Το Βιβλιολογικο Εργαστηρι «Φιλιππου Ηλιου» παρουσιασε στο Colloquium του ΤΕΦ η Ποπη Πολεμη

«Στοίχημα η αξιοποίηση της βάσης των 930.000 συνδρομητών»

Η κ. Πόπη Πολέμη, ιστορικός και υπεύθυνη του βιβλιολογικού εργαστηρίου «Φίλιππος Ηλίου» ήταν την Τετάρτη η προσκεκλημένη ομιλήτρια του Colloquium του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ.
 
Την ομιλία παρακολούθησαν η κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, κ. Ζωή Γαβριηλίδου,  η πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, κ. Μαρία Τζιάτζη, μέλη του διδακτικού προσωπικού και φοιτητές, ενώ την κ. Πολέμη προλόγισε ο κ. Γιάννης Ντεληγιάννης,  επίκουρος καθηγητής λατινικής φιλολογίας.
 
Αντικείμενο την ομιλίας της υπήρξε το εργαστήρι έρευνας  για την κοινωνική ιστορία του βιβλίου και κατ’ επέκταση για την κοινωνική ιστορία της παιδείας που είχε ιδεαστεί ο Φίλιππος Ηλιού. Το 1986 ο Φίλιππος Ηλιού έστησε το Βιβλιολογικό Εργαστήρι για να πλαισιώσει τα πολυπληθή βιβλιολογικά του σχέδια. Η μετονομασία του Βιβλιολογικού Εργαστηριού σε «Βιβλιολογικό Εργαστήρι Φίλιππος Ηλιού» υπήρξε η αυτονόητη απάντηση στην πρόκληση του θανάτου του ιδρυτή του με την κ. Πόπη Πολέμη, συνεργάτρια του Φιλίππου Ηλιού, να συνεχίζει έκτοτε το βιβλιογραφικό έργο του.

Τα στοιχήματα του βιβλιολογικού εργαστηρίου «Φίλιππος Ηλιού»

Η ομιλία, όπως είπε ξεκινώντας η κ. Πολέμη, ήταν αφιερωμένη στα στοιχήματα του βιβλιολογικού εργαστηρίου «Φίλιππος Ηλιού», τα οποία έχουν διαφοροποιηθεί στα τριάντα ένα χρόνια λειτουργίας του, αν και ορισμένα από αυτά παραμένουν σταθερά. Θεμελιώδης στόχος του εργαστηρίου, εξήγησε στη συνέχεια, είναι η συγκρότηση της εθνικής αναδρομικής βιβλιογραφίας κυρίως του 19ου αιώνα, αν και επιχειρείται η κάλυψή της από την αρχή της τυπογραφίας έως το 1800. Στοίχημα, συνέχισε, αποτελεί και η αξιοποίηση της βάσης των 930.000 συνδρομητών ελληνικών βιβλίων, η οποία δεν είναι ακόμη κοινοποιημένη στο διαδίκτυο.
 
Εκτενή αναφορά έκανε και στον διαδικτυακό ιστότοπο του βιβλιολογικού εργαστηρίου. «Προσπαθούμε να “παίξουμε” με εκδόσεις, αλλά και ηλεκτρονικά. Με τον τρόπο αυτό τα προϊόντα της ερευνητικής μας δουλείας θα μπορούν να παρουσιαστούν τόσο έντυπα όσο και ηλεκτρονικά», τόνισε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας πως «η ηλεκτρονική μορφή είναι δυναμική, χωρίς να υποκαθιστά το έντυπο –που προσφέρεται καλύτερα για την συνολική εποπτεία, τον στοχασμό και την ιστορική κατανόηση των φαινόμενων–, επιδέχεται ωστόσο συνεχείς διορθώσεις, προσθήκες και επεκτάσεις. Η διαρκής ενημέρωση του καταλόγου αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους του Βιβλιολογικού Εργαστηριού “Φίλιππος Ηλιού”».

30 + 1 χρόνια μετρά το βιβλιολογικό εργαστήρι

Κατά τη διάρκεια της ζωής του Φιλίππου Ηλιού, είπε κάνοντας μία μικρή αναδρομή στην πορεία του εργαστηρίου, το βιβλιολογικό εργαστήριο είχε φιλοξενηθεί στο Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ), ενώ από το 2006 και έπειτα στεγάζεται στο Μουσείο Μπενάκη. Πρόσφατα, ενημέρωσε η ιστορικός, εντάχθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη, ενώ στις 3 Δεκεμβρίου διεξήχθη εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη ένεκα των τριακοστών πρώτων γενεθλίων του εργαστηρίου προκειμένου να ανακοινωθεί η μετάβασή του.
 
Η ερευνητική εργασία του εργαστηρίου, είπε αναφερόμενη στα προβλήματα που αντιμετωπίζει, συναντά δυσκολίες στην εύρεση χρηματοδοτών και εκδοτών, επομένως μεγάλο σύμμαχο έχει αποτελέσει η στήριξη από το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης στο οποίο περιήλθε το ΕΛΙΑ. Το Μουσείο Μπενάκη, σχολίασε, είχε οικονομικά ζητήματα, επομένως η λύση της Εθνικής Βιβλιοθήκης διευκολύνει κάπως την κατάσταση.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.