Ε.Βοιτσιδου «Για να μπεις σε αυτη τη διαδικασια πρεπει να θες να προσφερεις στον συνανθρωπο σου»

Εκλογές Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης - Συνέχεια στον διάλογο με τους υποψηφίους της προσεχούς εκλογικής «αναμέτρησης» με την Ειρήνη Βοϊτσίδου να παρουσιάζει τις προτάσεις της

Συνέχεια στον κύκλο συζητήσεων με τους υποψηφίους Προέδρους του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης δίνει σήμερα, δια μέσου των σελίδων του «ΠτΘ» η υποψήφια πρόεδρος κ. Ειρήνη Βοϊτσίδου.
 
Σχεδόν στην εκπνοή του χρόνου για τις εκλογές της 26ης του Νοέμβρη η κ. Βοϊτσίδου, παρουσιάζει τις προτάσεις της για την επόμενη ημέρα της δικηγορικής κοινότητας της περιοχής, με πρωταρχικό στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των μελών της, την επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων αλλά και την «επένδυσή» τους για ένα αισιόδοξο μέλλον.
 
Διαθέτοντας την εμπειρία, καθώς μετρά ήδη τρεις θητείες στο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης και κυρίως την πίστη στον άνθρωπο και τη διάθεσή του να προσφέρει στον συνάνθρωπό του η κ. Βοϊτσίδου, μέσα από ένα πλαίσιο προτάσεων που έχει ήδη κοινοποιήσει στους συναδέλφους της, καθώς είναι καταρτισμένο μέσα από την καθημερινότητα των ίδιων και αφορά την καθημερινότητα των ίδιων, είναι μία εκ των τριών συνολικά «μονομάχων» της προσεχούς Κυριακής.
 
Ειρήνη Βοϊτσίδου όμως…
 
ΠτΘ: κ. Βοϊτσίδου καταθέσατε την υποψηφιότητά σας για τις προσεχείς εκλογές. Πείτε μας λίγα πράγματα για την έως τώρα σταδιοδρομία σας.
Ε.Β.:
Βρίσκομαι στην Κομοτηνή από το 1990, όταν και πέρασα στις εξετάσεις στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Αποφοίτησα από το ΔΠΘ και αποφάσισα να δημιουργήσω την οικογένειά μου στην Κομοτηνή. Είμαι στη μαχόμενη δικηγορία εδώ και είκοσι χρόνια, ξεκίνησα την άσκησή μου στο γραφείο της κ. Πέτρου, με την οποία ήμασταν συνεργάτες μέχρι και το 2005 και από το 2005 μέχρι και σήμερα διατηρώ γραφείο με συνεργάτες δικηγόρους. Ανήκω στους συναδέλφους που είμαστε στη μαχόμενη δικηγορία, με σκληρή δουλειά καθημερινά, με ωράρια πολλές φορές εξαντλητικά, πρωί και απόγευμα, και αποφάσισα να ασχοληθώ, διότι θεωρώ ότι γνωρίζω τα προβλήματα των συναδέλφων. Είμαι στη διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου από το 2008. Επί τρεις θητείες εκλέγομαι στο Διοικητικό Συμβούλιο. Αυτήν ακριβώς την εμπειρία μου, αποφάσισα να αξιοποιήσω προς το συμφέρον των συναδέλφων. Θεωρώ ότι για να μπει κάποιος σε αυτή τη διαδικασία, κατ’ αρχήν πρέπει να έχει κάποια χαρακτηριστικά σαν άνθρωπος, όπως το να θέλει να προσφέρει στον συνάνθρωπό του. Θεωρώ πως έχω αυτό το χαρακτηριστικό  ως άνθρωπος πρωταρχικά, το οποίο σε συνδυασμό με την εμπειρία που είχα αυτά τα εννιά χρόνια και, γνωρίζοντας ως δικηγόρος που είμαι καθημερινά στα ακροατήρια,  τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, θα μπορέσω να βοηθήσω ουσιαστικά για την επίλυσή τους.
 
