά σας. Θέλουμε να επωφεληθείτε όλων των δυνατοτήτων» συνέχισε για να υπογραμμίσει πως «η ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων με την Ελλάδα, θα διευκολύνει και την επίλυση των προβλημάτων της μειονότητας».
 
Ο κ.Ερντογάν ανέφερε πως στην Τουρκία έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπιση των αιτημάτων της ελληνικής μειονότητας της Τουρκίας, καλώντας την Ελλάδα να πράξει αντιστοίχως για να αναφερθεί έπειτα στα προβλήματα των μουσουλμάνων πολιτών της Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα στο ζήτημα της αρχιμουφτείας και των θρησκευτικών λειτουργών, υπεραμυνόμενος του «εκλεγμένου θρησκευτικού λειτουργού».

«Δεν είναι δυνατόν να βάλουμε στην άκρη την ελληνική σημαία»

« Η Τουρκία έχει “μία σημαία” έτσι και εδώ στην Ελλάδα “δεν είναι δυνατόν να βάλουμε στην άκρη την ελληνική σημαία. Δεν μιλάμε για αφομοίωση αλλά για ενσωμάτωσή σας στην Ελλάδα», πρόσθεσε ο κ. Ερντογάν απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους, τονίζοντας έπειτα «πως όποιες εθνικές καταγωγές και να υπάρχουν στην Τουρκία, όλες μαζί αποτελούν αυτόν τον έναν λαό. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα. Όποιες εθνικές καταγωγές και αν υπάρχουν, όλες μαζί αποτελούν τον ένα λαό» υπογράμμισε για να σημειώσει έπειτα «πως, όπως η Τουρκία είναι ενιαία με τα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρά της, αυτό ισχύει καθ' ολοκληρίαν και για την Ελλάδα».
 
Ακολούθησε γεύμα, παρουσία μελών της μουσουλμανικής μειονότητας, με τον κ.Ερντογάν αλλά και την πολυπληθή συνοδεία του να αναχωρούν για το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, από όπου και αναχώρησαν για την Τουρκία περίπου στις 6 η ώρα το απόγευμα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.