ΠτΘ: Ποια είναι η ατζέντα των προτάσεών σας λοιπόν για την επόμενη μέρα των εκλογών και την επίλυση των προβλημάτων αυτών;
Ε.Β.:
Τα προβλήματά μας είναι πολλά. Κατ' αρχήν είναι αυτά που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι επαγγελματίες, εμείς όμως ίσως λίγο παραπάνω, γιατί ο δικηγόρος έχει μια ιδιαιτερότητα. Είναι αυτό που λέμε συλλειτουργός της δικαιοσύνης, μπορεί δηλαδή να κάνει μόνο αυτό, καθώς δεν μας επιτρέπεται από τον κώδικα περί δικηγόρων να ασκήσουμε άλλη δραστηριότητα, κι αυτό κατ’ επέκταση μας περιορίζει ως επαγγελματίες. Είμαστε από τους κλάδους που έχουμε υποστεί τα πιο σοβαρά πράγματα τα τελευταία χρόνια. Το φορολογικό και το ασφαλιστικό έπληξε ειδικότερα εμάς, καθώς μας επιβλήθηκε το ΦΠΑ την τελευταία πενταετία και ανήκουμε στην κατηγορία του 23%. Εμείς ως κλάδος δεν ανεβάσαμε τις αμοιβές μας, καθώς οι καιροί είναι δύσκολοι και ο κόσμος δεν μπορεί να ανταποκριθεί, με αποτέλεσμα την αύξηση αυτή του ΦΠΑ να την απορροφήσουμε εμείς. Ένας βασικός στόχος μας λοιπόν είναι να προσπαθήσουμε, το Φ.Π.Α. τουλάχιστον να μειωθεί, από το 23% σε ένα ποσοστό της τάξεως του 13%, με δεδομένο ότι ο Δικηγόρος παρέχει υπηρεσίες και δεν πωλεί εμπορεύματα. Βασική μας επίσης επιδίωξη είναι τα εισοδήματα των δικηγόρων που είναι έως τις 25.000 ευρώ να ενταχθούν σε άλλη κατηγορία ή να μην εισπράττεται ΦΠΑ. 

«Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης είναι δίπλα στην κοινωνία της Κομοτηνής» 

ΠτΘ: Ως προς τη βελτίωση της καθημερινότητας των συναδέλφων σας ποιες είναι οι προτάσεις σας;
Ε.Β.:
Η βελτίωση της καθημερινότητας των συναδέλφων μας, είναι ο βασικός στόχος όλων των συναδέλφων που είμαστε υποψήφιοι. Κατ' αρχήν έχουμε κάποια ηλεκτρονικά εργαλεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλλά και να εμπλουτίσουμε ώστε ό,τι μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά να γίνει. Από δημοσιεύσεις αποφάσεων, μέχρι καταθέσεις αγωγών που ήδη είναι το επόμενο στάδιο που θα ζήσουμε εμείς εδώ στην περιοχή.  Υπάρχουν επίσης συνεχώς παράπονα που αφορούν  στην πρόσβαση στα  διοικητικά συμβούλια. Προτείνουμε λοιπόν να υπάρχει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα στην ιστοσελίδα του Δικηγορικού Συλλόγου, όπου εκεί όλοι οι συνάδελφοι να μπορούν να επικοινωνούν με το Διοικητικό Συμβούλιο άμεσα, να εκδηλώνουν το ζήτημά τους, ώστε να λαμβάνετε υπόψη στο Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο θα προσπαθεί να βρει λύσεις. Είναι κάτι ανάλογο με το facebook,το οποίο όμως επειδή δεν χρησιμοποιούν όλοι οι συνάδελφοι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να γίνει υπό την μορφή κλειστού forum, μιας και φυσικά τα θέματα μας δεν αφορούν και άλλες κοινωνικές ομάδες ή δεν πρέπει κάθε φορά να κοινολογούνται για διάφορους λόγους,  διασφαλίζοντας έτσι και το δικαίωμα των δικηγόρων να παρουσιάζουν το πρόβλημά τους, ώστε να επεμβαίνει το Διοικητικό Συμβούλιο. Επίσης αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι και μια τράπεζα νομικών πληροφοριών, στην ιστοσελίδα του δικηγορικού συλλόγου, όπου θα δημοσιεύονται οι αποφάσεις του εφετείου μας, το οποίο εκδίδει αποφάσεις επί υποθέσεων όλης της εφετειακής έδρας, Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας, και να δημιουργήσουμε μια τράπεζα νομικών πληροφοριών, που θα είναι εργαλείο και για όλη την Ελλάδα και θα προάγει με αυτό τον τρόπο το Εφετείο Θράκης.
 
Επίσης, θέλουμε να ψηφιοποιήσουμε τις υπηρεσίες του Συλλόγου, προσφέροντας ακόμα και τη δυνατότητα  ηλεκτρονικής αποστολής πιστοποιητικών. Μεγάλος στόχος μας ωστόσο είναι η δημιουργία μίας νομικής υπηρεσίας του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης,  η οποία θα ασχολείται με τα συλλογικά δικαιώματα των μελών μας, και τη διεκδίκηση αυτών στα αρμόδια δικαστήρια. Η νομική αυτή υπηρεσία θα ασχοληθεί και με την προάσπιση δικαιωμάτων κοινωνικών ομάδων ούτως ώστε να δείξουμε και το κοινωνικό πρόσωπο του συλλόγου και την άμεση σύνδεσή μας με την κοινωνία. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης είναι δίπλα στην κοινωνία της Κομοτηνής, απλά τακτική μας είναι το έργο αυτό να μην το προβάλουμε, γιατί θεωρούμε ότι δεν πρέπει να προβάλλεται με την έννοια της φιλανθρωπίας. Είμαστε δίπλα σε προβλήματα συμπολιτών μας και σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
 
ΠτΘ: Με αφορμή τις αναφορές σας στη νομική υπηρεσία για την προάσπιση των  δικαιωμάτων, υπάρχει ένα κομμάτι στον κλάδο σας, τα δικαιώματα των οποίων είτε δεν υπάρχουν, είτε πλήττονται σε πολύ μεγάλο βαθμό. Αναφέρομαι στο κομμάτι των νέων επιστημόνων του κλάδου και στους ασκούμενους. Υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις ως προς αυτούς;  
Ε.Β.:
Αρχικά στοχεύουμε στη συνέχεια της διοργάνωσης ημερίδων και σεμιναρίων, για τη διαρκή κατάρτιση των συναδέλφων, με κυρίως αντικείμενο όμως τη  δικαστηριακή πρακτική.  Θεωρώ ότι εκεί εντοπίζεται κυρίως το πρόβλημα, γιατί όταν βγαίνουμε από το πανεπιστήμιο, τα εφόδια ως προς τις νομικές γνώσεις μας τις παίρνουμε, αυτό όμως που λείπει  από κάθε συνάδελφο είναι η βελτίωση της καθημερινότητας σε αυτό το κομμάτι. Η δημιουργία επίσης μίας διαρκούς επιτροπής επιμόρφωσης ασκούμενων Δικηγόρων για την κατάλληλη προετοιμασία τους ενόψει της συμμετοχής τους στο διαγωνισμό υποψηφίων δικηγόρων και ειδικότερα για την κατάρτιση τους σε πρακτικά ζητήματα. Ξεκινώντας από το πιο απλό, πώς θα συντάξουμε μια αίτηση, πώς θα κάνουμε ένα δικόγραφο, πώς θα εισπράξει ο συνάδελφος την αμοιβή του, πώς θα τηρηθεί η δεοντολογία, αυτά είναι θέματα που απασχολούν τον νέο συνάδελφο. Αυτό είναι πρωταρχικός μου σκοπός και θα προσπαθήσω να το κυνηγήσω όσο περισσότερο μπορώ. 

«Όταν υπάρχει δυναμική διεκδίκηση, η παρέμβαση στην ολομέλεια φέρνει αποτέλεσμα» 

ΠτΘ: Σε τι βαθμό θεωρείτε ότι μπορεί ένας περιφερειακός σύλλογος  να παρέμβει στις αποφάσεις της κεντρικής διοίκησης;
Ε.Β.:
Θεωρώ πολύ σημαντικό κομμάτι την παρέμβαση που ασκεί ο εκάστοτε πρόεδρος και το διοικητικό συμβούλιο στην Ολομέλεια και αυτό το έχουμε και από την πρακτική μέχρι σήμερα. Αρκεί να σας πω ότι η παράταση του Κτηματολογίου  σε όλη την Ελλάδα, ήταν έργο κυρίως του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης. Ξεκίνησε από εμάς, γιατί εμείς ήμασταν ο πρώτος πιλοτικός δήμος το 1999 που μπήκαμε στη διαδικασία της κτηματογράφησης και ήμασταν αυτοί οι οποίοι με συνεχή υπομνήματα, μπορέσαμε και κατορθώσαμε, σε συνεργασία βέβαια και με άλλους φορείς, αυτά που κατορθώσαμε. Επίσης πέρυσι αντιμετωπίσαμε και ένα ακόμη θέμα,  που το ανέδειξε ο κ. Κυμπαρίδης μέσω της ολομέλειας, το ζήτημα που αντιμετωπίζουμε με τις δηλώσεις αποδοχής κληρονομιάς, που μέχρι πρότινος γίνονταν στη γραμματεία του Ειρηνοδικείου και για κάποιο λόγο έπαυσαν. Στόχος μας είναι η επαναφορά του νόμιμού αυτού δικαιώματος των πολιτών. Μπορεί να έχουμε στο νου μας ότι ο δικηγορικός σύλλογος της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης είναι αυτοί, που λόγω του μεγάλου αριθμού των συναδέλφων, ρυθμίζουν και τα ζητήματα, αλλά προσωπικά πιστεύω ότι, όταν υπάρχει δυναμική διεκδίκηση, η παρέμβαση στην ολομέλεια φέρνει αποτέλεσμα. 

«Αν θεωρούσα ότι η δικαιοσύνη έχει το πρόβλημα, δεν θα μπορούσα να ασκήσω το λειτούργημά μου» 

ΠτΘ: κ. Βοϊτσίδου σας απασχολεί καθόλου το γεγονός ότι υπάρχει ένα ευρύ κλίμα αμφισβήτησης στη δικαιοσύνη;
Ε.Β.:
Ζούμε σε μια εποχή όπου γενικά κλονίζονται οι αξίες μας. Εγώ δεν θεωρώ ότι η δικαιοσύνη αυτή καθ' αυτή έχει πρόβλημα. Τα προβλήματα είναι σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους, σε όλη την κοινωνία. Η έλλειψη χρήματος δημιουργεί τέτοιες καταστάσεις και σκέψεις. Αν θεωρούσα ως δικηγόρος ότι πραγματικά έχει πρόβλημα η δικαιοσύνη, ειδικά στην έκδοση αποφάσεων, δεν θα μπορούσα να ασκήσω το λειτούργημά μου. Εμάς μας ενδιαφέρει να κάνουμε τον δικηγόρο πιο δυνατό. Να αισθάνεται ότι επιστημονικά μπορεί να ανταποκριθεί στο έργο του. Και αν το αισθάνεται αυτό τότε ανάλογη αντιμετώπιση θα έχουμε και από τους δικαστές και από τη δικαιοσύνη. Όλοι μαζί παράγουμε έργο και όλοι είμαστε παράγοντες της δίκης. Αυτά που ακούγονται από δω κι από κει για τις δικαστικές αποφάσεις, θεωρώ όχι ότι δεν υπάρχουν, αλλά τις περισσότερες φορές κρίνονται μεμονωμένα.

«Η συμμετοχή στις εκλογές να είναι μαζική» 

ΠτΘ: Θα μπορούσατε να περιγράψετε με λίγες λέξεις τον τρόπο με τον οποίο θα θέλατε να διοικήσετε τον Δικηγορικό Σύλλογο Ροδόπης την επόμενη μέρα;
Ε.Β.:
Σε περίπτωση που εκλεγώ θα τιμήσω την ψήφο των συναδέλφων μου. Θα έχω στενή συνεργασία μαζί τους, με τις διοικήσεις των δικαστηρίων και τις δικαστικές ενώσεις για την επίτευξη παρεμβάσεων που θα διευκολύνουν το δικηγορικό λειτούργημα.  Ζητώ από τους συναδέλφους μου να είναι μαζική η συμμετοχή μας και οφείλουμε σε εμάς και στο λειτούργημα που επιλέξαμε να ψηφίσουμε για ένα αξιόμαχο και ενεργό δικηγορικό σύλλογο. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.